Νέες Επιτυχίες με τα Βλαστικά Κύτταρα και τις Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού

Ένα άρθρο στο Proceedings of the National Academy of Sciences μας προσφέρει καινούριες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των νευρικών βλαστικών κυττάρων στους ενήλικες και την ικανότητά τους να αναπαραγάγουν τον κατεστραμμένο ιστό νωτιαίου μυελού στα ποντίκια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια – Irvine Research Center -, τονίζουν ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να αποτελέσει επανάσταση στην αποκατάσταση κακώσεων νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ). Η έρευνα αυτή διαφέρει από άλλες που σχετίζονται με τα βλαστικά κύτταρα από ανθρώπινα έμβρυα, διότι τα ανθρώπινα νευρικά βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν δεν μετατράπηκαν σε άλλο είδος κυττάρων πριν τη μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές – Brian Cummings και Aileen Anderson- χρησιμοποίησαν ανθρώπινα νευρικά βλαστικά κύτταρα με τα οποία εμβολίασαν ποντίκια με ΚΝΜ. Με το που μεταμοσχεύονται, διαφοροποιούνται σε νέα κύτταρα ολιγο-δενδριτών, αποκαθιστώντας το στρώμα μυελίνης στις νευρικές απολήξεις των κυττάρων. Η μυελίνη αποτελεί τη «βιολογική μόνωση» των νευρικών ινών κι είναι πολύ σημαντική στη διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν αφαιρεθεί η μυελίνη όπως συμβαίνει στους τραυματισμούς και σε κάποιες εκφυλιστικές νόσους, δημιουργούνται πολλά κινητικά και αισθητικά προβλήματα και καταλήγουμε σε παράλυση.

Εκτός από την αποκατάσταση της μυελίνης, τα κύτταρα που μεταμοσχεύτηκαν διαφοροποιήθηκαν επίσης και σε νέους νευρώνες που εκτελούν τις διαβιβαστικές συνάψεις στα ποντίκια. «Θέλαμε να δούμε αν αυτά τα κύτταρα ήταν σε θέση να ανταποκριθούν κατάλληλα και ευεργετικά στον τραυματισμό», λέει ο Cummings. «Με χαρά ανακαλύψαμε ότι τα κύτταρα ανταποκρίθηκαν και παρήγαγαν νέα κύτταρα για την αποκατάσταση του τραύματος».

Τα ποντίκια που έλαβαν ανθρώπινα νευρικά βλαστικά κύτταρα εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στον κινητικό τομέα εννέα μέρες μετά την ΚΝΜ, εν συγκρίσει με αλλά ποντίκια που δεν εμβολιάστηκαν με κύτταρα ή εμβολιάστηκαν με ινοβλάστες (βλαστικά κύτταρα που δεν μπορούν να μετατραπούν σε νευρικά κύτταρα). Τα ποντίκια κατάφεραν να περπατήσουν χρησιμοποιώντας τα πίσω πόδια τους, και αποκαταστάθηκε ο κινητικός τους συντονισμός. Αυτό συνέβη περίπου 4 μήνες μετά τη μεταμόσχευση. «Η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο και καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη διάφορων τύπων βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση πολλών νευρικών παθήσεων και τραυματισμών», συμπεραίνει η Anderson.

Πηγή: University of California – Irvine

Απόδοση στα ελληνικά:
Παναγιώτης Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
panos@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …