Είμαστε κοντά στη θεραπεία των κακώσεων νωτιαίου μυελού;

Αρουραίοι με παράλυση από κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) έμαθαν να περπατούν και να τρέχουν ξανά, μετά από επαναστατική θεραπεία που «ξυπνάει τον νωτιαίο μυελό» και τον βοηθάει να αυτο-αποκατασταθεί. Ελβετοί επιστήμονες, μετά από 5 χρόνια ερευνών σχετικά με τον τρόπο που ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός προσαρμόζονται σε μια κάκωση, εισήγαγαν ένα χημικό διάλυμα στους αρουραίους το οποίο διέγειρε τους νευρώνες του νωτιαίου μυελού.

Ήταν ένα μικρό βήμα για τον αρουραίο… αλλά ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα!

Παράλυτοι ποντικοί με ΚΝΜ περπατούν ξανάΤο κοκτέιλ αυτού του χημικού διαλύματος, υποβοηθούμενο από ηλεκτρική διέγερση, ενίσχυσε τα σήματα που στέλνει φυσιολογικά ο εγκέφαλος στο νωτιαίο μυελό, και όταν οι αρουραίοι με την κάκωση νωτιαίου μυελού (ατελή κάκωση νωτιαίου μυελού), τοποθετηθήκαν σε ειδικούς ιμάντες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, μπόρεσαν να ξαναπερπατήσουν.
«Μετά από μερικές βδομάδες νευροαποκατάστασης σε συνδυασμό με ρομποτικούς ιμάντες και ηλεκτροχημική διέγερση, οι αρουραίοι όχι μόνο κατάφεραν οικειοθελώς να περπατήσουν, αλλά σύντομα άρχισαν να τρέχουν, να ανεβαίνουν σκάλες και να αποφεύγουν εμπόδια», εξηγεί ο Gregoire Courtine από το Ecole Polytechnique Federale de Lausann.
«Είναι σαν να κέρδισε η νευροαποκατάσταση το παγκόσμιο κύπελλο – μέσα σε λίγες εβδομάδες οι αρουραίοι μας εξελίχθηκαν από παράλυτοι… σε αθλητές! Μιλάω για 100% αποκατάσταση οικειοθελούς κίνησης.»

Αυστραλοί επιστήμονες χαιρέτησαν την πετυχημένη έρευνα λέγοντας ότι έφερε την επιστήμη στα «πρόθυρα μίας βαθιάς αλλαγής στην μοντέρνα επιστήμη» επιτρέποντας σε παράλυτους ανθρώπους να περπατήσουν ξανά.

Η ανακάλυψη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα του Dr. Courtine, με τίτλο «Διερευνώντας τον εγκέφαλο του νωτιαίου μυελού», η οποία έδειξε ότι ο νωτιαίος μυελός ενός αρουραίου μπορεί να συντονίσει την κίνηση των ποδιών του, ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένος με τον εγκέφαλό του.

Αυτό αποδεικνύει ότι ακόμα και ένα ασθενές σήμα από τον εγκέφαλο είναι αρκετό για να κινηθούν οικειοθελώς τα πειραματόζωα και ότι ο νέος συνδυασμός χημικών ενέσεων και ηλεκτρικής διέγερσης λειτούργησε αποτελεσματικά.

Η τοποθέτηση των αρουραίων στους ιμάντες έκανε εφικτή την εκπαίδευσή τους για αυτόβουλη κίνηση και έτσι τα πειραματόζωα περπάτησαν ή έτρεξαν προς το φαγητό – που χρησίμευσε ως η «ανταμοιβή» τους.

Ο Dr Courtine είναι αισιόδοξος ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε 1-2 χρόνια στο Balgrist University Hospital Spinal Cord Injury Centre στη Ζυρίχη (Ελβετία).
«Θα προκύψουν εμπόδια πριν δούμε ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ανθρώπους, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι για μία μεγάλη αλλαγή στη σύγχρονη ιατρική: την προοπτική της αποκατάστασης των κακώσεων νωτιαίου μυελού. Οδεύουμε προς την εποχή που οι κακώσεις νωτιαίου μυελού θα είναι αναστρέψιμες.»

Επιμέλεια: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …