Υποβολή αιτήσεων συνταξιούχων για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Κατ' Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων

Η εγκύκλιος αφορά και στην ανεξάρτητη διαβίωση ΑμεΑ, παραπληγικών και τετραπληγικών.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 138 του Ν. 4052/2012 ΦΕΚ 41 τ.Α’ όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν 4075/2012 ΦΕΚ 89 τ.Α’ καθώς και τις διατάξεις της αρ. Φ.80000/8786/1078/11.4.2012 (ΦΕΚ 1240 τ. Β,) απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, όπως διαμορφώθηκε μετά τη διόρθωσή της στο ΦΕΚ 1656/15-5-2012 τ. Β’ «Κριτήρια και διαδικασία επιλογής ωφελούμενων για την υλοποίηση προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» και σας γνωρίζουμε τα εξής:

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 63/4.10.2012 – ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2012
Αριθμ. Πρωτ.: Π15/1

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ – ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – Δ/ΝΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΥΝ/ΧΩΝ
Μενάνδρου 41 – 43, 104 37 ΑΘΗΝΑ, Τηλ. 2105237771, 2105237410, FAX. 2105237080

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 63

Θέμα: «Υποβολή αιτήσεων συνταξιούχων για την ένταξή τους στο «Πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων»

Με τις διατάξεις του άρθρου 138 του 4052/2012 θεσμοθετήθηκε η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος με τίτλο «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων» για την κάλυψη των αναγκών της κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας που καθιστούν δυσχερή την αυτόνομη διαβίωση τους.

Συνοπτική παρουσίαση του εν λόγω Προγράμματος επισυνάπτεται σε Παράρτημα του παρόντος εγγράφου.

Το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ορίστηκε φορέας υλοποίησης του Προγράμματος και δημιούργησε τον μηχανισμό υποστήριξης της διαδικασίας για την υλοποίησή του. Κομβικά σημεία της διαδικασίας είναι:

-Επιλογή Παρόχων / Σύναψη Σύμβασης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με Παρόχους για την παροχή των υπηρεσιών του Προγράμματος. (Οι υπηρεσίες του Προγράμματος προς τους δικαιούχους θα προσφέρονται από τους Παρόχους του Προγράμματος οι οποίοι είναι επιχειρήσεις / νομικά πρόσωπα που θα επιλεγούν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι Πάροχοι αυτοί θα συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την παροχή των υπηρεσιών αυτών έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο)

-Επιλογή ωφελούμενων / Έγκριση της ένταξης των ωφελούμενων στο πρόγραμμα. (υποβολή αιτήσεων δικαιούχων, έλεγχος προϋποθέσεων, έκδοση εγκριτικής απόφασης)

-Σύναψη συμφωνητικού συνεργασίας Παρόχου με Ωφελούμενο και έναρξη Παροχής Υπηρεσιών (Επιλογή Παρόχου από ωφελούμενο, συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών δέσμευση ωφελούμενου από Πάροχο.)

-Παρακολούθηση • Έλεγχος • Πληρωμή του Παρόχου

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος, προέβη σε σχετική ανακοίνωση / πρόσκληση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, προς τους συνταξιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις της κοινοποιούμενης απόφασης, προκειμένου να υποβάλλουν από 15/10/2012 αιτήσεις για την συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κατ’οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων.

ΧΡΟΝΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Οι αιτήσεις των δικαιούχων θα γίνονται δεκτές από 15/10/2012 και μετά.

Σε πρώτη φάση, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα Υποκαταστήματα και τα Παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου. Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθούν και άλλα σημεία για την υποβολή των αιτήσεων (π.χ ανταποκριτές του ΟΓΑ, ΚΕΠ κ.λ.π). Για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα ο δικαιούχος (Ωφελούμενος) πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλλει το έντυπο Αίτηση Συμμετοχής Συνταξιούχου στο Πρόγραμμα-Δήλωση Στοιχείων Συνταξιούχου», το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένα. Επίσης το έντυπο αυτό θα είναι διαθέσιμο και από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον δικαιούχο ή εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του,

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ / ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ (ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ)

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι δικαιούχοι (ωφελούμενοι) του Προγράμματος, που είναι:

> οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όλων των φορέων κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, NAT Κ.Λ.Π)

> οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου του Δημοσίου καθώς και

> οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια που αναφέρονται παρακάτω.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχοι κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να εγκριθεί η ένταξη τους στο πρόγραμμα είναι:

■ Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ)

■ Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή και ο σύζυγος ή το άλλο πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά του να είναι κάτω των 7.715,65 € ετησίως.

■ Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ. Το ατομικό αυτό εισόδημα ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715,65 € και το οικογενειακό στο διπλάσιο.

■ Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

■ Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.

■ Να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

Σε επόμενο χρόνο που θα γνωστοποιηθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια χωρίς να απαιτείται πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Με την αίτηση συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν και τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου

2. Εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους (δηλ. του έτους 2011). Σε περίπτωση μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται σχετική βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ.

3. Βιβλιάριο υγείας του οικείου ασφαλιστικού φορέα (αντίγραφα σελίδας/ων με τα προσωπικά στοιχεία Συνταξιούχου) από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜΚΑ του συνταξιούχου καθώς και Αριθμός Μητρώου φορέα συνταξιοδότησης.
4. Απόφαση συνταξιοδότησης ή πρόσφατο εκκαθαριστικό πληρωμής συντάξεων.

5. Πιστοποιητικά αναπηρίας σε ισχύ. Η ύπαρξη ποσοστού αναπηρίας μπορεί να προκύπτει:

a. είτε από πιστοποιητικό ΚΕΠΑ (που έχει εκδοθεί για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο π.χ κοινωνικές παροχές ή φορολογικές απαλλαγές κ.λ.π),
b. είτε από απόφαση συνταξιοδότησης, εάν πρόκειται για συνταξιούχο λόγω αναπηρίας και στην απόφαση αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας.
c. είτε από αποφάσεις και γνωματεύσεις αρμοδίων οργάνων (Υγειονομικών Επιτροπών) που έχουν εκδοθεί πριν από την λειτουργία του ΚΕΠΑ και εξακολουθούν να ισχύουν.

6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1985 στην οποία ο αιτών αναφέρει ότι διαβιώνει μόνος/η ή με άλλο πρόσωπο το οποίο επίσης πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δηλώσει ότι διαβιώνει με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο πρέπει να προσκομίσει τα ίδια δικαιολογητικά για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας και του ατομικού εισοδήματος του συζύγου ή του άλλου προσώπου..

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω δικαιολογητικά 1 έως 5 υποβάλλονται πρωτότυπα ή σε θεωρημένα αντίγραφα, ενώ οι Υπεύθυνες Δηλώσεις (2 και 6) απαιτείται να υποβληθούν με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής εφόσον δεν προσέρχεται ο ίδιος ο Συνταξιούχος για την υποβολή της αίτησης.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ

Η παραλαβή των αιτήσεων θα γίνεται στα Τμήματα Παροχών των Υποκαταστημάτων και σε περίπτωση Παραρτήματος από τον αρμόδιο υπάλληλο του Παραρτήματος, Η διαδικασία παραλαβής I καταχώρισης των αιτήσεων και έκδοσης αποφάσεων ένταξης στο Πρόγραμμα θα υποστηρίζεται από ειδική εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣ-ΙΚΑ, η οποία θα διατεθεί στα Υποκαταστήματα εντός των επόμενων ημερών. Μέχρι την εγκατάσταση του νέου λογισμικού και την αποστολή των οδηγιών χρήσης του, η παραλαβή των αιτήσεων θα γίνεται χειρόγραφα. Επομένως ο υπάλληλος που παραλαμβάνει την αίτηση, θα ελέγχει την ορθή συμπλήρωσή της και την πληρότητα των δικαιολογητικών. Στη συνέχεια η αίτηση θα πρωτοκολλείται και θα αρχειοθετείται σε ιδιαίτερο φάκελο, ώστε να διευκολυνθεί η επόμενη φάση κατά την οποία οι αιτήσεις των δικαιούχων θα καταχωρηθούν στο πληροφοριακό σύστημα.

Η παραλαβή των αιτήσεων, όπως προαναφέρεται θα γίνεται από όλες τις Μονάδες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (Υποκαταστήματα και Παραρτήματα) και για τους συνταξιούχους όλων των φορέων κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, NAT Κ.Α.Π) και του Δημοσίου . Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη συνεργασία με τον ΟΓΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή αιτήσεων στα ΚΕΠ καθώς και στους ανταποκριτές του ΟΓΑ.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Χ. Γιαννούλη
Προϊσταμένη Τμήματος Γραμματειακής Υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι διαπραγματεύσεις της καθημερινής ζωής

Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε …

ΚΕΠΑ: Τα μνημονιακά ΚΤΕΟ ανθρώπων

Για να γράψω αυτό το κείμενο πληκτρολογώ με το αριστερό μου χέρι μόνο, όπως έχω μάθει να κάνω εδώ και 5 χρόνια, όταν το δεξί σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί εξ αιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την …

Μετρώντας ολημερίς κεραμίδια

Έχουμε ένα άθλιο σύστημα υγείας, που καταδικάζει ολικά ανάπηρους ανθρώπους να είναι ολημερίς καθηλωμένοι σ’ ένα κρεβάτι χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. …

Oικογένειες φιλοξενίας ατόμων με άνοια

Φροντίδα ασθενών με άνοια στο σπίτι ακόμη κι αν δεν πρόκειται για συγγενείς; Για κάποιους είναι αδιανόητο. Άλλοι πάλι πρόθυμα δέχονται να τους φροντίσουν. Ο Κλάους Νιλ εργάζεται στη Διακονία της …

Οι ΑμεΑ οικότροφοι της βελγικής πόλης Geel

Για πολλούς αιώνες μια μικρή, ήσυχη πόλη του Βελγίου χρησιμοποιεί μερικές πολύ ιδιαίτερες μεθόδους για τη θεραπεία των ψυχικά αρρώστων. Οι κάτοικοι της βελγικής αυτής πόλης φιλοξενούν εδώ και …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ρομποτικοί βοηθοί της Google

Λίγες μέρες μετά την υπόσχεση της Amazon ότι θα προσφέρει στο μέλλον υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με drone, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η Google αναπτύσσει ρομποτικούς εργάτες και κούριερ θα …

Άρειος Πάγος: Δεν ισχύουν οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις για οικόσιτους βοηθούς

Οικόσιτοι Οικιακοί μισθωτοί. Η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και …

Αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες συγκατοίκησης Reloaded!

Όταν το 1985 βρέθηκα ως νέος τετραπληγικός από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα και το πρόβλημα της προσπελάσιμης στέγης και της υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς. Τότε ως νέος καταλάβαινα πως λύση …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …