Μεγαλώνοντας με Αναπηρία – Τί γνωρίζουμε σήμερα;

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πολιομυελίτιδα, εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικά επεισόδια και ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχουν σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Όπως οι συνομήλικοί τους χωρίς αναπηρία, έτσι και οι άνθρωποι με ΚΝΜ βιώνουν και τα θετικά, αλλά και όσα αρνητικά έρχονται μαζί με τα γηρατειά.

Μεγαλώνοντας με ΑναπηρίαΣτα «καλά» της τρίτης ηλικίας εντάσσουμε συνήθως τον ελεύθερο χρόνο για δραστηριότητες, τη συνταξιοδότηση και τις οικογενειακές χαρές. Παρ’ όλα αυτά, τα ερευνητικά κέντρα έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που φανερώνουν πως σε πολλούς ανθρώπους με αναπηρία τα γηρατειά συνοδεύονται με πρόσθετα προβλήματα, που στα άτομα χωρίς αναπηρία έρχονται συνήθως 10 με 15 χρόνια αργότερα.

Μερικά από αυτά τα προβλήματα έχουν χαρτογραφηθεί και πιο κάτω θα βρείτε τρόπους για το πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Ιατρικά ζητήματα

Για λόγους που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα απολύτως κατανοητoί, οι άνθρωποι με αναπηρία παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ιατρικών προβλημάτων καθώς περνάει ο χρόνος. Συγκεκριμένα:

  • Εμφανίζουν 3 με 4 φορές περισσότερα προβλήματα υγείας σε σύγκριση με συνομήλικούς τους που δεν έχουν αναπηρία.
  • Τα πιο κοινά προβλήματα είναι: υψηλή πίεση, διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη, παχυσαρκία, αναπνευστικά προβλήματα, απώλεια οστικής πυκνότητας και διαταραχές στο θυρεοειδή.
  • Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν ούτε αντιλαμβάνονται άμεσα ότι έχουν αυτά τα προβλήματα, επειδή συνήθως δεν έχουν κάποιο γιατρό παθολόγο να τους παρακολουθεί.
  • Οι άνθρωποι με κάκωση νωτιαίο μυελού αναπτύσσουν διαβήτη 4 φορές πιο συχνά.
  • Οι άνθρωποι με εγκεφαλική παράλυση εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα καταγμάτων από συνομήλικους χωρίς αναπηρία.

Η καλύτερη προτεινόμενη λύση είναι να πηγαίνει κανείς τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στον οικογενειακό του γιατρό για ένα πλήρες check-up.

Κόπωση και χρόνιος πόνος

Το πιο συχνό παράπονο όσον μεγαλώνουν έχοντας κάποια αναπηρία, είναι το ανάμικτο αίσθημα κούρασης, αυξημένης αδυναμίας και χρόνιου πόνου.

  • Δεν υπάρχει απολύτως τεκμηριωμένη εξήγηση για το αίσθημα της κόπωσης και του χρόνιου πόνου. Οι έρευνες έδειξαν ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σε όλα τα είδη αναπηρίας που μελετήθηκαν, σε ποσοστό 25% έως και 80% των συμμετεχόντων.
  • Αυτά τα συμπτώματα συχνά επεκτείνονται και γίνονται αρκετά σοβαρά ώστε να επηρεάζουν την εργασία, τις κοινωνικές δραστηριότητες και την προσωπική φροντίδα.
  • Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.
  • Συνίσταται να μετριάσετε την ένταση με την οποία εκτελείτε τις δραστηριότητές σας: κάντε λιγότερα και μην προσπαθείτε να το «παλέψετε». Ενδεχομένως να σας φανεί χρήσιμη η υποστήριξη από κάποιο μηχανικό εξοπλισμό/βοήθημα.
  • Για αλλαγές που επηρεάζουν την εργασία σας, θα χρειαστεί ίσως να γίνουν και αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, σε συνεννόηση με τους συνεργάτες, ώστε να διευκολύνεστε στη διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων σας.

Ψυχολογικές αλλαγές

Τα μεγαλύτερα ψυχολογικά ζητήματα έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και τις επιπτώσεις των όποιων αλλαγών στην υπόλοιπη οικογένεια:

  • Για τους περισσότερους ηλικιωμένους με αναπηρία, παρατηρείται πως όσα περισσότερα χρόνια ζουν με μια αναπηρία τόσο πιο πιθανό είναι να δηλώσουν ικανοποιημένοι απ’τη ζωή τους.
  • Υψηλή ικανοποίηση προσφέρει η δυνατότητα διατήρησης των αγαπημένων δραστηριοτήτων με το πέρασμα του χρόνου.
  • Για πολλούς ανθρώπους, οι αλλαγές στην υγεία και στην κινητικότητα οδηγούν σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη εμφανίζεται στο 15% με 40% των ατόμων με αναπηρία σε σύγκριση με το 5% με 10% που παρατηρείται στους υπόλοιπους. Ωστόσο, η κατάθλιψη είναι αντιμετωπίσιμη. Εάν έχετε παρατεταμένες αλλαγές στην διάθεσή σας, στον ύπνο σας ή στη συμπεριφορά σας, θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
  • Η οικογένεια και οι προσωπικοί βοηθοί σας θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι ώστε να περιμένουν αυτές τις αλλαγές και να είναι έτοιμοι να σας υποστηρίξουν κατάλληλα.

Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr
Σεπτέμβριος 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δραστήριοι και στα γεράματα

Λένε πως οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις συχνά συνδέονται με τη μακροζωία και την ευτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τρεις ηλικιωμένους «ροδάτους», των οποίων η ζωή επιβεβαιώνει αυτόν τον …

Το πεπρωμένο είναι ανόητο

Ο Philippe Pozzo di Borgo, η ιστορία του οποίου γυρίστηκε ταινία (“Οι άθικτοι“), και ο Samuel Koch που έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού reality (“Πάμε στοίχημα;”) στη Γερμανία, συζητούν για …

Κατακλίσεις του βαθέως ιστού (Συρίγγια)

Τα συρίγγια είναι ύπουλες κατακλίσεις που ταλαιπωρούν τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν παρακολουθούν υπερβολικά σχολαστικά τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Διαβάστε ένα πληροφοριακό …

Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια κακή συνήθεια όλων των παραπληγικών και των τετραπληγικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια όμως αυτό το κείμενο είναι αρκετά …

Είμαστε αδέλφια

Η ιστορία του έγινε γωστή από την ταινία “Οι Άθικτοι”. Τώρα ο τετραπληγικός Philippe Pozzo di Borgo συζητώντας με την Elisabeth von Thadden, μιλάει για το πώς η ταινία άλλαξε τη ζωή του. Μιλάει για …

Δρόμος-μαρτύριο για 53χρονο τετραπληγικό

Μπορεί η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου να τελείωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» για τη Σοφία Νικολοπούλου και τον γιο της Γιώργο από το Χελιδόνι κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια ο 53χρονος άνδρας βρίσκεται …

ΔεδΙΚΑίωται αλλά χάνει το σπίτι

Το ΙΚΑ κατάσχεσε το διαμέρισμα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, που έμεινε τυφλός και τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα, για νοσήλια ύψους 47.530 ευρώ. Ο Β. Κιουρκτσής δικαιώθηκε και στο Εφετείο …

Τα ρομπότ δίνουν ελπίδα σε παραπληγικούς

Ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως πρόσθετος εξωτερικός σκελετός δίνει ελπίδα σε άτομα με αναπηρία ότι θα ξαναπερπατήσουν. Οι έρευνες για το ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη βρίσκονται σε προχωρημένο …

Η απόφαση του Φάνη Παπαδημητρίου για Κομοτηνή

Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που έζησε στην Αθήνα βρήκε το δικό του παράδεισο στην Κομοτηνή, τον βρήκε στους ανθρώπους του συλλόγου Περπατώ, αλλά και στον Ραφαέλο και την Ασούντα, σε όλους αυτούς …