Η «μαύρη σελίδα» του Αρθουρ Μίλερ

Η ύπαρξη ενός 40χρονου γιου που δεν ταίριαζε στην πλοκή ζωής του Αρθουρ Μίλερ αποκαλύπτεται δύο χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα.

Ο Ντάνιελ Μίλερ γεννήθηκε με σύνδρομο Ντάουν. Ο δημιουργός αριστουργημάτων, όπως ο «Θάνατος του εμποράκου», τον απέρριψε αμέσως. Λόγω ντροπής; Εγωισμού; Φόβου; Κανείς δεν έμαθε.

Ο Ντάνι μεγάλωσε σε ιδρύματα και ανάδοχες οικογένειες. Ο Αρθουρ Μίλερ τον αγκάλιασε σταδιακά τη δεκαετία του ’90. Στο αποκορύφωμα της μεταστροφής του, συμπεριέλαβε τον Ντάνι στους κληρονόμους του στη διαθήκη που υπέγραψε έξι εβδομάδες πριν πεθάνει, σε ηλικία 89 ετών, δίπλα στα άλλα τρία παιδιά του.

Η 41χρονη κόρη του μεγάλου δημιουργού Ρεμπέκα ποτέ δεν κατάλαβε το γιατί. Οπως δηλώνει στο περιοδικό «Vanity Fair», που φέρνει στο φως της δημοσιότητας την ιστορία στο τελευταίο του τεύχος, «ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα είναι ο Αρθουρ Μίλερ και είναι νεκρός».

Ο Μίλερ φέρεται να έλεγε στη μητέρα του Ντάνι, την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του Ινγκε Μόραθ (φωτογράφο που γνώρισε στη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας της Μέριλιν Μονρόε, που ήταν η υπ’ αριθμόν δύο γυναίκα με την οποία ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου), ότι δεν ήθελε η κόρη του να μεγαλώσει μαζί με ένα «μογγολάκι». Τα δύο μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια της Ρεμπέκα και του Ντάνι μεγάλωναν με τη μητέρα τους και πρώτη σύζυγο του συγγραφέα Μέρι Σλάτερι. Η Ινγκε επισκεπτόταν το γιο της σχεδόν κάθε Κυριακή επί χρόνια στα ιδρύματα από τα οποία πέρασε. Ο πατέρας του ποτέ.

Η σκληρότητα ενός ανθρώπου που υπερασπίστηκε υψηλές αρχές στη διάρκεια της ζωής του, αρνούμενος να καταδώσει «κομμουνιστές» επί Μακαρθισμού και καταδικάζοντας τον πόλεμο του Βιετνάμ, εκπλήσσει και σοκάρει πολλούς.

Δεν μειώνει πάντως το μεγαλείο του έργου του Μίλερ, υπογραμμίζει στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» ο Αμερικανός κριτικός θεάτρου Μάρτιν Γκότφριντ, που πρώτη φορά ανέφερε την ύπαρξη του Ντάνι σε ένα βιβλίο του το 2003.

Ηταν η Ρεμπέκα Μίλερ, ηθοποιός και σκηνοθέτιδα, μαζί με το σύζυγό της ηθοποιό Ντάνιελ Ντέι Λιούις που πίεσαν το συγγραφέα να αποδεχτεί τον Ντάνι. Σύμφωνα με συγγενείς και φίλους, ο γαμπρός του, που υποδύθηκε με συγκλονιστικό τρόπο στη μεγάλη οθόνη ένα άτομο με ειδικές ανάγκες και εξαιρετικές ικανότητες στην ταινία «Το αριστερό μου πόδι», έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης του Αρθουρ Μίλερ.

Ο συγγραφέας εντυπωσιάστηκε όταν έμαθε πως ο Ντάνι μπορούσε να ζει αυτόνομα εκτός ιδρυμάτων και να εργάζεται. Το 1995 για πρώτη φορά δημοσίως, ύστερα από ομιλία του υπέρ ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες που καταδικάστηκε για μια δολοφονία, άνοιξε την αγκαλιά του στον Ντάνιελ, που ήταν στο ακροατήριο. Σήμερα ο Ντάνι ζει με ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που τον αποδέχτηκαν σαν παιδί τους. Για την αδελφή του Ρεμπέκα είναι μέλος της οικογένειας Μίλερ.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ελεύθερος Τύπος

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …