Κύπρος: Αποκλείουν αναπήρους από την Ιατρική Σχολή

Λευκωσία: Φωτιές άναψαν οι κανόνες σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της Σχολής, στο κεφάλαιο «αποκλεισμού από τη διαδικασία εισδοχής» γίνεται αναφορά στα άτομα με αναπηρίες, φέροντας ως παράδειγμα τους τυφλούς, κωφούς, τετραπληγικούς, παραπληγικούς και τα άτομα με μυϊκή δυστροφία. Η σχετική αναφορά είδε το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αναπηρικού κινήματος, το οποίο κάνει επίσημα λόγο για «λάθος χειρισμούς από πλευράς του Πανεπιστημίου».

Μάλιστα, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους στον «Φ» εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος, «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν από την οποιαδήποτε μόρφωση επιθυμεί να λάβει, έστω και εάν δεν θα μπορέσει να την αξιοποιήσει στη συνέχεια επαγγελματικά».

Από πλευράς του το Πανεπιστήμιο, βεβαίως, έδωσε τις δικές του απαντήσεις με τον πρύτανη Κωνσταντίνο Χριστοφίδη να τονίζει ότι σχετικές πρακτικές ακολουθούνται και από αρκετά άλλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και όχι μόνο και να επισημαίνει ότι και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου δίνεται η ευκαιρία στον φοιτητή, όταν προχωρήσει σε ένσταση για την απόρριψή του, να προσφύγει στο ιατροσυμβούλιο του Πανεπιστημίου, το οποίο και θα αποφασίσει τελεσίδικα.

Φυσικά μια σύντομη έρευνα στο Διαδίκτυο καταδεικνύει ότι τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο, δεν αποκλείουν το οποιοδήποτε άτομο με αναπηρίες από τις ιατρικές τους σχολές. Θέτουν όμως προς συζήτηση τους κλάδους/ειδικότητες, στις οποίες τα άτομα αυτά θα μπορούν να φοιτήσουν, ανάλογα με το είδος και τον βαθμό αναπηρίας τους.

Οι κανονισμοί: «Αποκλεισμός από τη διαδικασία εισδοχής»

«Από τη διαδικασία εισδοχής αποκλείονται, έστω κι αν έχουν επιτύχει στις Παγκύπριες-Πανελλήνιες Εξετάσεις:

1.5.1 υποψήφιοι με σοβαρή αναπηρία, οι οποίοι δύνανται να φέρουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ασθενή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που αναμένεται να εκτελεί ένας γιατρός.

Τέτοιες αναπηρίες είναι οι ακόλουθες:

(α) σοβαρό πρόβλημα όρασης ή ακοής, το οποίο εμποδίζει τον φοιτητή να διεξάγει κλινική εξέταση αποτελεσματικά και βασικές κλινικές επεμβάσεις με ασφάλεια.

(β) κινητικά προβλήματα σε ποσοστό αναπηρίας 60-70% και άνω, τα οποία περιορίζουν την αυτονόητη κίνηση του φοιτητή και θα εμποδίζουν τον φοιτητή να διεξαγάγει κλινική εξέταση αποτελεσματικά και βασικές κλινικές επεμβάσεις με ασφάλεια (π.χ. τετραπληγικούς, παραπληγικούς, άτομα με μυϊκή δυστροφία).

Σε περίπτωση ένστασης, ο φοιτητής δύναται να προσφύγει στο ιατροσυμβούλιο του Πανεπιστημίου, το οποίο θα αποφασίσει τελεσίδικα».

Υπάρχει το ιατροσυμβούλιο του Πανεπιστημίου

Οι κανονισμοί της Ιατρικής Σχολής ετοιμάστηκαν από τους αρμόδιους και διακεκριμένους επιστήμονες και πέρασαν από πολλαπλές εγκρίσεις, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

«Πολλές ιατρικές σχολές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού έχουν αυτού του είδους τους περιορισμούς για τα άτομα με αναπηρίες και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου δεν είναι η μοναδική».

Εξάλλου, «στους κανονισμούς αναφέρεται ότι όποιος φοιτητής με αναπηρία πέτυχε στις Παγκύπριες Εξετάσεις και πέρασε στην Ιατρική Σχολή αλλά παρουσιάζει κάποια αναπηρία, μπορεί να αποταθεί στο ιατροσυμβούλιο του πανεπιστημίου το οποίο και θα αποφασίσει σχετικά».

Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, «για τα άτομα με αναπηρίες που εισάγονται τελικά στη σχολή, υπάρχουν και οι διευκολύνσεις οι οποίες επίσης αναφέρονται στους κανονισμούς».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Χάρβαρντ, Όξφορντ, Στάνφρορντ κ.λπ.) δεν αποκλείουν (τουλάχιστον επίσημα) τα άτομα με αναπηρίες από τις ιατρικές τους σχολές αλλά όπου είναι δυνατόν, τους παρέχουν διευκολύνσεις ή τους παραπέμπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τους για συμβουλές και καθοδήγηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι «σε εμάς οι φοιτητές έρχονται μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων και ως εκ τούτου η προσωπική συνέντευξη, όπως γίνεται αλλού, δεν είναι δυνατό να γίνει».

Ανάπηροι: Ρατσισμός και διακρίσεις

Οι κανονισμοί της Ιατρικής Σχολής προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, τις αντιδράσεις του αναπηρικού κινήματος.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Χριστάκης Νικολαΐδης, «πρόκειται για άμεση διάκριση κατά των ατόμων με αναπηρίες».

Ένα άτομο με αναπηρίες, είπε, «θα πρέπει να εξετάζεται πρώτα και στη συνέχεια να αποκλείεται από την οποιαδήποτε σχολή εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αποδώσει». Για παράδειγμα, πρόσθεσε, «ένας κωφός στις μέρες μας δεν έχει καμία δυσκολία να γίνει γιατρός».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, υποστήριξε ότι «υπάρχουν αναπηρίες οι οποίες δεν καθιστούν το άτομο ικανό να ασκήσει την ιατρική και υπάρχουν ιατρικές ειδικότητες τις οποίες εύκολα μπορεί να ασκήσει ένας παραπληγικός, όπως είναι για παράδειγμα η μικροβιολογία, η πυρηνική ιατρική, η ιστοπαθολογία κ.λπ».

Παράλληλα, «δεν μπορεί κανένας να εμποδίσει κανένα να λάβει την οποιαδήποτε μόρφωση έστω κι αν δεν θα την αξιοποιήσει ποτέ επαγγελματικά για τον οποιονδήποτε λόγο».

Γράφει: Μαριλένα Παναγή

Φιλελεύθερος 31-1-2014

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πανελλαδικές 2014: Δικαιολογητικά για προφορική ή γραπτή εξέταση μαθητών/αποφοίτων με αναπηρία

Δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η εγκύκλιος με θέμα: «Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές …

Σ.Κ.Ε.Π…Σου Διαφορετικά

Σ.Κ.Ε.Π...Σου διαφορετικά στη Διαδραστική Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ «Αποτυπώματα» 2012 – 2013,  του Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους. Μικροί και μεγάλοι προσκεκλημένοι, …

Δικαιολογητικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

Αρμόδια Υπηρεσία: Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) / Διεύθυνση Οργάνωσης & Διεξαγωγής Εξετάσεων Η διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων με …

Πιστοποίηση Αναπηρίας από ΚΕΠΑ για την εισαγωγή ΑμεΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2013-2014

Εκδόθηκε στις 17-01-2013 εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή των ΑμεΑ χωρίς εξετάσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Διαβάστε την εγκύκλιο που έχει ως θέμα «Σχετικά με την …

Επιδοτούμενη κατάρτιση σε δεξιότητες τεχνολογίας

Την κατάρτιση ανέργων σε εξειδικευμένες δεξιότητες χρήσης Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) αφορά το νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης …

ERASMUS για Φοιτητές/Καθηγητές/Προσωπικό με σοβαρές αναπηρίες για το εαρινό εξάμηνο 2012-2013

Το ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/ERASMUS προχώρησε σε επαναπροκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων φοιτητών και προσωπικού ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με …

Μηχανογραφικό Δελτίο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψήφιων με σοβαρές παθήσεις για το έτος 2012

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην προσπάθεια βελτίωσης της διαδικασίας «εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιων με σοβαρές παθήσεις για το 5% επιπλέον των …

Παιδιά & ενήλικοι με αναπηρία εξακολουθούν να υφίστανται άδικη μεταχείριση στην εκπαίδευση

Παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη όσον αφορά την προαγωγή της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι ενήλικοι με αναπηρίες εξακολουθούν να …

ΙΚΥ: Erasmus για φοιτητές/καθηγητές/προσωπικό ανώτατης εκπαίδευσης με σοβαρές αναπηρίες 2012-2013

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ως Εθνική Μονάδα διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου/Μάθηση - ERASMUS, προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση σε άτομα με αναπηρία (φοιτητές, καθηγητές και …