Sex talks: κουβέντες για μεγάλα παιδιά

«Το σεξ θέλει τον χώρο του και στο έντυπο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ». Το μήνυμα ελήφθη, και δεν θα σας χαλάσουμε το χατίρι!
Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να φτιάξουμε στο περιοδικό μια σταθερή θεματική ενότητα που θα αναφέρεται στο σεξ και την σεξουαλικότητα, όπως αυτά βιώνονται υπό συνθήκες αναπηρίας.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη του www.disabled.gr είναι γεμάτη με άρθρα, κείμενα, απόψεις γύρω από το σεξ και την αναπηρία, τα σεξουαλικά βοηθήματα και τις μεθόδους σεξουαλικής διέγερσης, που μετρούν σήμερα περισσότερο από δύο δεκαετίες – και εμπλουτίζονται καθημερινά με νέα άρθρα.
Όσα και να γνωρίζουμε για το σεξ, ποτέ δεν είναι αρκετά, σωστά; Μέσα από αυτή τη στήλη θέλουμε να πυροδοτήσουμε έναν διαρκή διάλογο μεταξύ των αναγνωστών του περιοδικού, των επισκεπτών του www.disabled.gr και των μελών του φόρουμ συζητήσεων (http://www.disabled.gr/forum/), για να πάρει το σεξ στη ζωή μας τη θέση που θέλουμε, με τον τρόπο που θέλουμε.

Αυτή τη φορά θα δώσουμε απλώς το έναυσμα, δοκιμάζοντας να βάλουμε σε λέξεις όσες σκέψεις γεννιούνται από την επιθυμία να ανακαλύψουμε πώς λειτουργεί ερωτικά το σώμα μας έχοντας μια σοβαρή ή λιγότερο σοβαρή κινητική αναπηρία, αλλά και πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε την εμπειρία του σεξ με τον ερωτικό μας σύντροφο απενοχοποιώντας την αναπηρία και την περιορισμένη κινητικότητα και αισθητικότητα του σώματός μας.

Πώς συστήνω την αναπηρία μου

Για πολλούς ανθρώπους με αναπηρία είναι δύσκολο να αναδείξουν τη σεξουαλικότητά τους, ειδικά όταν επιθυμούν να προσεγγίσουν υποψήφιους ερωτικούς παρτενέρ που δεν έχουν αναπηρία:

«Οι πιo ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες που είχα μέχρι σήμερα ήταν με ανθρώπους με αναπηρία. Πώς όμως μπορώ να πείσω τους πιθανούς μη ανάπηρους συντρόφους μου ότι έχω λίμπιντο και ότι το σώμα μου μπορεί όντως να ανταποκριθεί σεξουαλικά;»

Εάν θέλετε να προσεγγίσετε ερωτικά/σεξουαλικά έναν άνθρωπο που δεν έχει αναπηρία, θα χρειαστεί τις περισσότερες φορές να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να παίξετε έναν πιο ενεργητικό ρόλο κατά το ξεκίνημα της σχέσης. Στόχος είναι να τον/την κάνετε να νιώσει αρχικά οικεία μαζί σας και αρκετά άνετα ώστε να κάνει ερωτήσεις για το πώς αντιδρά το σώμα σας. Ενδεχομένως να χρειαστεί αρκετός χρόνος εξοικείωσης και αρκετές συζητήσεις και συναντήσεις.

Από την άλλη, ίσως ο/η υποψήφιος σύντροφός σας να δείχνει αρχικά απροθυμία στο να μιλήσετε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί μάλλον να τον/την βοηθήσετε κάνοντας κάποιες ερωτήσεις που ίσως οδηγήσουν σε μια ουσιαστική συζήτηση, διευκολύνοντας την επικοινωνία σας:
«Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για την αναπηρία μου;»
«Υπάρχει κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα σχετικά με την αναπηρία μου;»
«Αναρωτιέσαι για το πώς νιώθω εγώ για την αναπηρία μου;»

Αυτές οι ερωτήσεις, αν και μοιάζουν τυπικές και ενδεχομένως περιττές για κάποιους, μπορούν να σπάσουν τον πάγο και να δημιουργήσουν ένα πρώτο επίπεδο εξοικείωσης, πριν το μεγάλο ερώτημα: «Μπορείς να κάνεις σεξ;»
Ίσως χρειαστεί να είστε εσείς ο αποφασιστικός μεταξύ των δύο που θα κάνετε νύξη για το θέμα. Πάρτε το ρίσκο και προσπαθείστε να είστε όσο πιο ειλικρινής γίνεται.

Στάσεις και εναλλακτικές

Όσον αφορά στο σεξ υπό συνθήκες τετραπληγίας, πολύ συχνά προκύπτουν προβληματισμοί για το πόσο ενεργητικός/ή μπορεί να είναι ο παρτενέρ με αναπηρία και πόσο καλό μπορεί να είναι το σεξ όταν είναι τόσο περιορισμένη η κινητικότητα του σώματος:

«Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου για να τοποθετήσω το σώμα μου όπως θέλω, και νιώθω πως εγκλωβίζομαι σε έναν παθητικό ρόλο. Δεν μου αρέσει να ζητάω βοήθεια για να αλλάξω τη στάση μου και δεν θέλω να κάνει ο άλλος όλες τις κινήσεις. Πώς μπορώ να αποκτήσω έναν πιο ενεργητικό ρόλο κατά την ερωτική επαφή;»

Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία νιώθουν πως η έλλειψη κίνησης σημαίνει πως έχουν πιάσει «πάτο» ή ακόμη και ότι το πέος τους είναι «παθητικό» (αν μιλάμε για άντρες με τετραπληγία). Στο σεξ όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι μπορούν να εγκλωβιστούν σε παθητικούς ρόλους αν είναι ανέκφραστοι, χωρίς πάθος, αδιάφοροι ή αν δεν βάζουν καθόλου ενέργεια κατά τη διάρκεια του σεξ. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πιο ενεργητικοί κατά την ερωτική πράξη εάν είναι ενθουσιασμένοι, παθιασμένοι, εφευρετικοί, και αν δείχνουν ενδιαφέρον στη διάρκεια του ερωτικού παιχνιδιού. Κανένα από τα παραπάνω δεν εξαρτάται από τη λειτουργικότητα των χεριών.
Η ικανότητα να λέτε στον παρτενέρ σας ακριβώς τί θέλετε ή τί έχετε ανάγκη να νιώσετε, είτε με λέξεις είτε με ήχους ευχαρίστησης, είναι το βασικότερο συστατικό για ένα υπέροχο σεξ.

Όταν ο/η σύντροφος γίνεται προσωπικός βοηθός

Δεν είναι εύκολο. Κανένας άνθρωπος με αναπηρία, άντρας ή γυναίκα, δεν θέλει να χάσει τον ρόλο του εραστή και το παιχνίδι του ερωτισμού πέφτοντας στην παγίδα της ρουτίνας λόγω της συνεχούς υποστήριξης από τον ερωτικό σύντροφο. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το ζευγάρι ζει στο ίδιο σπίτι 24 ώρες το 24ωρο, η καθημερινή υποστήριξη του συντρόφου με αναπηρία γίνεται εύκολα αιτία για αλλοίωση της ερωτικής σχέσης, δημιουργία εντάσεων, κούραση και ψυχολογική εξάντληση και των δύο.

Είμαι 44 ετών με σκλήρυνση κατά πλάκας και έχω δύο προσωπικούς βοηθούς. Η σύζυγός μου μου πρότεινε να αναλάβει η ίδια την φροντίδα μου για να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά ανησυχώ ότι εάν συμβεί αυτό θα με βλέπει ως ασθενή και όχι ως ισότιμο ερωτικό σύντροφο.

Για μερικούς ανθρώπους ενδεχομένως λειτουργήσει ικανοποιητικά για κάποιο χρονικό διάστημα η πιο πάνω εναλλακτική. Η πραγματικότητα όμως έχει δείξει πως, τις περισσότερες φορές, τα ζευγάρια που αποφασίζουν να έχουν μια τέτοια σχέση εξάρτησης, δεν τα καταφέρνουν σε βάθος χρόνου. Οποιαδήποτε στιγμή κι αν αποφασίσετε να εντάξετε στην προσωπική σας σχέση με τον σύντροφό σας και το κομμάτι της προσωπικής υποστήριξης, αυξάνετε τρομακτικά τις πιθανότητες να εξαντλήσετε τον/την σύντροφό σας και να καταπονήσετε την σχέση σας.
Μπορείτε ωστόσο να δοκιμάσετε τις εξής προτάσεις:

  • Εάν το να έχετε 2 προσωπικούς βοηθούς σε καθημερινή βάση είναι υπερβολικά μεγάλο οικονομικό βάρος, ίσως θα μπορούσε ο/η σύντροφός σας να αναλάβει την ευθύνη για τα λιγότερο απαιτητικά θέματα που αφορούν την προσωπική σας υποστήριξη. Θα χρειαστεί λοιπόν να προσδιορίστε ποια είναι αυτά, και να συμφωνήσετε από κοινού για το τί πρέπει να κάνει. Τέλος, ορίστε μια δοκιμαστική περίοδο για να διαπιστώσετε κατά πόσο μπορείτε να λειτουργήσετε έτσι στην καθημερινότητά σας.
  • Μια άλλη λύση θα ήταν να δώσετε ρεπό σε έναν από τους δυο βοηθούς σας για να δείτε πώς θα κυλήσει μια μέρα χωρίς βοηθό και με υποστήριξη μόνο από τον/την σύντροφο. Είναι βασικό να είστε πρόθυμοι να αξιολογήσετε και να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα καθώς περνάει η μέρα και είστε οι δυο σας. Θα διαπιστώσετε πως κάποια πράγματα πηγαίνουν καλά, και κάποια όχι – παραδεχτείτε το.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως ο σύζυγος ή ο σύντροφος είναι καταρχήν εραστής μας. Θα πρέπει λοιπόν να δίνουμε προτεραιότητα στη φροντίδα για την προστασία και την ακεραιότητα του γάμου ή της σχέσης μας, διασφαλίζοντας όσο μπορούμε την κοινή ερωτική μας διάθεση.

Για ερωτήσεις, ιδέες και προτάσεις για τη συγκεκριμένη στήλη μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω email στο: admin@disabled.gr

Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Δεκέμβριος 2010

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …