Μικροτσίπ στον εγκέφαλο μετατρέπει τις σκέψεις σε κίνηση

Ένα μικροτσίπ που εμφυτεύθηκε στον εγκέφαλο ενός παράλυτου ανθρώπου, του επέτρεψε να μετακινήσει αντικείμενα με την δύναμη της σκέψης τους, αναφέρει η διεθνής επιθεώρηση «Nature».

Ο άνδρας ονομάζεται Ματ Νάγκλ και είναι ο πρώτος εθελοντής στον οποίο εμφυτεύθηκε το – πειραματικό ακόμα – μικροτσιπ, στα πλαίσια μιας πιλοτικής κλινικής μελέτης που ονομάζεται BrainGate.

Ο 25χρονος νεαρός έμεινε παράλυτος από τον αυχένα και κάτω το 2001, έπειτα από μία επίθεση με μαχαίρι και έκτοτε είναι καθηλωμένος σε μια αναπηρική καρέκλα.

Ερευνητές από το Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Μπράουν και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, τοποθέτησαν το μικροτσίπ (ουσιαστικά πρόκειται για μία νευροκινητική πρόσθεση – neuromotor prosthesis) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται κινητικός φλοιός.

Ο κινητικός φλοιός είναι υπεύθυνος για τις εκούσιες κινήσεις.

Η νευροκινητική πρόσθεση αποτελείται από έναν εσωτερικό αισθητήρα ο οποίος ανιχνεύει την δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων και από εξωτερικούς επεξεργαστές, οι οποίοι μετατρέπουν την δραστηριότητα σε μηνύματα που μπορεί να «διαβάσει» ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα μηνύματα στέλνονται στον υπολογιστή μέσω των ηλεκτροδίων που διαθέτει η νευροκινητική πρόσθεση – και εκείνος τα μετατρέπει σε εντολές κίνησης.

Με αυτές τις εντολές, ο Ματ κατόρθωσε να μετακινήσει τον κέρσορα του κομπιούτερ για να διαβάσει ένα e-mail, να παίξει απλά παιχνίδια στον υπολογιστή, να κλείσει ένα τεχνητό χέρι και να χρησιμοποιήσει ένα ρομποτικό χέρι για να πιάσει και να μετακινήσει κάποια αντικείμενα.

Ο Ματ κατόρθωσε ακόμα και να σβήσει το φως στο δωμάτιό του – μια απλή κίνηση την οποία, όμως, έως πρότινος έκαναν άλλοι γι’ αυτόν.

Ωστόσο, η εμφύτευση του μικροτσίπ σε έναν άλλο ασθενή δεν είχε ανάλογα αποτελέσματα – και οι ερευνητές τονίζουν ότι θα χρειασθούν πολλές μελέτες ακόμα έως ότου εξακριβωθεί για ποιους ασθενείς είναι κατάλληλο.

ΠΗΓΗ: Nature (July 13, 2006)
http://health.ana-mpa.gr/ 13-7-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …