Βάδιση και Ορθοστασία: μία δυνατότητα που έγινε γεγονός στη χώρα μας

Κάθε άνθρωπος αμέσως μετά την απόκτηση της παραλύσεώς του, το πρώτο πράγμα που ρωτά στο γιατρό του είναι:

ΓΙΑΤΡΕ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΠΑΤΗΣΩ;
Κανείς γιατρός και κανείς ειδικός δε μπόρεσε ποτέ να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει απάντηση.
Η ορθοστασία και η βάδιση δεν είναι ένα κατ’ αποκλειστικότητα ιατρικό ζήτημα. Είναι επιλογή ζωής και επιλογή για ποιότητας ζωής.
Το ερώτημα ζωής που πρέπει να θέσει ο οποιοσδήποτε παραπληγικός είναι:
ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΟΡΘΙΟΣ και ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΔΙΣΩ;
Η ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΒΑΔΙΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ως τρόπος ζωής και ως τρόπος μετακίνησης. Είναι δυνατές ακόμη και όταν πρόκειται για υψηλές παραπληγίες.

Ας προσεγγίσουμε την ΑΞΙΑ της ορθοστασίας και της βάδισης με ρεαλισμό.
Η ορθοστασία και η βάδιση είναι χρήσιμος ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με την πρόληψη των αγκυλώσεων και των κατακλίσεων, τη διατήρηση της ευκινησίας των αρθρώσεων, ελάττωση των σπασμών και των ενοχλήσεων που δημιουργεί η ακινησία, ενώ λέγεται πως με την ορθοστασία προλαμβάνονται η οστεοπόρωση και οι ουρολοιμώξεις.

Η ορθοστασία όταν συνδυάζεται με τη βάδιση είναι χρήσιμος ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ. Παρέχει ανεξαρτησία. Δίνει τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ σε συνθήκες που η μετακίνηση με το αναπηρικό κάθισμα είναι αδύνατη ή προβληματική. Ταυτοχρόνως παρέχει τη δυνατότητα επιλογής για μετακίνηση με αναπηρικό κάθισμα ή χωρίς κάθισμα.

Όταν πρόκειται για τυπικές χαμηλές παραπληγίες τότε η δυνατότητα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία αποκατάστασης για ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ με την ταυτόχρονη χρήση δύο συστημάτων μετακίνησης (του αναπηρικού καθίσματος και κάποιου συστήματος βάδισης) είναι επίσης χρήσιμη για κάθε έλληνα και ελληνίδα που επιθυμεί
α) να μειώσει τα εμπόδια που συναντά τις μετακινήσεις του και
β) να ασκείται στην ορθοστασία σε χρόνους που δεν αφαιρείται από τον ελεύθερο χρόνο.

Με τη νέα τεχνολογία Αποκατάστασης και τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται η βάδιση έγινε πιο ασφαλής και περιορίστηκαν οι επιπλοκές.

Τα νέα συστήματα βάδισης έδωσαν τη δυνατότητα βάδισης και στις υψηλές παραπληγίες.
Όταν μάλιστα πρόκειται για παραπληγικούς που για κάποιο λόγο δεν έχουν τη μυϊκή δύναμη ή το χρόνο ή τη διάθεση να χρησιμοποιήσουν κάποια κλασσική συσκευή ορθοστασίας, τότε Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΑΔΙΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ. Για αυτούς δεν αποτελεί απλώς τρόπο ζωής και μέθοδο πρόληψης των επιπλοκών. Αποτελεί ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ και ΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ και ταυτοχρόνως αποτελεί ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ.

Τα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΑΔΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑΣ στα άλλα δυτικά κράτη προτιμούνται από πολλούς παραπληγικούς οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ταυτοχρόνως με το αναπηρικό τους κάθισμα. Βρίσκουν ότι αυτός ο συνδυασμός παρέχει ιδιαίτερες δυνατότητες ανεξάρτητης μετακίνησης, αφού ο παραπληγικός μπορεί να επιλέξει τον τρόπο που επιθυμεί να μετακινηθεί. Για αυτούς οι πατερίτσες εφαρμόζονται διακριτικά στο πίσω μέρος του αναπηρικού καθίσματος.
Με τα νέα συστήματα βάδισης και ορθοστασίας εγκαινιάζονται κάποιες καινοτομίες, που είναι προς όφελος του καταναλωτή καθώς και του ασφαλιστικού του ταμείου που χρηματοδοτεί την αγορά του.

Είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε κάποια στοιχεία για τις κατευθύνσεις που πήρε η νέα τεχνολογία αποκατάστασης από video που εξηγεί την κατασκευή, τη μέθοδο και τον τρόπο κατασκευής του Walk About που αντιπροσωπεύει ο κ. Τσίτουρας (01) 3612017, 3643086, 4129531. Από την προσεκτική παρακολούθηση της video ταινίας, και χωρίς να υπάρχει πρόθεση να διαφημιστεί ή να δυσφημιστεί το οποιοδήποτε προϊόν, φαίνεται πως:

1) Όλα τα υλικά κατασκευής προέρχονται από την κατασκευάστρια εταιρία και δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν απομιμήσεις.

2) Η μέθοδος και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του συστήματος είναι τυποποιημένα και συστηματοποιημένα από τον ίδιο τον κατασκευαστή. Έτσι περιορίζονται οι κακοτεχνίες και διαβεβαιώνουν τον καταναλωτή πως το σύστημα που θα του παραδοθεί από τον Έλληνα αντιπρόσωπο είναι όμοιο με εκείνο που θα παρέδιδε ο Αυστραλός ή ο Ιάπων συνάδελφός του.

3) Έχει προηγηθεί στατική μελέτη, γιαυτό ο τρόπος που κατανέμεται το βάρος του σώματος στα σημεία στήριξης είναι ορθολογικά σχεδιασμένος. Η τυποποίηση της εφαρμογής αποτελεί επιπλέον εγγύηση πως τα φορτία κατανέμονται ορθολογικά.

4) Η ακρίβεια στη μελέτη της κατασκευής και τα ελαφρά υλικά συμβάλουν στον περιορισμό των ατυχημάτων αλλά και του χρόνου που απαιτείται για εξάσκηση.

Στα όσα προαναφέρθηκαν προϋποτίθεται πως ο έλληνας καταναλωτής με αναπηρία έχει στοιχειώδη καταναλωτική συνείδηση και βαθιά γνώση των ικανοτήτων του και των αναγκών του. Καμία Τεχνολογία Αποκατάστασης δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε όλες τις αναπηρίες αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Η μόνη λύση στην αναπηρία είναι ο ίδιος ο Ανάπηρος.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …