Εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα καθυστερούν την εξέλιξη της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης

Ουάσιγκτον: Τα ανθρώπινα εμβρυϊκά αρχέγονα κύτταρα μπορούν να εμβολιαστούν στις σπονδυλικές στήλες αρουραίων και να καθυστερήσουν μερικά εκ των παραλυτικών συμπτωμάτων της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (γνωστή και ως νόσος Lou Gehrig), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Transplantation.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς με επικεφαλής τον Δρ Βασίλη Κολιάτσο χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένους αρουραίους, οι οποίοι ήταν καθορισμένο να εκδηλώσουν πλάγια μυατροφική σκλήρυνση και να αποβιώσουν. Όπως και οι ασθενείς, τα πειραματόζωα σταδιακά έμειναν παράλυτα και τελικά έπαθαν ασφυξία καθώς οι πνευμονικοί μύες σταμάτησαν να λειτουργούν.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από την σπονδυλική στήλη εμβρύων ηλικίας οκτώ εβδομάδων, που είχαν δωρίσει γυναίκες που είχαν διακόψει την κύηση. Τα συγκεκριμένα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα είναι προκαθορισμένο να εξελιχθούν σε ιστούς του νευρικού συστήματος και δεν συνάγουν ανοσοποιητική απόρριψη από τον οργανισμό.

Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν τα κύτταρα μόνο στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης των αρουραίων, κυρίως διότι τα τρωκτικά είναι μικρού μεγέθους και η διαδικασία δύσκολη. Επίσης επειδή το ανώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης ελέγχει το ανώτερο μισό του σώματος περιλαμβανομένης της αναπνοής, δεν υπήρχε περίπτωση ίασης των πειραματόζωων.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τελικά τα τρωκτικά εκδήλωσαν τα συμπτώματα της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης και φυσικά απεβίωσαν, αλλά η απαρχή των συμπτωμάτων ήταν βραδύτερη και η βιωσιμότητα ήταν μεγαλύτερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί ένεσαν τα βλαστοκύτταρα σε ενήλικους αρουραίους οι οποίοι δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα και επίσης εξόντωσαν μερικά εκ των εμβρυϊκών βλαστοκύτταρων και τα ένεσαν σε άλλους αρουραίους που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Κατά μέσο όρο, τα τρωκτικά στα οποία μεταμοσχεύθηκαν ζώντα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα άρχισαν να χάνουν βάρος (ένα εκ των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου) μετά από 59 ημέρες και έζησαν συνολικά 86 ημέρες. Οι αρουραίοι της ομάδας ελέγχου άρχισαν να χάνουν βάρους στις 52 ημέρες και έζησαν μόλις 75 ημέρες.

Ενώ όλα τα πειραματόζωα σταδιακά αποδυναμώνονταν, τα τρωκτικά της ομάδας παρέμβασης διατήρησαν την ικανότητα αναρρίχησης για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Μετά τον θάνατο των πειραματόζωων, οι ερευνητές μελέτησαν τις σπονδυλικές στήλες και παρατήρησαν ότι το 70% των μεταμοσχευμένων βλαστοκυττάρων είχαν εξελιχθεί σε νευρικά κύτταρα.

doctors.in.gr 3-11-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ισραήλ: Ο πρώτος ασθενής με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση παρουσίασε σημάδια βελτίωσης

Το περασμένο καλοκαίρι, ο ραβίνος Refoel Shmulevitz έγινε ο πρώτος ασθενής με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, παγκοσμίως, που εμφάνισε σημαντική βελτίωση μετά από θεραπεία που πραγματοποιήθηκε στο …

Φιλικό Τουρνουά Bowling Κωφών

Στις 10, 11 & 12 Ιουλίου 2009 ο Παναθλητικός Όμιλος Κωφών - ΠΟΚ - POK διοργάνωσε Φιλικό Τουρνουά Bowling Κωφών με τη συμμετοχή των Εθνικών Ομάδων Bowling Κωφών Ελλάδας και Κύπρου. Φιλικά συμμετείχε …

Δίλημμα για μια γυναίκα με ΣΚΠ

«Δεν θέλω να πεθάνω. Αλλά όταν συμβεί, θέλω να κρατώ το χέρι του άντρα μου ξέροντας πως δεν πρόκειται να συλληφθεί.» Μια γυναίκα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημα στην απόφασή …

ΕΡΤ Ψηφιακή: Ευρωεκλογές στη Νοηματική

Την Πέμπτη 28 Μαΐου, το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ, ΠΡΙΣΜΑ+, συμμετέχει στην πανελλήνια μετάδοση της αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών για τις «Ευρωεκλογές 2009», παρέχοντας παράλληλη διερμηνεία στην …

Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Βέροια

Με πρωτοβουλία του δήμου Βέροιας, στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο θα στεγάζονται τα γραφεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών «Άγιος Παρθένιος», ενώ έχει …

Ρομπότ-εργάτες έως το 2025

Σύμφωνα με την επίσημη μελέτη "Global Trends 2025: A Transformed World" του National Intelligence Council (Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών) των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποσκοπεί στην πρόβλεψη και …

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για Alzheimer

Οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση Alzheimer είναι διαφορετικοί για κάθε φύλο, σύμφωνα με νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων. Oι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη κατάθλιψης και η λήψη αντιχολινεργικών …

Οι δυσκολίες των παιδιών με αναπηρία

Τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες αριθμούν πάνω από 180.000 και μόνο τα 13.500 παρακολουθούν μαθήματα δημοτικού, ενώ μόλις το 10% φτάνει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παρά το γεγονός …

Ο άνθρωπος που νίκησε το σκοτάδι

Με μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία ένας 18χρονος Βρετανός με μια επιδεινώμενη οφθαλμολογική πάθηση κατάφερε να κινείται άνετα σε χώρους με φως κατά 100 φορές πιο αμυδρό από αυτό που διέκρινε μέχρι …

Διατροφικός έλεγχος των κρίσεων επιληψίας

Η υψηλή σε λίπος διατροφή βοηθάει στον έλεγχο των κρίσεων για παιδιά με επιληψία σύμφωνα με ερευνητές. Η έρευνα που έγινε στη Βρετανία, αφορούσε παιδιά που δεν ανταποκρίνονταν στην φαρμακευτική …

Άνω των 65 ετών οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρώσεων με υλικό εξαιρετικά ανθεκτικό και απόλυτα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα …