Η Κάρτα Αναπηρίας

Στις 19 Μαρτίου 2001 δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η με αριθμό Π3α/Φ80/ΟΙΚ.907 Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών-Υγείας και Πρόνοιας, η οποία αφορά στην «ρύθμιση διαδικασιών κάρτας αναπηρίας (Κ.Α.) στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το π.δ.

210/98, ΦΕΚ 169, τ. Α’. Προκαταρκτική εφαρμογή στην Ν.Α.Λαρίσης».
Οι βασικές διατάξεις του νομοθετήματος αυτού είναι οι εξής:
1. Σκοπό της Κάρτας Αναπηρίας αποτελεί η πιστοποίηση της αναπηρίας με ενιαίο τρόπο και διαδικασίες.
2. Η χορήγηση της Κάρτας Αναπηρίας γίνεται από την 1-5-2001 σε πιλοτικό επίπεδο στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και στην συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, αφού εντοπιστούν και επιλυθούν ενδεχόμενα ζητήματα που θα προκύψουν.
3. Δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας είναι όλοι οι έλληνες υπήκοοι, οι παλιννοστούντες ομογενείς, οι ελληνικής καταγωγής υπήκοοι της Αλβανίας, οι Κύπριοι ελληνικής καταγωγής, οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπήκοοι των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης εφόσον οι χώρες τους υπέγραψαν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, οι υπήκοοι άλλων κρατών που έχουν άδεια παραμονής και οι πολιτικοί πρόσφυγες.
4. Η Κάρτα Αναπηρίας διακρίνεται σε Προσωρινή και Ισόβια και χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. Γ4γ/Φ80/οικ.314 (ΦΕΚ 63, τ. Β’/2-2-99).
5. Προσωρινή Κάρτα Αναπηρίας λαμβάνουν όσοι έχουν τις προϋποθέσεις της Κ.Υ.Α. Γ4γ/Φ80/οικ.314, για χρονικό διάστημα που αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης για την χορήγηση της Κάρτας Αναπηρίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (π.δ. 210/98, ΦΕΚ 69, τ. Α’, άρθρο 2, παρ. 2) και για ανάλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Φ21/2361/ΦΕΚ 819, τ.Β’/1993).
6. Η Προσωρινή Κάρτα Αναπηρίας έχει ισχύ για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζεται από την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας, αφού αυτές κρίνουν από τα κλινικά δεδομένα ότι η κατάσταση της αναπηρίας του ενδιαφερομένου παραμένει σταθερή για όσο χρόνο θα ισχύει η Προσωρινή Κάρτα Αναπηρίας.
7. Κάρτα Αναπηρίας δεν χορηγείται για αναπηρίες μικρότερης διάρκειας των 12 μηνών.
8. Προσωρινή Κάρτα Αναπηρίας χορηγείται για αναπηρίες διάρκειας από 12 μήνες έως και 16 μήνες, με ισχύ ένα έτος.
9. Προσωρινή Κάρτα Αναπηρίας χορηγείται για αναπηρίες διάρκειας από 17 μήνες έως και 30 μήνες, με ισχύ δύο έτη.
10. Προσωρινή Κάρτα Αναπηρίας ισχύος 31 μηνών χορηγείται για τόσο χρονικό διάστημα όσο προβλέπει ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας.
11. Σε περίπτωση που ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας δεν κάνει ρητή αναφορά για την χρονική διάρκεια που υφίσταται η αναπηρία μπορεί να χορηγηθεί Προσωρινή Κάρτα Αναπηρίας, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία έτη.
12. Ισόβια Κάρτα Αναπηρίας λαμβάνουν όσοι έχουν τις προϋποθέσεις της Κ.Υ.Α. Γ4γ/Φ80/οικ.314, για χρονικό διάστημα που αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης για την χορήγηση της Κάρτας Αναπηρίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (π.δ. 210/98, ΦΕΚ 69, τ. Α’, άρθρο 2, παρ. 2).
13. Η Ισόβια Κάρτα Αναπηρίας χορηγείται για τις περιπτώσεις παθήσεων ή βλαβών που από τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Φ21/2361/ΦΕΚ 819, τ.Β’/1993) προβλέπεται ότι είναι «εφ’ όρου ζωής» (ή αναγράφεται άλλη έκφραση που δηλώνει μονιμότητα ή σταθερότητα της κατάστασης) ή κρίνεται από τα μέλη των Επιτροπών ότι η κατάσταση αναπηρίας του ενδιαφερομένου παραμένει σταθερή για όλη την διάρκεια της ζωής του.
14. Για την χορήγηση της Κάρτας Αναπηρίας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας προκειμένου να εξεταστεί, επισυνάπτοντας παράλληλα κάθε είδους δικαιολογητικά (ιατρικές βεβαιώσεις, εξετάσεις κλπ.) που έχουν εκδοθεί από Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Ε.Σ.Υ. του τόπου της μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου (με εξαίρεση των γνωματεύσεων των Ειδικών Διαγνωστικών Κέντρων Δημοσίων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, των Κλινικών Χρόνιων Παθήσεων και των περιπτώσεων Νοητικής Καθυστέρησης) σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία εξέτασης από τις Επιτροπές (με εξαίρεση των περιπτώσεων Νοητικής Καθυστέρησης όπου το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι και τρία έτη).
15. Οι Πρωτοβάθμιες Επιτροπές διακρίνονται ανάλογα με τα περιστατικά σε Παθολογικές, Χειρουργικές και Ψυχιατρικές.
16. Κάρτα Αναπηρίας χορηγείται σε περιπτώσεις συνδυασμένων παθήσεων ή βλαβών όταν προκύπτει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω για δύο παθήσεις ή βλάβες εκ των οποίων η κύρια από αυτές είναι τουλάχιστον 50% και η δεύτερη τουλάχιστον 30% και για παθήσεις ή βλάβες που είναι διάρκειας μεγαλύτερης των 12 μηνών.
17. Στην Κάρτα Αναπηρίας σημειώνεται το είδος (χαρακτηρισμός) της αναπηρίας και το ποσοστό αυτής, σύμφωνα με σχετικό πίνακα που περιλαμβάνει τους κωδικούς.
18. Οι Πρωτοβάθμιες Παθολογικές, Χειρουργικές και Ψυχιατρικές Επιτροπές συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα και εξετάζουν έως 30 περιστατικά (εκτός από τις Ψυχιατρικές Επιτροπές όπου εξετάζουν έως 15 περιστατικά).
19. Σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί Κάρτα Αναπηρίας, οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλλον νέα αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά μετά την πάροδο ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της απορριπτικής γνωμάτευσης της Επιτροπής.
20. Στις περιπτώσεις όπου έχει χορηγηθεί Προσωρινή Κάρτα Αναπηρίας, ο κάτοχός της υποχρεούται 6 μήνες πριν την λήξη της να καταθέσει εκ νέου δικαιολογητικά στις αρμόδιες Επιτροπές για να εκδοθεί νέα Κάρτα.
21. Η έκδοση της Κάρτας Αναπηρίας συνδέεται με παροχές του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας, όπως για την χορήγηση Κάρτας Μετακίνησης σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, για την χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων (επιδομάτων) κλπ..
22. Η Κάρτα Αναπηρίας χρησιμεύει ως αποδεικτικό αναπηρίας.

Κώστας Κοσμάτος Δ.Ν.Δικηγόρος

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …