Καθυστέρηση στις πληρωμές των καθετήρων από το Ι.Κ.Α.

Μέσα στον Σεπτέμβριο λάβαμε το παρακάτω e-mail που αφορά στην καθυστέρηση των πληρωμών των καθετήρων για διαλείποντες καθετηριασμούς, λόγω έλλειψης προσωπικού σε υποκατάστημα Ι.Κ.Α. της περιοχής Αττικής. Έτσι, με αυτό το μήνυμα, ανοίγει ο κύκλος των καθυστερήσεων πληρωμών και από το Ι.Κ.Α., το οποίο μέχρι πρότινος πλήρωνε κανονικά. Το e-mail έχει ως εξής:

Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας, κάνω αυτοκαθετηριασμούς, και εδώ και τρεις μήνες που το ΙΚΑ δεν πληρώνει με μετρητά όταν πηγαίνω τις αποδείξεις, αλλά μέσω τραπεζικού λογαριασμού, απλά δεν παίρνω τα χρήματά μου!

Εγώ φυσικά τα πληρώνω στο φαρμακείο, κάτι που σημαίνει ότι ολόκληρο το επίδομα που παίρνω λόγω παραπληγίας 67% πηγαίνει στα απαραίτητα καθετηράκια.

Από το ΙΚΑ λένε πως απλά δεν υπάρχει άνθρωπος να καταχωρήσει τις αποδείξεις και να πάρω τα χρήματά μου!! Είναι δυνατόν;; Αυτό που ξέρω είναι πως έχουν το σωστό αρ. λογαριασμού, αφού το επίδομα μπαίνει κανονικά.

Μήπως έχετε κάτι να μου προτείνετε να κάνω; Εργάζομαι, έχω οικογένεια και ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τί μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη ασφαλισμένη. Εδώ που έχουμε φτάσει βρισκόμαστε παγιδευμένοι με την γραφειοκρατία, αλλά και με την ανοησία.

Η έλλειψη προσωπικού στα Ι.Κ.Α. είναι μια γνωστή ιστορία εδώ και πολύ καιρό. Όμως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές για τους καθετήρες που προορίζονται για διαλείποντες καθετηριασμούς είναι κάτι περισσότερο από επικίνδυνη. Οι εταιρείες που προμηθεύουν τους ασφαλισμένους με καθετήρες δεν έχουν πάντα την ευχέρεια για μεγάλες πιστώσεις.

Άλλωστε την «αγορά» στην Ελλάδα την έχει διαμορφώσει το Ι.Κ.Α. και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία που με κάθε νέα εγκύκλιο ανοίγουν ή κλείνουν αγορές. Εάν υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική «αγορά» αυτό το πρόβλημα το έχουν δημιουργήσει τα ασφαλιστικά ταμεία, οι υγειονομικές επιτροπές, ορισμένοι διεφθαρμένοι γιατροί και ορισμένα διεφθαρμένα στελέχη στα ασφαλιστικά όργανα.

Αλλά και πάλι, για τη διαφθορά ευθύνη έχει μόνο ο εργοδότης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Ι.Κ.Α., και που έχει αφήσει διεφθαρμένους να κάνουν δουλειές σε βάρος των ασφαλισμένων και των εταιρειών που προμηθεύουν βοηθήματα στους ασφαλισμένους.

Η οικονομική κρίση έχει διαλύσει τα πάντα και όλα αυτά τα παραπάνω φαίνονται λεπτομέρειες μπροστά στο αντικειμενικό πρόβλημα των καθυστερήσεων πληρωμών.

Αυτή τη στιγμή οι ασφαλισμένοι με παραπληγίες και με τετραπληγίες βρίσκονται σε παγίδα και δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, ούτε από τα συνδικαλιστικά σωματεία ούτε από το κράτος.

Κανείς δεν ξέρει πόσο χαμηλά θα φτάσει ακόμη η Ελλάδα…

Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, http://www.disabled.gr/
Σεπτέμβριος 2011

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …