Νέοι ταξιδιωτικοί οδηγοί για τους ταξιδιώτες με αναπηρία

Γνωρίζετε ότι σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά ένας χρήσιμος πρακτικός ταξιδιωτικός οδηγός για την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ένα άνετο κι ευχάριστο ταξίδι για τον ταξιδιώτη με αναπηρία.Λοιπόν η αρχή έγινε κι έπεται η συνέχεια για τις υπόλοιπες ηπείρους.

Ο άνθρωπος που εισήγαγε την ιδέα ενός βιβλίου που να καλύπτει πλήρως τον ταξιδιώτη με αναπηρία ως προς τις αναγκαίες γνώσεις που πρέπει να κατέχει για τον τόπο που επισκέπτεται, είναι η Judy Ramsay, που δημιούργησε και το πρώτο δείγμα αυτής της επίπονης εργασίας.
“Ενδιαφέρθηκα για την ιδέα ενός ταξιδιωτικού οδηγού για τον ταξιδιώτη με αναπηρία όταν ήμουν σε διακοπές στην Κάμπια. Εκεί συνάντησα ένα άτομο με παραπληγία κι όταν άκουσα την ιστορία του για διακοπές που καταστράφηκαν λόγω της έλλειψης γνώσεων δυσαρεστήθηκα τόσο που θέλησα κάτι να κάνω. Ετσι αποφάσισα να γράψω ένα αληθινά πρακτικό βιβλίο για τους ανθρώπους με αναπηρία.” λέει η ίδια .
Η Judy Ramsay είναι η συγγραφέας κι η εκδότρια του νέου οδηγού για την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, που αποτελεί το πρώτο βιβλίο από μια προγραμματισμένη σειρά που καλείται Smooth Ride Guides (Οδηγοί Ομαλής Διακίνησης).Το βιβλίο είναι κομψό με καλή σελιδοποίηση κι έγχρωμες εικόνες ενώ είναι ιδιαίτερα εύκολο στην ανάγνωση και το χειρισμό.Ταυτόχρονα εξυπηρετεί τόσο τους ανθρώπους με αναπηρικά καθίσματα όσο κι αυτούς που χρησιμοποιούν άλλα βοηθήματα βάδισης.
Η Judy παρά το γεγονός ότι η ίδια είναι ικανή σωματικά έχει το χάρισμα της κατανόησης των συνανθρώπων της σε βαθμό που να οδηγηθεί στη δημιουργία ενός βιβλίου που έγινε μετά από έρευνες μηνών και τη συλλογή πολλαπλών πληροφοριών μέσω ταχυδρομείου ή fax. Επίσης η ίδια έχει αναλάβει και την εμπορική προώθηση του ταξιδιωτικού οδηγού.
Η ίδια αναφέρει “όλοι γνωρίζουμε ότι στη Μεγ. Βρετανία υπάρχουν 6 εκ. άνθρωποι με αναπηρίες. Ανακάλυψα ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όταν ταξιδεύουν, είναι μια πραγματική λεγεώνα και πολύ συχνά αν όχι τις περισσότερες φορές, αυτά αγνοούνται από τους αρμόδιους”.
Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από πρακτικές συμβουλές, ειδικά βοηθήματα και κρυφές πληροφορίες με στόχο την εξυπηρέτηση του αναπήρου ταξιδιώτη.Τώρα η Judy ετοιμάζει δυο νέους ταξιδιωτικούς οδηγούς για τις Η.Π.Α. και τον Καναδά και προγραμματίζει να ασχοληθεί σύντομα και με την Ευρώπη.
Η Judy θεωρεί ότι η εργασία της αυτή της άνοιξε τα μάτια ως προς τις στάσεις που επικρατούν για τους ανθρώπους με αναπηρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Τώρα πλέον είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη ώστε να παρατηρεί προσεκτικά τη διαδρομή από την εξώπορτα του σπιτιού της μέχρι το αεροδρόμιο για την επισήμανση τυχόν εμποδίων ή άλλων προβλημάτων.
“Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις τα πάντα.
Για παράδειγμα πολλές ράμπες δεν έχουν την απαραίτητη κλίση ή τα ειδικά ασανσέρ που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρικά καθίσματα έχουν τα κουμπιά τοποθετημένα σε ύψος που είναι αδύνατο να φτάσουν οι χρήστες τους”.
Οσο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς η ίδια λέει “πιθανά η διαδρομή μέχρι το αεροδρόμιο να περιέχει πολλά προβλήματα όμως όλα μπορούν να λυθούν αν κάποιος λειτουργεί με προνοητικότητα. Καθώς οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό στο Λονδίνο είναι απροσπέλαστοι και οι δυσκολίες στη χρήση των αστικών λεωφορείων είναι ανάλογες, είναι προτιμότερο να αξιοποιούνται τα πούλμαν του αεροδρομίου από τους ταξιδιώτες, γιατί έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ενώ στο αεροδρόμιο υπάρχουν οι κατάλληλες υπηρεσίες κι οι άνθρωποι-κλειδιά που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες”.
Μάλιστα σήμερα οι αεροπορικές εταιρείες είναι καλύτερα πληροφορημένες σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο με αναπηρία και φροντίζουν πλέον για την εξάλειψη τους, άλλες σε μεγαλύτερο κι άλλες σε μικρότερο βαθμό.
Στον ταξιδιωτικό οδηγό περιλαμβάνονται πληροφορίες για ξενοδοχεία, πανσιόν, χώρους ψυχαγωγίας καθώς και τηλεφωνικά νούμερα και διευθύνσεις όλων των οργανισμών που μπορούν να παρέχουν κάποια μορφή βοήθειας.
Η χρηματοδότηση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή της Αυστραλίας (Australian Tourism Commission) για τον Τουρισμό, το φιλανθρωπικό σωματείο για την πρόνοια των διακοπών (The Holiday Care Service Charity) και την Jetset.
Η Judy δεν προσδοκά ότι το βιβλίο της θα έχει εμπορική επιτυχία λόγω και του εξειδικευμένου περιεχομένου του, αλλά το τοποθετεί ως εμπορικό για να το διαχωρίσει από τις φιλανθρωπικές ενέργειες.
Εκτιμά όλη αυτή την επίπονη εργασία της ως μια εμπειρία σταθμό για την ίδια, γιατί κατάφερε να περάσει μέσα από όλη αυτή τη δραστηριοποίηση της από το “αυτούς κι εμάς” στο “εμείς”.
Το βιβλίο Aystralia and New Zealand, Freewheeling Made Easy, μπορείτε να το παραγγείλετε στη διεύθυνση FT Publishing, 44 Talbot Road, London NG 4QP, tel. 081-3406654 με κόστος 9.95 λίρες Αγγλίας.

Michael Leech
Απόδοση στα ελληνικά Ντόρα Δημητρακοπούλου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι όταν ταξιδεύεις αεροπορικώς με το αναπηρικό σου κάθισμα [Video]

Όταν είσαι ανταποκριτής του BBC αναγκάζεσαι να ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνο – το να πετάς, όμως, με αναπηρικό κάθισμα είναι μερικές φορές πιο δύσκολο απ’ όσο πρέπει. Όταν είσαι υποχρεωμένος να πετάς …

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, και Εκδρομών του ΟΓΑ/ ΛΑΕ, έτους 2012

Έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρέχει πληροφορίες για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, και Εκδρομών του ΟΓΑ/ΛΑΕ, για …

Προσβασιμότητα: ούτε τα αυτονόητα

Zugspitze: Η «κορυφή της Γερμανίας». Μια βουνοκορφή 2964 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας στις Βαυαρικές Άλπεις. Ένα μέρος μαγικό όπου μπροστά σου απλώνεται μια θάλασσα βουνών σε τέσσερις …

Θεραπευτικός Τουρισμός έτους 2011

Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των δικαιούχων στο πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού 2011. Σημειώνεται …

ΙΚΑ: Μέχρι 27 Ιουνίου η εγγραφή στις κατασκηνώσεις

Μέχρι την 27η Ιουνίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι-ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να εγγραφούν στις κατασκηνώσεις του κρατικού Προγράμματος για το καλοκαίρι του 2011. Η οργάνωση και η λειτουργία των κατασκηνώσεων …

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τριγυρίζει…

Από αυτή τη σελίδα θα σας παίρνουμε μαζί μας στα στέκια που ανακαλύπτουμε τριγυρίζοντας στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας! Θέλουμε να διαπιστώσουμε πού και πώς οι επισκέπτες και οι καταναλωτές που …