Η άσκηση της οστεοπόρωσης & της πρόληψης των πτώσεων

Το βιβλίο του φυσιάτρου Ιωάννη Διονυσιώτη με τίτλο «Η άσκηση της οστεοπόρωσης & της πρόληψης των πτώσεων», αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (www.eefiap.gr), αφότου εξασφαλίστηκε από τον συγγραφέα η σχετική άδεια από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις HYLONOME και αποτελεί μονογραφία του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης. Από το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου μεταφέρουμε τα ακόλουθα:

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα παγκόσμιο θέμα δημόσιας υγείας. Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής υπάρχουν και παρεμβάσεις μέσω προγραμμάτων άσκησης που είναι πολύ σημαντικές και δυστυχώς παραβλέπονται.

Τα οφέλη της άσκησης της οστεοπόρωσης είναι πολλαπλά: Μειώνει την απώλεια οστικής πυκνότητας και αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και τη μυϊκή μάζα. Επίσης διορθώνει τη στάση, αυξάνει την ευκαμψία, βελτιώνει την ικανότητα ισορροπίας, μειώνει τον κίνδυνο πτώσης, μειώνει την κόπωση και ανακουφίζει τους πόνους βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και φυσικά βελτιώνει την ποιότητα της ζωής.

Η αντιμετώπιση και η πρόληψη της οστεοπόρωσης έχουν στόχο την πρόληψη των καταγμάτων που οδηγούν στις αναπηρίες και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Οι πτώσεις αυξάνουν την πιθανότητα για κατάγματα των οστών, και για το λόγο αυτό η προστασία από τις πτώσεις μέσω ασκήσεων είναι σημαντική.

Το οστό αποτελεί ένα μοναδικό υλικό, μέσα στην πολύ λειτουργική δομή του σκελετού, που είναι ισχυρή και αντέχει τις απαιτήσεις της έντονης σωματικής δραστηριότητας και τις εξωτερικές ασκούμενες δυνάμεις. Είναι προσαρμοστικό, ώστε να ανταποκρίνεται σε αλλαγές αυτών των απαιτήσεων, και ελαφρύ σε βάρος, ώστε να επιτρέπει αποτελεσματική κίνηση και εξοικονόμηση σε ενέργεια. Η καλή κατανόηση της μορφολογίας του οστού και των μηχανικών ιδιοτήτων του αποτελεί χρήσιμη εισαγωγή για την κατανόηση της «απάντησης» του οστού στη φυσική δραστηριότητα.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε ιατρούς και άλλους επιστήμονες της υγείας, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε αναγνώστες που έχουν οστεοπόρωση ή κινδυνεύουν από αυτή, καθώς εξηγεί τους μηχανισμούς δράσης της άσκησης και προσφέρει τρόπους αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης μέσω φυσικών παρεμβάσεων για την πρόληψη των καταγμάτων.

Ο Δρ Ιωάννης Διονυσιώτης (yannis_dionyssiotis@hotmail.com) είναι Φυσίατρος-Ιατρός Αποκατάστασης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επικ.Επιμελητής Β’ Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Μέλος του συμβουλίου της International Society of Musculoskeletal & Neuronal Interactions (ISMNI).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …