ΙΚΑ: Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων

Το ΙΚΑ ανακοίνωσε στις 26/3/2010 εγκύκλιο με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων για την αποφυγή λανθασμένων αναγραφών ποσοστού συμμετοχής από συνταγογράφους ιατρούς.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

ΙΚΑ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: A.Βλάχος
Αριθμ. Τηλεφ. : 2105213698 fax : 2105226730

ΠΡΟΣ
1. ΝΜΥ και ΤΜΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
2. Περ/κά και Τοπ/κά Υπ/τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
3. Νοσοκομεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

ΑΘΗΝΑ: 26-3-2010
Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/ 749

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων»

Δεδομένου ότι έχουν διαπιστωθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα των ασφαλιστικών ταμείων πληθώρα περιπτώσεων που αφορούν στη λανθασμένη αναγραφή ποσοστού συμμετοχής από συνταγογράφους ιατρούς, με την παρούσα θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στην δαπάνη αγοράς των φαρμάκων τηρούνται οι υπ. αριθ. 7/οικ. 1143/21-12-90, 7/οικ. 1144/21-12-90, 7/οικ. 319/1-4-92 και Φ7/οικ. 1624/4-11-99 Υπουργικές Αποφάσεις καθώς και οι διατάξεις του Νόμου 2676/1999 και του Ν. 3518/06.

Εφιστούμε την προσοχή σας κατά την έκδοση συνταγών στην τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διατάξεων. Αναλυτικότερα, δικαιούνται μηδενικής συμμετοχής για όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα μόνο οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, ο παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων νόσων ή συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αυτές περιγράφονται στην προαναφερθείσα νομοθεσία και όχι για όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα που χορηγούνται στον ασφαλισμένο.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ. η του άρθρου 2 του Π.Δ/τος 121/08 σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής εκ μέρος του ιατρού, του ποσοστού συμμετοχής επί της συνταγής και επειδή το ποσοστό συμμετοχής δεσμεύει το φαρμακοποιό κατά την εκτέλεσή της, οποιαδήποτε διαφορά κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας καταλογίζεται στον συνταγογράφο ιατρό. Ο καταλογισμός γίνεται με βάση τα αναφερόμενα στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Π.Δ/τος 121/08.
Σας επανακοινοποιούμε συνημμένο πίνακα των προβλεπόμενων συμμετοχών, όπως αυτές προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη Γραμματειακής Υποστήριξης κ Διοικητικής
Μέριμνας Ε. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ YΓΕΙΑΣ
ΡΟΥΜΠΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ:

1) όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των παρακάτω χρονίων παθήσεων:
α) Δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
β) Κυστική Ίνωση( κυστική ινώδης νόσος, ινοκυστική νόσος)
γ) Αγγειοπάθεια BURGER
δ) Άνοια, νόσος Alzheimer και νόσος Charcot
ε) Σύνδρομο βραχέος εντέρου
στ) Χρόνια Ηπατίτιδα Β και Χρόνια Ηπατίτιδα C
ζ) Nόσος Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση)
η) Γλυκονίαση και
θ) Νόσος Gaucher

2) Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στη μητρότητα ( κύηση –τοκετός-λοχεία ) και μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών.

3) Επίσης δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι χρόνια πάσχοντες από τις εξής παθήσεις:
α) Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών (Αντινεοπλασματικά φάρμακα και τα αντίδοτά τους, καθώς και τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων)
β) Οι διαβητικοί μόνο για την ινσουλίνη
γ) Οι πάσχοντες από ψυχώσεις για τα νευροληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα
δ) Οι επιληπτικοί για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα
ε) Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου.
στ) Οι αιμορροφιλικοί για τους αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες
ζ) Οι πάσχοντες από υποφυσιογενή νανισμό για την αυξητική ορμόνη.
η) Οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα (δηλαδή κατηγορία ΖΑ και ΗΘ ή L σύμφωνα με την ταξινόμηση Α.Τ.C ) , ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν
θ) Οι ΗΙV θετικοί ασθενείς για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τη διάγνωση του ΑΙDS και τις αναγνωρισμένες νοσοκομειακές μονάδες ειδικών λοιμώξεων.
ι) Παιδιά και Ενήλικες για τους εμβολιασμούς του εγκεκριμένου κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά .
ια) Οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σας υπενθυμίζουμε ότι επειδή οι σκιαγραφικές ουσίες αποτελούν μέσο για τη πραγματοποίηση ορισμένων παρακλινικών εξετάσεων , στις περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται απαλλαγή του ασφαλισμένου από τη συμμετοχή στη δαπάνη των παρακλινικών εξετάσεων η απαλλαγή αυτή αφορά και τη δαπάνη της σκιαγραφικής ουσίας (έγγραφο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπ΄αριθμ.Γ32/1371/1993).

4) Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού , οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας , οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί , καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων, για όλα ανεξαρτήτως τα φάρμακα.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ (10%)

1) Καταβάλλουν μειωμένη συμμετοχή ( πoσοστό 10%) οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα
που χορηγούνται στις παρακάτω παθήσεις:

α) Νόσος του PARKINSON και δυστονίες για τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα
β) Άποιος διαβήτης για την αντιδιουρητική ορμόνη και τα συνθετικά ομόλογά της
γ) Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια, συγγενής καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδαιμίες.
δ) Νοσήματα του συνδετικού ιστού (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, δερματομυοσίτης, αγγειίτιδες, ρευματοειδής αρθρίτις, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτις, ψωριασική αρθρίτις )
ε) Οστεοπόρωση και νόσος PAGET για τα φάρμακα που επηρεάζουν το μεταβολισμό των οστών
στ) Μυασθένεια για τα παρασυμπαθομιμητικά και κορτικοειδή φάρμακα
ζ) Φυματίωση
η) Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης στο βρογχικό και αλλεργικό βρογχικό άσθμα με κριτήριο τη χρονιότητα της νόσου και συγκεκριμένα για περιστατικά που ταλαιπωρούν τον ασθενή άνω των 6 μηνών κατ΄έτος
θ) Κληρονομικό αγγειοοίδημα
ι) Αδένωμα υπόφυσης
ια) Ελκώδης κολίτις
ιβ) Νόσος του CROHN
ιγ) Κίρρωση του ήπατος
ιδ) Συγγενής ιχθύαση
ιε) Χρόνια και επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια
ιστ) Βιταμινεξαρτώμενη ραχίτις

2) Επίσης οι συνταξιούχοι που δικαιούνται του επιδόματος ΕΚΑΣ και για όσο χρόνο το δικαιούνται καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους συμμετέχουν με ποσοστό 10% στην αξία των φαρμάκων .

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …