Διεθνές Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα λειτουργήσει στη χώρα μας

Διεθνές Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα λειτουργήσει στη χώρα μας. Την ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον νομπελίστα Ιατρικής για το 2007, σερ Μάρτιν Έβανς.
Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:

‘Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα και πάλι σήμερα με τον κ. Έβανς, διακεκριμένο επιστήμονα, κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, ο οποίος τίμησε το 4ο Διεθνές Συνέδριο Βιοτεχνολογίας.

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά σημαντικών εξελίξεων, που αφορούν στη βιοτεχνολογία. Με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας και με δεδομένη τη βούλησή μας φιλοδοξούμε σταδιακά, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα χώρο έρευνας, ανακαλύψεων και επιστημονικής καινοτομίας. Οι Έλληνες επιστήμονες, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, είναι εγγυητές αυτής της επιτυχίας. Ένα είναι βέβαιο. Όλοι δουλεύουμε για τον άνθρωπο σε μια προσπάθεια να διαμορφωθούν συνθήκες ποιότητας ζωής, μακροημέρευση και βεβαίως ασφάλεια σε ό,τι αφορά την υγεία. Η βιοτεχνολογία έρχεται να ανταποκριθεί, με τις νέες ανακαλύψεις και η χώρα μας δεν μπορεί να μένει πίσω.

Γνωστοποίησα στον κ. Έβανς την απόφασή μας, να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην ίδρυση του Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου, σε συνεργασία και με τις γειτονικές χώρες και με τη συνδρομή διακεκριμένων επιστημόνων. Ήδη οι προεργασίες έχουν γίνει. Είμαστε μπροστά στο σημαντικό βήμα, να το ανακοινώσουμε και επίσημα.

Πέραν αυτού, τον προσκάλεσα να είναι κοντά μας, όταν διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο για την έρευνα και την βιοτεχνολογία, που μέσα από την επιστήμη έρχεται πλέον η επανάσταση με τα βλαστοκύτταρα, που δίνουν προοπτική ζωής, ποιότητα ζωής και εξασφαλισμένη υγεία για τους Έλληνες πολίτες και για τους πολίτες ολόκληρου του κόσμου.

Τον ευχαριστώ γι αυτή την φιλική επικοινωνία, που είχαμε. Θα ήθελα να του εκφράσω εκ μέρους όλων μας τα συγχαρητήριά μας για τη μεγάλη του συμβολή στην ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης και, βεβαίως, τον περιμένουμε για την ώρα εκείνη, που από κοινού θα ζήσουμε το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής μας προσπάθειας, δηλαδή να εντάξουμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή της πανανθρώπινης επιστημονικής προσπάθειας για μια καλύτερη κοινωνία.

Το Διεθνές Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα λάβει την ονομασία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος στη δοκιμασία που του επεφύλαξε η ζωή, έδειξε στωικότητα, θάρρος, καρτερία. Εκείνο, όμως, που έβγαινε μέσα από την αγωνία του, ήταν ο άνθρωπος να στηριχτεί και ο ευρύτερος χώρος της υγείας να εμπλουτιστεί με νέες δυνατότητες.

Το Διεθνές Μεταμοσχευτικό Κέντρο Αθηνών που θα φέρει, όπως είπα πρωτύτερα, την ονομασία του, είναι κάτι που ανοίγει μια νέα προοπτική και δίνει ελπίδες σε χιλιάδες Έλληνες πολίτες, αλλά και σε πολίτες των γειτονικών χωρών. Ήδη η προεργασία έχει ολοκληρωθεί. Οι επαφές με επιστήμονες, που θα συνδράμουν στο έργο μας, έχουν γίνει. Η ελληνική επιστημονική κοινότητα ενημερώθηκε και διακεκριμένοι επιστήμονες, που έχουν δοκιμαστεί και διακριθεί στο χώρο των μεταμοσχεύσεων, είναι κοντά μας.
Η νέα αυτή πραγματικότητα ανοίγει μια καινούργια προοπτική και δεν σας κρύβω, ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά μου γι αυτό’.

Της Σοφίας Νέτα
www.iatronet.gr 6/2/2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …