Οδηγίες για να κάνετε το διαδίκτυο εργαλείο επιβίωσης

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το διαδίκτυο ως εργαλείο επιβίωσης, αλλά τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αναφορά στα βασικά εργαλεία του μεγάλου εργαλείου. Ποια είναι αυτά τα βασικά εργαλεία;

Ένας φθηνός Η/Υ

Σήμερα στα ηλεκτρονικά καταστήματα οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές ξεκινούν από 250 € και πάνω. Με 300 € ή 400 € μπορεί κανείς να προμηθευτεί έναν τέλειο ηλεκτρονικό υπολογιστή που με πολύ φθηνά, έως δωρεάν προγράμματα, μπορεί να το κάνει ένα άριστο και πανίσχυρο επικοινωνιακό εργαλείο.

Το e-mail είναι το παν

Το πιο σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας στο διαδίκτυο είναι το αξιόπιστο e-mail. Υπάρχουν δωρεάν συστήματα για web e-mail, αλλά το καλύτερο από όλα φαίνεται να είναι το Gmail της Google. Όλα τα άλλα, Yahoo, Mail.*, MSN, κτλ., κατά καιρούς έχουν παρουσιάσει προβλήματα που χρειάστηκαν πολλούς μήνες και μερικές φορές ακόμη και χρόνια για να διορθωθούν.

Το e-mail είναι το μόνο μέσο επικοινωνίας που θεωρητικά εξασφαλίζει την επικοινωνία με τον οποιονδήποτε σοβαρό χρήστη του διαδικτύου. Όλα τα άλλα μέσα (Facebook, forums, λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) έπονται του e-mail.

Στην Ελλάδα (και κυρίως στην ελληνική γλώσσα) δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το e-mail επαρκώς. Οι Έλληνες χρησιμοποιούμε ελάχιστα τις δυνατότητες του e-mail ίσως επειδή, ως πολιτισμός, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τον γραπτό λόγο: διαβάζουμε ελάχιστα και γράφουμε ακόμη πιο ελάχιστα. Αυτός είναι και ένας πολύ σημαντικός λόγος που το Facebook έχει βρει τόσο μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Το Skype

Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην επικοινωνία με φωνή και με βίντεο, διεθνώς. Υπερέχει κατά πολύ σε ποιότητα από τις κλασικές τηλεφωνικές γραμμές. Οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες χρησιμοποιούν, αντί για το Skype, το MSN, που είναι αντίστοιχα ποιοτικό, αλλά έχει σοβαρούς περιορισμούς. Εν πάση περιπτώσει, η χρήση και των δύο είναι δωρεάν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτοχρόνως στον ίδιο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το διαδίκτυο ως βιβλιοθήκη

Είναι αλήθεια πως το διαδίκτυο είναι γεμάτο σκουπίδια, αλλά αυτά τα σκουπίδια είναι πολύ λιγότερα από αυτά που υπάρχουν στους ελληνικούς δρόμους. Είναι εξίσου αλήθεια πως στο διαδίκτυο υπάρχουν και σκοτεινά μονοπάτια, αλλά κι αυτά είναι πολύ λιγότερα από τα σκοτεινά έντυπα που βρίσκονται αναρτημένα έξω από τα ελληνικά περίπτερα. Πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε ανεκτικοί και τότε θα αντιληφθούμε τον τεράστιο πλούτο ενημέρωσης, γνώσης και επικοινωνίας που βρίσκεται διαθέσιμο δωρεάν στο ελληνικό και στο ξένο διαδίκτυο.

Με ένα καλό ψάξιμο μπορούν να βρεθούν πληροφορίες για τα πάντα: Άρθρα, βιβλία, φωτογραφίες και βίντεο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα με ή χωρίς αναπηρία. Είναι τόσο πλήρες το διαδίκτυο που αποκλείεται να μην βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες ιστοσελίδες αναδημοσιεύουν κείμενα από άλλες ιστοσελίδες, αλλά υπάρχουν και ιστοσελίδες που περιέχουν πρωτότυπα κείμενα.

Το διαδίκτυο για την αποκατάσταση και την ανεξαρτησία

Με προεξέχον το Youtube, το διαδίκτυο έχει κρυμμένους τεράστιους όγκους πληροφοριών για κάθε ερώτημα που μπορεί να κάνει ο κάθε παραπληγικός και ο κάθε τετραπληγικός – και μάλιστα σε απόσταση ενός απλού «κλικ».

Εκατοντάδες άνθρωποι με κάθε είδους αναπηρία έχουν μαγνητοσκοπήσει, άλλοτε ερασιτεχνικά και άλλοτε επαγγελματικά, τους τρόπους που κάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες πάνω από το ύψος του αναπηρικού καθίσματος. Πρακτικά είναι απίθανο να μην βρείτε αυτό που ψάχνετε σε μορφή βίντεο, φωτογραφίας ή κειμένου.

Το http://www.disabled.gr/ ως αρχή

Το http://www.disabled.gr/ άρχισε να δημιουργείται το 1985 και από τότε ακολουθεί την τεχνολογία κατά βήμα. Σήμερα είναι η δημοφιλέστερη ιστοσελίδα αναπηρίας στον κόσμο και περιλαμβάνει όλα αυτά που χρειάζεται ένας άνθρωπος με παραπληγία ή με τετραπληγία για να μπορέσει να διαχειριστεί το παράλυτο μέρος του σώματός του και να μπορέσει να συγκροτήσει έναν ανεξάρτητο και προσπελάσιμο τρόπο ζωής.

Περιλαμβάνει χιλιάδες τεχνικά κείμενα για την παράλυση, την κάκωση νωτιαίου μυελού, την σκλήρυνση κατά πλάκας και τις αντίστοιχες με την παραπληγία και την τετραπληγία αναπηρίες που έχουν εκδοθεί, είτε από το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είτε από τις εξειδικευμένες οργανώσεις του εξωτερικού.

Κάτω από το http://www.disabled.gr/ υπάρχει μια πανίσχυρη μηχανή αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά που με λίγα λόγια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η χαρά του αναγνώστη». Με αυτή την μηχανή αναζήτησης είναι πρακτικά απίθανο να μην βρεθεί αυτό που ψάχνει ακόμη και ο πιο απαιτητικός – αλλά συνεπής – αναγνώστης.

Η βιβλιοθήκη του http://www.disabled.gr/ ενημερώνεται καθημερινά και με νέα άρθρα και βιβλία που είναι πρώτες δημοσιεύσεις στην ελληνική γλώσσα, αλλά και με όλες τις ειδήσεις από τον ημερήσιο και από τον περιοδικό τύπο.

Για τις πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις κάτω από το http://www.disabled.gr/ λειτουργεί ένα μεγάλο φόρουμ συζητήσεων με χιλιάδες κείμενα που διαθέτει ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης. Εκατοντάδες έμπειρα μέλη με κάθε είδους αναπηρία είναι έτοιμα να απαντήσουν ακόμη και στις πιο εξειδικευμένες απορίες.

Το Facebook

Είναι η νέα μόδα που προφανώς θα παραμείνει μόδα. Είναι ένα καλό εργαλείο για όσους αναζητούν ευκαιριακή συντροφιά και επικοινωνία, αλλά με τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες.

Το πλεονέκτημα του Facebook είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από ανθρώπους που μπορούν να γράψουν έστω και μία λέξη που να έχει ένα, έστω και μεταφορικό, νόημα. Αλλά το Facebook φτάνει μόνο μέχρι εκεί.

Blogs

Είναι πολύ καλά εργαλεία και μπορούν να δώσουν περιεχόμενο σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα σημερινά blogs είναι κάτι πολύ περισσότερο από προσωπικά «ημερολόγια». Είναι συστήματα προσωπικών εκδόσεων, όπου ένας ή περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να γράψουν αυτά που θέλουν να κοινοποιήσουν.

Ένας νέος κόσμος

Το διαδίκτυο είναι ένας νέος κόσμος, ίδιος εν μέρη με τον παλιό, αλλά ένας κόσμος ισότητας, που δεν διακρίνει, και αντιθέτως, είναι ένας πανίσχυρος εξομοιωτής. Πίσω από την οθόνη δεν φαίνονται ούτε οι αναπηρίες ούτε οι ανικανότητες.

Αυτός ο νέος κόσμος όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, έχει ένα μειονέκτημα: κάνει εμφανέστερη του εμφανούς την ανοησία.

Το μέλλον ανήκει στο διαδίκτυο

Η αλήθεια είναι πως τα συμβατικά συστήματα επικοινωνίας και ενημέρωσης περνούν μια βαθιά κρίση – και οικονομική, αλλά κυρίως κρίση ταυτότητας. Το διαδίκτυο ήταν η ευκαιρία για να μπορέσουν να συγκριθούν μεταξύ τους όλα τα μέσα «μαζικής» ενημέρωσης και επικοινωνίας. Το διαδίκτυο επικράτησε από αυτή τη σύγκριση, επειδή ακριβώς μπορεί να αποφύγει αυτό το αποκρουστικό τού «μαζική» και να αποτελέσει εργαλείο επικράτησης της συλλογικής, της απομαζικοποιημένης και πάνω από όλα της προσωπικής επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Είναι πλέον βέβαιο πως σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν πια περιοδικά και εφημερίδες. Κανείς δεν ξέρει τί θα υπάρξει στη θέση τους, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως το διαδίκτυο θα επικρατήσει παντού.

Είναι πάντα επίκαιρο

Σε περιόδους κρίσης, που η πληροφόρηση είναι πάντα ελεγμένη, το διαδίκτυο είναι ένα μοναδικό εργαλείο για να ψηλαφήσει ο πολίτης την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αλήθεια πουθενά. Όλες οι ειδήσεις είναι κατευθυνόμενες και εξυπηρετούν κάποια μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα ή σκοπιμότητες. Μάλιστα, όταν πρόκειται για αναπηρίες, οι σκοπιμότητες είναι ορατές σε κάθε συνεπή αναγνώστη. Ειδικά τώρα, με την κρίση, εμφανίζονται ειδήσεις που δεν θα μπορούσαν να γίνουν γνωστές παρά μόνο ύστερα από εσωτερική «καρφωτή».

Δείξτε εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο

Το κλειδί για τη σωστή ενημέρωση στο διαδίκτυο είναι η εμπιστοσύνη που θα του δείξετε. Εάν του δείξετε εμπιστοσύνη, τότε θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε το προϊόν της υπομονής σας και να βρείτε αυτό που χρειάζεστε.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχετε θα τις βρείτε πολύ πιο γρήγορα στο διαδίκτυο από ό,τι στην καλύτερη ομάδα αυτοβοήθειας ή στο καλύτερο κέντρο αποκατάστασης.

Προϋπόθεση για όλα είναι η εμπιστοσύνη σας στο διαδίκτυο.

Επίλογος

Όλα αυτά τα παραπάνω είναι γνωστά πλέον. Ο λόγος που γράφονται τώρα είναι επειδή οι καιροί που έρχονται είναι υπερβολικά επικίνδυνοι και ίσως, μέσα στη διαφαινόμενη οικονομική κρίση των επόμενων 30 χρόνων, το μόνο που θα μπορέσει να κρατηθεί ελεύθερο και αυθεντικό να είναι το διαδίκτυο.

Φίλοι και φίλες, έρχονται δύσκολοι καιροί και στους δύσκολους καιρούς υπάρχει πάντα ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη πληροφόρηση – ή αλλιώς, προπαγάνδα. Με λίγα χρήματα μπορούμε να κρατήσουμε τους εαυτούς μας ενημερωμένους.

Εμείς θα βρισκόμαστε συνεχώς στο http://www.disabled.gr/ που εφημερεύει και διανυκτερεύει από τότε που δημιουργήθηκε. Σας περιμένουμε…

Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ – http://www.disabled.gr/ – Αύγουστος 2011

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …