Νέες προσλήψεις ΕΠΟΠ

Προσλήψεις ΕΠΟΠ, τμηματική θητεία για κατοίκους εξωτερικού, εισαγωγή κατά 35% πολυτέκνων και τριτέκνων στις στρατιωτικές Σχολές από το 2008 και ριζική επαναθεώρηση των αδειών λειτουργίας και των δικαιούχων περιπτέρων προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο προωθείται για κατάθεση στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και άλλες διατάξεις» και περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είχαν αποφασιστεί να προωθηθούν τον περασμένο χρόνο, αλλά για λόγους κωλυσιεργίας και λόγω των εκλογών η κατάθεσή του αναβλήθηκε. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκης συζήτησε χθες με τον Γ. Αλογοσκούφη τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σχετικά με άρθρα του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Τα άρθρα
Με βάση τα όσα είναι γνωστά σήμερα πάντως, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

-Αύξηση του αριθμού των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, από 25.000 που είναι σήμερα σε 40.000, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων σε άτομα με αναπηρία, σε πολύτεκνες οικογένειες και, κατά προτεραιότητα, σε πολεμιστές της Κύπρου. Αυξάνεται ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών περιπτέρων και λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, με τη μείωση του συντελεστού διαιρέσεως του πληθυσμού κάθε δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος και με παράλληλη μείωση του χρόνου διαμονής του δικαιούχου στον τόπο για τον οποίο ζητούσε την άδεια σε 2 από 10 έτη.

-Δίνεται το δικαίωμα τμηματικής εκπλήρωσης της θητείας στους μόνιμους κάτοικους εξωτερικού.

-Τα στελέχη που απεβίωσαν στα γεγονότα της Κύπρου προάγονται στον ανώτερο βαθμό εξέλιξής τους. Η αναδρομική εφαρμογή της διάταξης από την προηγούμενη μέρα του θανάτου τους ή της μέρας που κηρύχθηκαν αγνοούμενοι επιφέρει αναπροσαρμογές στις συντάξεις που λαμβάνουν οι οικογένειές τους.

-Από το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 θα εισάγονται με ποσοστό 35% στις στρατιωτικές σχολές τα τέκνα πολυτέκνων και τα τέκνα τρίτεκνων οικογενειών. Επίσης σε αυτό το ποσοστό και μέχρι ποσοστό 10% σε αυτό, θα εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές παιδιά ή αδελφοί αναπήρων που τραυματίστηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, και παιδιά και αδέρφια στρατιωτικών που σε ειρηνική περίοδο καταστήθηκαν ανίκανοι για κάθε εργασία λόγω πάθησης σε διατεταγμένη υπηρεσία, τα τέκνα όσων πολέμησαν στα γεγονότα της Κύπρου και τα τέκνα των στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο ή σε διατεταγμένη υπηρεσία.

-Τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των Ενώσεων Εφέδρων Αξιωματικών, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων διοίκησής τους.

-Ρυθμίσεις για τους Οπλίτες Βραχείας ανακατάταξης με χορήγηση εφάπαξ αποζημίωσης κατά την απόλυσή τους και βελτίωση των μηνιαίων αποδοχών τους.

-Τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και το Ταμείο Πρόνοιας Ναυτικού μετατρέπονται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε ειδικούς λογαριασμούς.

ΞΕΧΑΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Εμπαιγμός των στρατιωτικών από την κυβέρνηση

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύεται ότι δίνει η κυβέρνηση στο θέμα της μέριμνας υπέρ των στρατιωτικών, καθώς η μοναδική υπόσχεση που υλοποιεί και με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, είναι η ελάχιστη αύξηση στο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Είναι δηλαδή σαν να πετά ένα ξεροκόμματο για να κλείσουν τα στόματα και να μη διαμαρτύρονται για την αθέτηση πλήθους κυβερνητικών υποσχέσεων.

Χθες συναντήθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που προτείνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις προσεχείς ημέρες στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνονται θέματα υπέρ των στρατιωτικών, τα οποία είχε συζητήσει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και τα έκρινε ως θέματα επείγοντα για νομοθετική ρύθμιση:

-Δεν προωθείται η δέσμευση της ΝΔ για διορισμό στο υπουργείο δεύτερου μέλους οικογένειας εγγάμου στρατιωτικού παθόντος σε διατεταγμένη υπηρεσία και εξαιτίας αυτής. Από το 2004 ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε εξαγγείλει τη ρύθμιση, η οποία αφορά κυρίως τις οικογένειες των πεσόντων αεροπόρων.
-Δυστυχώς για την κυβέρνηση τα δάκρυα για όσους δίνουν τη ζωή τους για να προασπίσουν την εδαφική μας ακεραιότητα κρατούν μόνο όσο διαρκεί το θέμα στα τηλεοπτικά παράθυρα. (γνωμάτευση ΣΑΓΕ 30/Σ.23/4-10-2004).
-Δεν επιλύεται το θέμα της προαγωγής των ανθυπασπιστών, αφού μνησίκακα εξαιρούνται από τη ρύθμιση αρκετές τάξεις αξιωματικών προερχομένων από τις σχολές υπαξιωματικών, οι οποίοι ήταν οι πρωτεργάτες του θέματος. Τιμωρούνται δια του αποκλεισμού τους από τις προαγωγές, με μία συγκεκριμένη φράση η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου: «Οι παραπάνω διατάξεις δεν ισχύουν αναδρομικά, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών και δεν δημιουργούν δικαίωμα αναδρομικών κρίσεων και προαγωγών σε καμία περίπτωση». (γνωμάτευση ΣΑΓΕ 4/1416-5-2006).
-Δεν παρέχεται τελικά ούτε η εξαγγελία της ΝΔ για καθιέρωση γονικής άδειας μίας μέρας ανά δίμηνο σε όσους έχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (Φ450/69943/Σ1572/15-3-2005).
-Δεν εγκρίθηκε ούτε η διευκόλυνση όσων έχουν παιδιά ή συζύγους με ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες, να έχουν τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου. Επίσης δεν εγκρίθηκε η ίδρυση και λειτουργία κέντρων φροντίδας και εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες. (γνωματεύσεις 61/Σ29./ 22-11-2005 και 5/Σ13/19-4-2006).Τέλος δεν περιλήφθηκε ούτε η πρόταση του ΣΑΓΕ για παροχή νομικής προστασίας στο στρατιωτικό προσωπικό. (γνωμάτευση 9/Σ1/11-1-2007).

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
V4ethnos.gr 11/12/2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …