Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ημερησίας Νοσηλείας

Κάθε εβδομάδα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν διψήφιο αριθμό θανάτων και τριψήφιο αριθμό τραυματιών από τα τροχαία ατυχήματα.

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς για την τύχη αυτών των τραυματιών;
Νοσηλεύονται για ένα διάστημα στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων και στην καλύτερη περίπτωση ένα μικρό διάστημα σε κάποια Χειρουργική ή Νευροχειρουργική Κλινική. Το εξιτήριο έρχεται απότομα και ο ασθενής μεταφέρεται στο σπίτι του με τραχειοτομία, ρινογαστρικό καθετήρα και ουροκαθετήρα, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται σε απόγνωση. Αυτό το στάδιο Αποκατάστασης έρχονται να καλύψουν τα Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας με υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
Στόχος των κέντρων αυτών είναι η αντιμετώπιση ή η προσαρμογή της αναπηρίας, έτσι ώστε τα άτομα να αυτοεξυπηρετούνται για να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια του οικογενειακού περιβάλλοντός τους και για να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, επιστρέφοντας στην εργασία τους.
Τα Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας διευθύνονται επιστημονικά από ειδικό γιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και διαθέτουν τα εξής τμήματα:
Ιατρικής Αποκατάστασης, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Υδροθεραπείας (Πισίνα), Ειδικά Τροποποιημένο λεωφορείο για άτομα με ειδικές ανάγκες μεταφέρει κάθε πρωί τους ασθενείς στο Κέντρο.
Ο ασθενής βρίσκεται σε καθημερινή παρακολούθηση από ιατρούς:
Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ορθοπεδικό, Νευρολόγο, Παθολόγο, Ρευματολόγο και το λοιπό παραϊατρικό προσωπικό: Φυσικοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή.
Το Πρόγραμμα Αποκατάστασης είναι Ημερήσιο και περιλαμβάνει ατομική και ομαδική θεραπεία. Μετά το πέρας της θεραπείας ο ασθενής μεταφέρεται στην οικία του. Με αυτόν τον τρόπο δε διακόπτεται η σύνδεσή του με την οικογένειά του, στοιχείο σημαντικό στην ψυχολογική του κατάσταση.
Οι ασθένειες που αντιμετωπίζονται στο Κέντρο αφορούν βαριά κινητικά προβλήματα. όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παραπληγία – τετραπληγία, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακρωτηριασμούς, πλήθος Νευρολογικών και Νευροχειρουργικών Παθήσεων καθώς επίσης Ρευματολογικά και Ορθοπεδικά περιστατικά.
Η νομοθεσία που διέπει τα Κέντρα Αποκατάστησης είναι σχετικά πρόσφατη και η πρωτοπορία ανήκει στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργεί το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης σε ολόκληρη την επικράτεια με την επωνυμία “Ιατρική Μονάδα Αποκατάστασης”. Το Κέντρο αυτό βρίσκεται στον οικισμό Κωνσταντινοπολιτών, οδός Ιπποκράτους 42.
Για κάθε πληροφορία είναι στη διάθεσή σας τα τηλέφωνα: 031 949039, 945322, 269248.

Αντώνης Υάκινθος, Ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …