ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ – ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο τραυματισμός του Νωτιαίου Μυελού προσβάλλει σε διαφορετικό βαθμό τούς μηχανισμούς της σεξουαλικής λειτουργίας. Όμως παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να πνίξει τη σεξουαλικότητά σου ούτε να βάλλει τέλος στην ερωτική σου ζωή.

Παρ’ όλες τις αλλαγές, μπορείς να έχεις ακόμη μια ερωτική ζωή γεμάτη νόημα και να συνεχίσεις να είσαι ένας ερωτικά δραστήριος άνθρωπος.

Είναι σημαντικό για τον καθένα μας να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Η φυσική επαφή είναι ένας από τους τρόπους να εκδηλώσεις αυτή την αγάπη. Με ή χωρίς ερωτική ολοκλήρωση, η φυσική αυτή επαφή θα σου ενισχύσει την αισθηματική σου σχέση και θα δώσει ευχαρίστηση και ενθουσιασμό σε σένα και στον σύντροφό σου.

Παρ’ όλες τις σωματικές σου αλλαγές πρέπει να ενθαρρύνεις τον σύντροφό σου να σε αντιμετωπίζει σαν ένα άτομο με φυσιολογικά συναισθήματα, πόθους, ανάγκη ν’ αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί. Σαν ζευγάρι πρέπει να μάθετε ν’ αποφεύγετε τις αναστολές, την ντροπή και τον δισταγμό. Μια πλήρη κατανόηση των δυσκολιών και το πως ξεπερνιούνται είναι σημαντική για να βρεθούν λύσεις και να διατηρηθεί μια ευτυχισμένη σχέση.

Γράφοντας όλα αυτά με ανοιχτό μυαλό και κάθε ειλικρίνεια, ελπίζω να βοηθήσω στη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση πάνω σ’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα όπως είναι η ερωτική ζωή των ανθρώπων με παραλύσεις του Νωτιαίου Μυελού.

Κτίζοντας ξανά την ερωτική σου ζωή

Ίσως αναρωτιέσαι για την καινούργια όψη του κορμιού σου και πως αυτό μοιάζει. Ίσως ότι το αγαπημένο σου τζιν που κρέμεται στη κρεμάστρα δεν φοριέται πια. Ίσως αισθάνεσαι, ότι θέλεις να κλείσεις μια για πάντα την ερωτική πλευρά του εαυτού σου. Όμως η πλευρά σου αυτή είναι μέρος του ποιος είσαι. Στο πρώτο διάστημα του τραυματισμού μπορεί να αισθάνθηκες ότι έχασες τον ερωτικό σου εαυτό αλλά με τον καιρό θ’ αναπτύξεις μια πιο θετική στάση. Πρέπει να είσαι καλά με τον εαυτό σου, ενώ η στάση σου προς τους άλλους θα επηρεάσει την ερωτική σου ζωή. Αν ο σύντροφός σου πριν ή κατά την διάρκεια του τραυματισμού σου ήξερε τις φυσικές σου ανάγκες, μην προεξοφλείς ότι τώρα θα ξέρει τις ερωτικές σου ανάγκες ή τι σκέφτεσαι και αισθάνεσαι.

Είναι πολύ σημαντικό να είστε κοντά οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε, ενώ τον πρώτο καιρό θα χρειαστείτε αλληλοϋποστήριξη. Θα σου πάρει χρόνο να συνηθίσεις την αλλαγή στην αίσθηση και στην λειτουργικότητά σου, ενώ στην αρχή θα νιώθεις κάπως άβολα, όμως είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι η ερωτική σου ζωή δεν αλλάζει ούτε εξαφανίζεται, είναι ακόμα τμήμα του εαυτού σου, είσαι ακόμη το ίδιο ερωτικό άτομο που ήσουν πριν τον τραυματισμό.

Σεξουαλική λειτουργία.

α. Πριν τον τραυματισμό

Η ερωτική πράξη δεν είναι μόνο φυσική λειτουργία, καθώς επηρεάζεται από ψυχολογικούς και συγκινησιακούς παράγοντες. Η ερωτική κορύφωση είναι αποτέλεσμα συνδυασμού σημείων που διεγείρουν μια ή περισσότερες αισθήσεις όπως μυρίζοντας συγκεκριμένες μυρωδιές, ακούγοντας ειδικούς ήχους, κοιτάζοντας κάτι ευχάριστο για σένα και αγγίζοντας ειδικά τις ερωτογενείς ζώνες (Ο λαιμός σου, τα αυτιά, τα χείλη, οι θηλές, τα γεννητικά όργανα κ.λ.π.).Έτσι το σώμα σου επικοινωνεί με την ερωτική διέγερση με πολλούς τρόπους. Η αναπνοή σου γίνεται βαθύτερη και γρηγορότερη, η καρδιά σου κτυπά γρηγορότερα, η αρτηριακή πίεση και η εφίδρωση αυξάνουν, οι μυς συσπώνται. Στους άνδρες το πέος διεγείρεται, στις γυναίκες ο κόλπος διαστέλλεται και αρχίζει να υγραίνεται.

β. Μετά τον τραυματισμό

Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν πριν και κατά την ερωτική κορύφωση δεν αλλάζουν με τον τραυματισμό. Η αύξηση της πίεσης, της εφίδρωσης του καρδιακού ρυθμού κ.λ.π είναι ουσιαστικά τα ίδια. ΄Εχει όμως αλλάξει η ικανότητα σου να αισθάνεσαι την περιοχή των γεννητικών οργάνων και άλλα σημεία του σώματος. Ο βαθμός της αλλαγής εξαρτάται από το επίπεδο της βλάβης, αν είναι τελεία ή ατελής, πόσος χρόνος πέρασε και άλλες ιατρικές επιπλοκές.

Για σας τις γυναίκες η βασική σεξουαλική λειτουργία δεν αλλάζει αν και παρατηρείται ελλάτωση της ύγρανσης του κόλπου και ίσως μειωμένη ή καθόλου αίσθηση στη κλειτορίδα σας. Οι άντρες ίσως βρείτε ότι είναι δύσκολο να έχετε ή να διατηρήσετε μια στύση και ίσως δεν μπορείτε να εκσπερματώσετε. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το επίπεδο και αν είναι τελεία ή ατελής η διατομή.

γ. Οργασμός

Πολλοί από σας βρίσκουν ότι όχι μόνο μπορούν να ικανοποιηθούν με τον έρωτα, αλλά ότι ακόμη μπορούν και να φθάσουν στον οργασμό. Οι οργασμοί που έχεις μπορεί να είναι διαφορετικοί στην αίσθηση από αυτούς που είχες πριν, όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι λιγότερο ικανοποιητικοί ή έντονοι. Μπορεί να βρεις ότι κάποια άλλα σημεία στο σώμα σου φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία έτσι ώστε να αντισταθμίζουν την απώλεια της αίσθησης στα παράλυτα μέρη. Εσύ και ο σύντροφος σου πρέπει να πειραματιστείτε στο να βρείτε νέους τρόπους για να κάνετε έρωτα. Να βρείτε νέες στάσεις που ενώ θα είναι άνετες ταυτόχρονα θα είναι ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Σχ. 1.

Αναμορφώνοντας το σώμα σου

Κατά την περίοδο που είσαι στο νοσοκομείο συμβαίνουν γύρω σου πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις και που θα σου αφήσουν ίσως τραυματικές εμπειρίες. Η φροντίδα του εντέρου και της κύστης σου έχουν προτεραιότητα και έτσι η περιοχή των γεννητικών οργάνων γίνεται δημόσιο θέαμα στην κάθε νοσοκόμα που θα χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, τον καθετήρα ενώ εσύ θα νιώθεις ότι καταπατιέται η προσωπικότητά και η ανεξαρτησία σου.

Αφήνοντας το νοσοκομείο μπορεί να βρεις δυσκολίες στο να νιώσεις πάλι ότι το σώμα σου είναι πραγματικά δικό σου, πράγμα που είναι σημαντικό για την ερωτική σου ζωή.

Ακόμη και αν έχεις βοήθεια για την φροντίδα του εντέρου και της κύστης από το σύντροφο σου ή την αποκλειστική πρέπει να νιώσεις ότι το σώμα σου ανήκει σε σένα ξανά.

Αναζήτηση συντρόφου

Τι συμβαίνει όταν δεν έχεις σύντροφο; Πως μπορείς να βρεις έναν και να ξεκινήσεις ερωτική σχέση μαζί του; Οι ευκαιρίες μειώνονται με το να κάθεσαι στο σπίτι, ενώ πρέπει να βγαίνεις, για να συναντήσεις ανθρώπους, να κάνεις γνωριμίες.

Θα πρέπει βέβαια για να γίνουν όλα αυτά να ξεπεράσεις μερικά καθημερινά, πρακτικά προβλήματα, όπως είναι η μετακίνηση και η προσωπική βοηθός. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βρεθείς με κάποιους άλλους ανθρώπους, όπως είναι τα γραφεία γνωριμιών, η αλληλογραφία, αγγελίες στις εφημερίδες. Ίσως συναντήσεις κάποιον στη δουλειά, σε φιλική παρέα ή σε ένα σύλλογο, όπου ανήκεις.

Πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, να έχεις αυτοπεποίθηση, να είσαι χαλαρός και ανοικτός και τότε οι άνθρωποι που θα σε συναντήσουν θ’ ανταποκριθούν. Μπορεί ν’ αναζητάς περισσότερο έναν σύντροφο υγιή ή να αισθάνεσαι ότι έχεις και μια άλλη επιλογή και να μην θέλεις να περιορίζεσαι στην παρέα των άλλων αναπήρων. Όμως σ’ αυτή τη παρέα θ’ αποκτήσεις αυτοπεποίθηση ενώ θα βοηθηθείς να ξεπεράσεις τους φόβους και τις ανησυχίες σου.

Τρόποι και τόποι

Αν βρίσκεσαι σ’ ευχάριστο περιβάλλον χωρίς πίεση ή μπορείς να δημιουργήσεις κάτι τέτοιο, τότε προσπάθησε να χαλαρώσεις και να ευχαριστηθείς το σεξ. Δεν είναι πάντα ανάγκη να μετακινήσεις το καρότσι σου και από εκεί να πας σε κρεβάτι για να κάνεις έρωτα, αν αισθάνεσαι πιο άνετα εκεί που είσαι. Μερικές φορές ένα ζεστό μπάνιο, ένα καλό φαγητό και η αγαπημένη σου μουσική θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Το μυστικό είναι να ευχαριστήσετε τους εαυτούς σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχετε αυτό. Οι ερωτικές λέξεις οι φαντασιώσεις, κάποια ερωτικά βιβλία ή βίντεο μπορούν να διεγείρουν και να ικανοποιήσουν εσένα και το σύντροφο σου.

Στάσεις

Σύντομα θα καταλάβεις ότι η διείσδυση δεν είναι πάντα ο κυρίαρχος σκοπός σου. Προσπάθησε να ικανοποιήσεις τον σύντροφο σου, με τη μέθοδο που εσύ επιλέγεις για να τον ευχαριστήσεις και να ευχαριστηθείς ακόμα και χωρίς την διείσδυση. Ίσως διαπιστώσεις ότι οι μη παραδοσιακές στάσεις είναι καλύτερες, χρησιμοποιώντας πολλά μαξιλάρια για καλύτερη ισορροπία, ενώ καλό είναι να τοποθετήσεις το κρεβάτι σου κοντά στο τοίχο για να νιώθεις ασφάλεια.

Φυσικές ανησυχίες

α. Κύστη.

Ένα από τα ποιο ανησυχητικά πράγματα που πρέπει να εξηγήσεις στο σύντροφό σου είναι ότι επειδή δεν έχεις πλήρη έλεγχο της κύστης σου, πολύ πιθανό να συμβεί ένα μικρό ατύχημα, που βέβαια θα ήθελες να το αποφύγεις. Αν σε θέλει πολύ, δεν θα τα παρατήσει, οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και μια κατανόηση θα αναπτυχθεί μεταξύ σας. Αν φοβάσαι μια διαρροή τοποθέτησε κάποιο αδιάβροχο σεντόνι στο κρεβάτι, το οποίο βγάζεις αργότερα ή βάλε κάποιες απορροφητικές πετσέτες αν είσαι κάπου αλλού. Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει ποτέ να κοιμάσαι σε βρεγμένο στρώμα!!!

Μια καλή συμβουλή είναι να αποφεύγεις να πίνεις πολλά υγρά 2 με 3 ώρες πριν κάνεις έρωτα και βέβαια πρέπει να αδειάζεις την κύστη σου ή να φροντίζεις τον καθετήρα σου καθώς έτσι θα νοιώθεις πιο άνετα και θα μειώσεις πολύ την πιθανότητα της διαρροής.

Πολλοί από σας προτιμούν να αφήνουν τον καθετήρα, αφού αφαιρέσουν τον σωλήνα και την σακούλα πιστεύοντας ότι βοηθάει συχνά στη διατήρηση μιας στύσης, που ίσως είναι αλήθεια Σχ 2 .Στην περίπτωση αυτή καθηλώνετε τον καθετήρα με αυτοκόλλητη ταινία στο κορμό του πέους ή μπορείτε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, που θα κρατήσει ακόμη καλύτερα την ταινία αυτή στην θέση της.

Αν χρησιμοποιείς εξωτερικό σύστημα ουροσυλλογής μπορείς να αφαιρέσεις τον σωλήνα και τον σάκο και να κρατήσεις το προφυλακτικό. Μη ξεχνάς ότι η συχνή αφαίρεση του καθετήρα μπορεί να προκαλέσει ουρολοιμώξεις.

Στις γυναίκες είναι πιο εύκολο να κρατούν τον καθετήρα, μιας και δεν επηρεάζει την είσοδο του πέους στον κόλπο τους, όμως θα πρέπει να τον ακινητοποιούν και αυτές όπως οι άντρες με ταινία για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Μη ξεχνάς ότι στο στάδιο της προετοιμασίας (αν έχεις χρόνο) ένα καλό πλύσιμο της περιοχής των γεννητικών σου οργάνων θα περιορίσει τα μικρόβια που απομένουν από την απομάκρυνση του καθετήρα ή του εξωτερικού συστήματος ούρησης. Αν υπάρχει οποιαδήποτε δυσκολία πρέπει να πειραματιστείτε σαν ζευγάρι γιατί άλλες στάσεις , όπως πλάγια ή με τον σύντροφό σου ακριβώς πίσω σου, πιέζουν λιγότερο τον καθετήρα.

2. Εντερο.

Οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο, από τη στιγμή που ακολουθείτε το πρόγραμμα για τις κενώσεις του εντέρου σας συστηματικά. Αν όχι, τότε θα πρέπει να αδειάζετε το έντερο 2 έως 3 ώρες πριν το σέξ για να νιώθετε πιο άνετα. Αν σε ανησυχεί κάτι που πιθανά να συμβεί καλό είναι να μοιραστείς την ανησυχία σου αυτή με τον σύντροφό σου ώστε να μη επηρεάσει το γεγονός αυτό την ικανοποίησή σας αργότερα.

Αν ο σύντροφός σου σε βοηθά στο καθημερινό πρόγραμμα του εντέρου σου, καλύτερα να αφήσεις κάποιες ώρες να μεσολαβήσουν μέχρι το σεξ για να μην επηρεαστείτε άσχημα και οι δυο. Αν όμως δύσκολα ξεχωρίζουν οι ρόλοι του νκσοκόμου και του εραστή, τότε το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς τρίτο πρόσωπο ( νοσοκόμα, αποκλειστική κ.ά. ) για τη διαδικασία αυτή.

3. Σπασμοί.

Μπορεί να σε επηρεάσουν και καλά και άσχημα στο θέμα του σεξ. Κάποιοι αναφέρουν ότι μερικοί σπασμοί τους δίνουν μεγαλύτερη κίνηση και κάνουν το σεξ πιο ευχάριστο.

Όμως αν βλέπεις ότι τα πράγματα δυσκολεύουν θα πρέπει ίσως να μιλήσεις με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σου για να σου υποδείξουν κάποιο είδος άσκησης, καλής στάσης και κάποια φάρμακα, ίσως μυοχαλαρωτικά, που μπορούν να μειώσουν τους σπασμούς.

Για παράδειγμα σε σένα τη γυναίκα σπασμοί των προσαγωγών μπορεί να σου προκαλέσουν σύσφιξη των μηρών με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τους ανοίξεις. Μια προσωρινή λύση είναι στην περίπτωση αυτή να πάρεις σπασμολυτικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα.

4. Ασφάλεια στο σεξ.

Είναι πολύ σημαντικό, ακόμη και αν έχεις μια μακρόχρονη ερωτική σχέση να συζητάς το θέμα της ασφάλειας και της προφύλαξης σεξ, με τον σύντροφό σου. Να θυμάσαι ότι είναι αδύνατον να πει κανείς ποιος είναι ή δεν είναι φορέας του ιού του AIDS ή άλλων παθήσεων. Πάρτε προφυλάξεις. Η χρησιμοποίηση του προφυλακτικού είναι η πιο ασφαλής μέθοδος προφύλαξης. Αν υπάρχει ανάγκη , να χρησιμοποιείς ανθεκτικότερα προφυλακτικά ή κάποιες υδατοδιαλυτές κρέμες, για να είναι ακόμα πιο ασφαλές το σεξ.

Κάθε σου απορία ή ανησυχία γύρω από το θέμα πρέπει να γίνεται γνωστό στους ειδικούς και στα συμβουλευτικά κέντρα για το AIDS που μπορείς να βρεις σε πίνακα στο τέλος του κειμένου.

5. Αντισύλληψη.

1.Γυναίκα

Παρ’ όλο τον τραυματισμό σου ή την παράλυση που έχεις στο σώμα σου, η γονιμότητά σου δεν έχει προσβληθεί. Η περίοδος σου θ’ αλλάξει προσωρινά, σύντομα όμως θ’ αποκατασταθεί. Έτσι λοιπόν αν δεν επιθυμείς κάποια εγκυμοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια από τις μεθόδους αντισύλληψης που θα είναι η πιο σωστή για σένα.

Συζήτησέ το με τον σύντροφό σου ώστε η απόφαση να είναι κοινή, ώστε και οι δυο να γνωρίζετε τις πιθανότητες κλπ. Μπορείς να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου, κάποιον οικογενειακό σύμβουλο ή ακόμα και τον γιατρό που σε παρακολουθεί. Μερικοί από τις μεθόδους αντισύλληψης είναι και οι πιο κάτω

α. Το αντρικό προφυλακτικό.

Η πλέον γνωστή μέθοδος, η χρήση του είναι εύκολη, έχει ελάχιστα μειονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, ενώ σε πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση στη γυναίκα.

β. Το γυναικείο προφυλακτικό.

Κατασκευασμένο από πολύ λεπτό, αντιαλλεργικό υλικό (πολυουρεθάνη), είναι σχετικά καινούργιο στην αγορά. Είναι κλειστό στη μια του άκρη και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να εφαρμόζει στον κόλπο της γυναίκας με δύο εύκαμπτους δακτύλιους, ένα σε κάθε άκρο που το συγκρατούν σωστά. Η κλειστή άκρη του προφυλακτικού εισάγεται στον κόλπο ακριβώς πίσω από το ηβικό οστούν. Το ανοικτό άκρο βρίσκεται στο άνοιγμα και στέκεται εξωτερικά καλύπτοντας την είσοδο του κόλπου. Μπορείς να το φορέσεις ενώ είσαι ξαπλωμένη ανάσκελα ή με το ένα πόδι σου σε καρέκλα. Βέβαια μπορεί και ο σύντροφός σου να σε βοηθήσει σ’ αυτή τη διαδικασία.

γ. Το συνδυασμένο χάπι.

Λέγεται και ”χάπι” , περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη ενώ σταματά την ωορρηξία στις γυναίκες κάνοντας τη περίοδο πιο κανονική και συχνά με λιγότερο αίμα. Πολύ καλή μέθοδος αντισύλληψης αν η γυναίκα ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες. Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν πονοκεφάλους ή πόνους στους μαστούς ή ναυτία ή αυξάνεται το βάρος τους. Θα πρέπει λοιπόν να το συστήσει ο γυναικολόγος σου, ή το κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού , ενώ πρέπει να έχεις τακτική ιατρική παρακολούθηση.

δ.Χάπι μόνο προγεστερόνης

Το λενε και ”μίνι χάπι” γιατί περιέχει μόνο προγεστερόνη. Πολύ καλή μέθοδος, πρέπει όμως η γυναίκα να το παίρνει ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα, αλλιώς μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα. Δεν προκαλεί τα συμπτώματα του ”συνδυασμένου” όμως μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε ακανόνιστα διαστήματα έως και σταμάτημα της περιόδου σου.

Πρέπει λοιπόν και αυτό το χάπι να το συστήσει ο γυναικολόγος και η γυναίκα να έχει τακτική ιατρική παρακολούθηση.

ε.Ενέσιμα αντισυλληπτικά

Χρησιμοποιούνται σαν τελευταία λύση όταν η γυναίκα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καμμιά άλλη μέθοδο. Είναι παράγωγα της προγεστερόνης, ενώ η ένεση μπορεί να γίνεται από γιατρό κάθε 2 ή 3 μήνες. Έχει σοβαρές ανωμαλίες όπως ανωμαλία στον κύκλο σου, στην γονιμότητα, στο σωματικό βάρος , στην πνευματική σου υγεία, ενώ υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πάθεις καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

ζ.Το ενδομήτριο σπείραμα

Λέγεται και σπιράλ. Ογιατρός το τοποθετεί στη μήτρα ενώ ένα βαμβακερό νήμα κρέμεται στο κάτω μέρος και έτσι μπορείς να ελέγχεις αν βρίσκεται στη θέση του. Καλή μέθοδος, ενώ πρέπει να αλλάζει κάθε 3 με 5 χρόνια. Δεν συνιστάται για γυναίκες με περιορισμένη αισθητικότητα, μπορεί να προκαλεί πόνους κατά την περίοδο, αιμορραγία ή και φλεγμονή της μήτρας και των σαλπίγγων.

η. Διάφραγμα και σπερμοτοκτόνα.

Το σωστό μέγεθος και ο τύπος του θα καθορισθεί από τον γυναικολόγο σου.

Το βάζεις εσύ η ίδια στον κόλπο σου πριν την επαφή ενώ πριν για μεγαλύτερη ασφάλεια το αλείφει με σπερματοκτόνο αλοιφή. Λίγο δύσκολο στη χρήση του και προβληματικό για σένα που έχεις μειωμένη κινητικότητα στα χέρια.

θ. Αντισυλληπτικός σπόγγος.

Ένα μαλακό στρογγυλό σφουγγάρι που περιέχει σπερματοκτόνο. Πριν την επαφή βρέχεις το σπόγγο και τον τοποθετείς στο κόλπο σου. Εκεί ο σπόγγος διογκώνεται.

Μετά την επαφή αφήνεις τον σπόγγο μέσα σου για τουλάχιστον 6 ώρες.Για να βγάλεις τον σπόγγο, τον τραβάς μαλακά με τη βοήθεια ενός νήματος που συνδέεται μ’ αυτόν. Είναι μιας χρήσης, όμως δεν είναι η πιο αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδος.

ι.Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης.

Χωρίς κάποιο μέσο, ένα ζευγαρι ή δεν έχει επαφή κάποιες μέρες το μήνα (ρυθμική μέθοδος) ή ο άντρας δεν εκσπερματώνει μέσα στον κόλπο της γυναίκας (διακεκομένη επαφή).Δεν είναι αξιόπιστες μέθοδοι γιατί αφ’ ενός δεν μπορούν να εντοπισθούν με ακρίβεια οι μέρες ωορρηξίας σου και αφ’ έτέρου ακόμη και αν ο άντρας τραβηχτεί έγκαιρα τα σπερματοζωάρια μπορούν να βγουν στο κόλπο σου κάθε στιγμή της σεξουαλικής επαφής.

κ.Χάπι της επόμενης μέρας.

Το χάπι αυτό είναι μόνο για επείγουσα ανάγκη. Αν το πάρεις μέσα στις 3 επόμενες μέρες από την επαφή, συνήθως εμποδίζει την εγκυμοσύνη. Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς συχνά γιατί μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον κύκλο σου όπως και στο επίπεδο ορμονών σου.

2. Αντρας.

Η κάκωση του Νωτιαίου Μυελού επηρεάζει τη γονιμότητά σου, επειδή είναι δύσκολο και μερικές φορές ακατόρθωτο για σένα να εκσπερματώσεις, αλλά ακόμη και γιατί το σπέρμα σου υπολείπεται συνήθως και σε ποσότητα και σε ποιότητα από ότι φυσιολογικά. Οπωσδήποτε όμως δεν πρέπει να θεωρείς τον εαυτόν σου στείρο και αν θες ν’ αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα πρέπει εσύ ή η σύντροφός σου να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις μεθόδους αντισύλληψης.

6. Ειδικά για γυναίκες

Όπως αναφέραμε πριν, αν έχεις καθετήρα μπορείς να τον αφαιρέσεις πριν την επαφή ή να τον ακινητοποιήσεις στο πλάι. Αν βρίσκεις ότι ο κόλπος σου είναι ιδιαίτερα στεγνός μπορείς να χρησιμοποιείς κάποιες ειδικές υδατοδιαλυτές αλοιφές, ποτέ βεβαίως βαζελίνη γιατί δεν είναι υδατοδιαλυτή και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στην ουρήθρα, ειδικά αν έχεις και καθετήρα. Υπάρχουν κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι και πρακτικές δυσκολίες κατά την διάρκεια του σεξ και θα πρέπει να παρθεί ιδιαίτερη φροντίδα όπως και διακριτικότητα και από τους δύο συντρόφους. Αν π.χ. είσαι τετραπληγική, μπορεί να εμφανίσεις κάποια δυσκολία στην αναπνοή σου κατά την διάρκεια του σεξ εξ’ αιτίας του βάρους του συντρόφου σου. Θα πρέπει λοιπόν ο σωματικά ικανός σύντροφός σου να πάρει μέρος ή όλο το βάρος του στους αγκώνες ή στους πήχεις του.

Αν βρίσκεις ότι μια στάση δεν είναι άνετη δοκίμασε κάποια άλλη. Δοκίμασε ότι σου είναι άνετο και ευχάριστο. Εξ’ άλλου όταν πραγματικά νοιάζονται ο ένας για τον άλλο μπορούν να βρεθούν λύσεις για όλα τα θέματα. Σχ.3.

7.Ειδικά για άντρες

Είπαμε ότι στα πρώτα στάδια δεν μπορείς να έχεις ίσως μια στύση ή να τη διατηρήσεις. Σίγουρα αυτή θα είναι μια τραυματική εμπειρία για σένα. Ανάλογα σε ποιο επίπεδο βλάβης του Νωτιαίου Μυελού βρίσκεσαι και σε ποια έκταση θα διαφέρει και η σεξουαλική σου ικανότητα. Αν έχεις βλάβη σε ψηλό τμήμα ή στην αυχενική σου μοίρα, συνήθως έχεις δυνατότητα για κάποια στύση διαρκείας χωρίς όμως να μπορείς να εκσπερματώνεις. Σε χαμηλότερη βλάβη είναι δυνατόν να μην μπορείς να διατηρήσεις μια στύση εκτός αν η κάκωση είναι ατελής. Μπορείς να δοκιμάσεις τρόπους, και με την βοήθεια της συντρόφου σου, που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις μια στύση ή να τη διατηρήσεις. Ερεθίζοντας τη κοιλιά σου, το μέσα μέρος των μηρών ή την περιοχή των

γεννητικών σου οργάνων, με τα χέρια , το στόμα της συντρόφου σου ή κάποια βοηθητικά μέσα (π.χ. δονητή), μπορείς να πετύχεις το στόχο σου. Αν η σύντροφός σου είναι σωματικά υγιής μπορεί να έρθει από πάνω σου, ενώ εσύ θα βρίσκεσαι ανάσκελα, βάζοντας το πέος σου στον κόλπο της κάτι που και συ μπορείς να βοηθήσεις. Κινώντας τη λεκάνη της ίσως μπορέσεις να φτάσεις σε στύση ενώ είναι μια καλή στάση για να ανταλλάσσετε φιλιά χάδια κ.λ.π.Σχ.4.

Υπάρχουν βεβαίως πολλοί τρόποι και λύσεις για να κερδίσεις μια στύση όπως σεξουαλικά βοηθήματα, χειρουργικά εμφυτεύματα, ενέσεις στο πέος κλπ., όπως θα αναφέρουμε πιο κάτω, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τον γιατρό σας πριν κάνετε οτιδήποτε. Για τη σωστή αξιολόγηση ίσως χρειαστεί να γίνουν εξετάσεις της λειτουργικότητας του μηχανισμού της στύσης. Η ταινία Dacomed Snap – Gauge είναι μια εξέταση που μπορεί να γίνει και στο σπίτι, μας δείχνει δε αν υπάρχουν και πόσες στύσεις κατά την διάρκεια του ύπνου.

Εκσπερμάτωση.

Είναι πιο δύσκολο να εκσπερματώσεις από το να έχεις μια στύση, θα το καταφέρεις όμως αν έχεις ατελή βλάβη στο κάτω τμήμα της Σπονδυλικής Στήλης. Στη διάρκεια της εκσπερμάτωσης η κοιλιά και οι μυς των ποδιών σου μπορεί να βρεθούν σε σπασμούς, ενώ ίσως θα έχεις μια αύξηση της πίεσης του αίματος. Κάποιοι άντρες μετά την εκσπερμάτωση παρατηρούν διακοπή των σπασμών για 1 έως 2 μέρες μετά. Ίσως μετά δύο ή τρεις εκσπερματώσεις αυξηθεί η πίεσή σου πάρα πολύ και σου προκαλέσει δυσλειτουργία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος. Πρέπει τότε να σταματήσεις αμέσως το σεξ να ελέγξεις όλες τις πιθανές αιτίες, να έρθεις καθιστός αν ήσουν ξαπλωμένος και μη διστάσεις να φωνάξεις γιατρό αν τα συμπτώματά σου επιμείνουν. Μην ξεχνάς ότι μια απότομη αύξηση της πίεσης μπορεί να σου φέρει εγκεφαλική αιμορραγία ή και θάνατο.

Υποβόηθηση Στύσης.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κερδίσεις μια στύση

α. Σύστημα αναρρόφησης. Καλύπτει το πέος , έχει ένα δακτύλιο στη βάση του και λειτουργεί αφαιρώντας τον αέρα μέσα απ’ αυτό.

β. Ελαστικοί δακτύλιοι. Απλοί δακτύλιοι από καουτσούκ που εφαρμόζονται στη βάση του πέους, μερικές φορές είναι ικανοί να βοηθήσουν στο να κερδίσεις τη στύση.

γ. Προσθετικοί δακτύλιοι. Τοποθετούνται από τον ουρολόγο, ενώ υπάρχουν δύο ειδών προσθέσεις η κάθε μία με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η πρώτη μορφή είναι δύο φουσκωτοί δακτύλιοι γεμισμένοι με σπόγγο που τοποθετούνται στο εσωτερικό της βάσης του πέους χειρουργικά. Το χειρουργείο είναι απλό, δεν κοστίζει πολύ, έχει ελάχιστες επιπλοκές, όμως το πέος βρίσκεται σε ημιστύση συνεχώς και έτσι διακρίνεται, ενώ μπορεί να χρειασθεί σε κάποιες περιπτώσεις καινούργια επέμβαση επανατοποθέτησης. Μια πιο καινούργια μέθοδος προσθετικής είναι ο εύκαμπτος δακτύλιος, ο οποίος αποτελείται από ασημένιο δακτύλιο που περιβάλλεται από μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό και εμφυτεύεται και αυτός στη βάση του πέους. Το πέος έτσι είναι συνέχεια σε ημιστύση αλλά μπορούμε να το κάμψουμε προς τα πάνω ή κάτω για να μη διακρίνεται. Η επέμβαση κρατάει λιγότερο από μια ώρα ενώ η συσκευή δεν επηρεάζει την ούρηση. Είναι αρκετά δαπανηρή ενώ και ο πιο καινούργιος τύπος δακτυλίου δεν δίνει μεγάλη σκληρότητα στο πέος.

Σαν παρατήρηση πρέπει να ξέρουμε ότι όλα τα είδη δακτυλίων μπορούν να προκαλέσουν κάποιες επιπλοκές όπως μολύνσεις, φλεγμονές κλπ.

δ. Ενδοπεικές ενέσεις.

Είναι η μέθοδος που γίνεται έγχυση φαρμάκων στο πέος με σκοπό την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σ’ αυτό. Σε σχέση με τις προηγούμενες μεθόδους οι επιπλοκές είναι λιγότερες, δεν κοστίζει πολύ, τα αποτελέσματα είναι αναστρέψιμα ενώ η στύση μοιάζει με τη φυσιολογική. Ο μηχανισμός είναι ο εξής. Όταν το πέος είναι χαλαρό η αρτηριακή παροχή αίματος και η φλεβική διαφυγή είναι σε ισορροπία. Οι φλέβες είναι ανοικτές και οι λευκές μυικές ίνες είναι σε σύσπαση. Το φάρμακο προκαλεί χαλάρωση των λείων αυτών μυικών ινών στα σηραγγώδη σώματα του πέους και διαστολή των τοιχωμάτων των αρτηριών επιτρέποντας να γεμίσουν με αίμα τα σηραγγώδη σώματα. Διογκώνονται έτσι οι κόλποι στα σηραγγώδη σώματα , προξενείται απόφραξη στα φλεβίδια που βρίσκονται στους τώρα διογκωμένους κόλπους και έτσι κατακράτηση του αίματος. Η είσοδος λοιπόν και η κατακράτηση που αναφέραμε πριν, του αίματος, στα σηραγγώδη σώματα προξενούν επιμήκυνση, διόγκωση και σκληρότητα του πέους. Τα 4 λοιπόν φαινόμενα δηλαδή η φαρμακολογική παρέμβαση, η αύξηση της αιματικής ροής, η χαλάρωση των λείων μυικών ινών και η απόφραξη της φλεβικής διαφυγής προκαλούν όλα μαζί τη στύση του πέους.

1. Δοσολογία και Χορήγηση.

Συνήθως η αρχική δόση είναι 2,5 μικρογραμμάρια με προοδευτική άνοδο της δόσης στη συνέχεια. Η συχνότητα είναι το πολύ μια φορά τη μέρα και όχι περισσότερο από τρεις φορές τη βδομάδα. Η πρώτη ένεση πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη του γιατρού αφού αυτός έχει κρίνει την επιδεξιότητα και την ικανότητα του ασθενούς ενώ η δόση για την αυτοένεση θα πρέπει να εξασφαλίζει στον ασθενή στύση ικανοποιητική για σεξουαλική επαφή. Η χορηγούμενη δόση πρέπει να προκαλεί στύση που δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τη μια ώρα, ενώ ο γιατρός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του πάντα τις ιδιαίτερες επιθυμίες του ασθενούς.

2. Προειδοποιήσεις- Προφυλάξεις.

–Παρατεταμένη στύση ή πριαπισμός.Ο ασθενής πρέπει να αναφέρει στο γιατρό του οποιαδήποτε στύση διαρκεί για παρατεταμένο διάστημα όπως 4 ώρες ή περισσότερο.

–Πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με ανατομικές ανωμαλίες του πέους όπως γωνίωση, φίμωση, σηραγγώδη ίνωση ή νόσο του Peyronie.

–Ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά μπορεί να έχουν τάση για αιμορραγία μετά την ένεση.

–Η χρήση της ένεσης δεν προσφέρει καμιά προστασία από τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων. Τα άτομα πρέπει να καθοδηγούνται συμβουλευτικά σχετικά με τα προστατευτικά μέτρα που είναι αναγκαία για να τους προασπίσουν από την εξάπλωση των σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων μαζί και του ιού της επίκτητης ανοσιολογικής ανεπάρκειας (HIV).

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι:

α. Η Papaverine μόνη της ή σε συνδυασμό με τη Phentolamine.Χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα μόνες τους ή σε συνδυασμό με μεγάλη προσοχή γιατί εμφανίζεται το φαινόμενο του πριαπισμού(παρατεταμένη στύση) σε ποσοστό 2,3–15%.

β. Το δεύτερο είδος ένεσης είναι η Prostaglandin που συχνά αναφέρεται με τα αρχικά PGE1. Κυκλοφορεί αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, μόλις 2 χρόνια στην Ελλάδα, είναι ουσία του οργανισμού, υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί στη χρήση της, είναι καλώς ανεκτή, ενώ αναφέρεται ποσοστό 0,5–1,3% μόνο πριαπισμού.

Μιχάλη Καζά, Φυσικοθεραπευτή Ειδικευμένου στο STOKE MANDEVILLE HOSPITAL

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. SO YOU’RE PARALYSED By BERNADETTE FALLON

2. PARAPLEGIA By MICHAEL ROGERS

3. TRAUMATIC PARAPLEGIA By FRANKE ,H.K.

4.UNDERSTANDING PARAPLEGIA By J.J.WALSH.

5. MALE ERECTILE DYSFUNCTION By SIMON HOLMES,ROGER KIRBY And CULLEY CARSON.

6.THE NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE.Volume 334 Number 14.

7.PHYSICAL MANAGEMENT FOR THE QUADRAPLEGIC PATIENT By FORD

Χρήσιμες Διευθύνσεις

1. Ιατρείο Αποκατάστασης Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας, στο ΕΙΑΑ 01/2318298 και 234103–4,(εσ. 159).

2. Ιατρείο Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας στην Πολυκλινική Αθηνών 01/5244694-8.

3. Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων και AIDS Νοσοκομείο ”Α.ΣΥΓΓΡΟΣ ”, Αθήνα 01/7239611- 7210839.

4. Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ) ,Μακεδονίας 6-8, Αθήνα, 01/8225466

8229922.

5. Συμβουλευτικός Σταθμός Για Θέματα AIDS, Νοσοκομείο ”Α.ΣΥΓΓΡΟΣ”,Αθήνα

01/7222222.

6. Πανελλήνιος Σύλλογος Υποστήριξης Φορέων Του Ιού Του AIDS ,”ΕΛΠΙΔΑ”, Νάκου

4 Αθήνα, 01/9245090.

7. Κέντρο Ζωής Και Εμπνευσης, Αντιμάχου 7, Ιλίσσια, 01/7233848.

8.Εταιρεία Συλλογικής Υποστήριξης Κατά Του AIDS, Τ.Θ. 10814, Θεσσαλονίκη 031/422021.

Ανδρολογικά Ιατρεία λειτουργούν στα κάτωθι νοσοκομεία

1.Σισμανόγλειο 8039911-8039100.

2.Γεν. Κρατικό Νίκαιας 777899

3.Τζάνειο Πειραιώς 4519411

4. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 031/830034

5. Γ.Γεννηματάς 031/911221

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δραστήριοι και στα γεράματα

Λένε πως οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις συχνά συνδέονται με τη μακροζωία και την ευτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τρεις ηλικιωμένους «ροδάτους», των οποίων η ζωή επιβεβαιώνει αυτόν τον …

Το πεπρωμένο είναι ανόητο

Ο Philippe Pozzo di Borgo, η ιστορία του οποίου γυρίστηκε ταινία (“Οι άθικτοι“), και ο Samuel Koch που έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού reality (“Πάμε στοίχημα;”) στη Γερμανία, συζητούν για …

Κατακλίσεις του βαθέως ιστού (Συρίγγια)

Τα συρίγγια είναι ύπουλες κατακλίσεις που ταλαιπωρούν τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν παρακολουθούν υπερβολικά σχολαστικά τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Διαβάστε ένα πληροφοριακό …

Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια κακή συνήθεια όλων των παραπληγικών και των τετραπληγικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια όμως αυτό το κείμενο είναι αρκετά …

Είμαστε αδέλφια

Η ιστορία του έγινε γωστή από την ταινία “Οι Άθικτοι”. Τώρα ο τετραπληγικός Philippe Pozzo di Borgo συζητώντας με την Elisabeth von Thadden, μιλάει για το πώς η ταινία άλλαξε τη ζωή του. Μιλάει για …

Δρόμος-μαρτύριο για 53χρονο τετραπληγικό

Μπορεί η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου να τελείωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» για τη Σοφία Νικολοπούλου και τον γιο της Γιώργο από το Χελιδόνι κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια ο 53χρονος άνδρας βρίσκεται …

ΔεδΙΚΑίωται αλλά χάνει το σπίτι

Το ΙΚΑ κατάσχεσε το διαμέρισμα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, που έμεινε τυφλός και τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα, για νοσήλια ύψους 47.530 ευρώ. Ο Β. Κιουρκτσής δικαιώθηκε και στο Εφετείο …

Τα ρομπότ δίνουν ελπίδα σε παραπληγικούς

Ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως πρόσθετος εξωτερικός σκελετός δίνει ελπίδα σε άτομα με αναπηρία ότι θα ξαναπερπατήσουν. Οι έρευνες για το ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη βρίσκονται σε προχωρημένο …

Η απόφαση του Φάνη Παπαδημητρίου για Κομοτηνή

Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που έζησε στην Αθήνα βρήκε το δικό του παράδεισο στην Κομοτηνή, τον βρήκε στους ανθρώπους του συλλόγου Περπατώ, αλλά και στον Ραφαέλο και την Ασούντα, σε όλους αυτούς …