ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Διαβάστε τις νεότερες οδηγίες χορήγησης (των βοηθημάτων του παραρτήματος του Άρθρου 15 του ΕΚΠΥ) που ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ (αρ. πρωτ.: 3112/21.1.2013), οι οποίες αλλάζουν σημαντικά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο ασφαλισμένος με αναπηρία.

Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ/Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) - logoΔημοσιεύθηκε ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΦΕΚ Β’ αρ.3054/18-11-2012) που προβλέπει, σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο 2013-2016, περικοπές στον τομέα της υγείας.

Διαβάστε με ιδιαίτερη προσοχή το Άρθρο 9 (Φαρμακευτική περίθαλψη) και συγκεκριμένα την ενότητα που αφορά ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, καθώς υπάρχουν αλλαγές που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τους ασφαλισμένους προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα νέα δεδομένα.

Σοβαρές είναι και οι αλλαγές που περιγράφονται στο Άρθρο 14 (Φυσικοθεραπείες-λογοθεραπείες-εργοθεραπείες-ψυχοθεραπείες) σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν ώστε να δικαιούται κανείς φυσικοθεραπείες. Διαβάστε και τις επισημάνσεις στο Άρθρο 17 (Ειδική Αγωγή), για παιδιά, αλλά και ενήλικες άνω των 18.

Συγκεκριμένα:

  1. Οι ασφαλισμένοι με κακώσεις νωτιαίου μυελού, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, Guillain Barre, νόσων του Κεντρικού νευρικού συστήματος, δικαιούνται αποζημίωση για τις φυσικοθεραπείες τους μόνο αν ΔΕΝ έχουν νοσηλευθεί σε κλινική αποκατάστασης Νοσοκομείου ή Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης ή Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης και ΔΕΝ έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης ως εξωτερικοί ασθενείς.
  2. Ορίζεται το χρονικό περιθώριο του μόλις ενός 3μήνου από τη διάγνωση (της κάκωσης νωτιαίου μυελού, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του εγκεφαλικού, κ.λπ.), μέσα στο οποίο πρέπει να παραπέμπεται ο ασφαλισμένος για φυσικοθεραπεία. Δηλαδή αν περάσουν 3 μήνες από την πρώτη διάγνωση (της νόσου ή του ατυχήματος) και δεν έχει γίνει το αίτημα παραπομπής για φυσικοθεραπεία, τότε ο ασφαλισμένος θεωρείται «χρόνιο περιστατικό» και δεν δικαιούται φυσικοθεραπεία.

Μεγάλες αλλαγές έγιναν και στα ανώτατα αποδοτέα ποσά που περιέχονται στο παράρτημα του Άρθρου 15 του ΕΚΠΥ και αφορούν σε αναπηρικά καθίσματα και άλλα είδη αποκατάστασης!

Διαβάστε επίσης:

–> 21/1/2013: Κοινοποίηση πίνακα των χορηγουμένων από τον ΕΟΠΥΥ ορθοπαιδικών ειδών, ειδικών μηχανημάτων αποκατάστασης, τεχνητών μελών, θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη και λοιπών ειδών πρόσθετης περίθαλψης και παροχή σχετικών οδηγιών για τη χορήγησή τους. (Γενικό έγγραφο ΕΟΠΥΥ – αρ. πρωτ.: 3112/21.1.2013)

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …