Οδηγός παιχνιδιών που απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες

Όπως όλα τα πεντάχρονα, ο Νίκολας αγαπάει το παιχνίδι. Αλλά δεν είναι κάθε παιχνίδι διασκεδαστικό για τον Νίκολας, που είναι αυτιστικός.

“Είναι δύσκολο να βρεθεί κάτι ακριβώς γι’ αυτόν. Είναι αρκετά επίπονο να ψωνίζει κανείς παιχνίδια γι’ αυτόν, ορισμένες φορές” λέει η μητέρα του, Τζένιφερ Ναβάρρο. “μερικά παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά της δικής του ηλικίας είναι πολύ περίπλοκα, ενώ άλλα είναι πολύ απλά”.

Δυο χρόνια πριν, η Ναβάρρο έλαβε λίγη βοήθεια στο να βρίσκει καλές επιλογές για τον Νίκολας συμβουλευόμενη ένα οδηγό που επινοήθηκε από ειδικούς στο μη κερδοσκοπικό Εθνικό Κέντρο Λέκοτεκ των Η.Π.Α. και διανεμήθηκε από μια εταιρεία λιανικής με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, την “Toys R Us Inc”.

Σκέφτηκα ότι ήταν υπέροχο. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τίποτα σαν αυτό εδώ”, λέει η 32χρονη Ναβάρρο

Η τελευταία έκδοση του δωρεάν οδηγού θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα της “Toys R Us” και στο διαδίκτυο.

Η οικογένεια, η οποία ζει στο Naplate του Ιλλινόις, δεν έχει σταθεί τυχερή με τα προϊόντα από τους καταλόγους που απευθύνονται στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

“Έχει ξεπεράσει τα περισσότερα από αυτά και δεν τραβούν το ενδιαφέρον του”, λέει η Ναβάρρο. Και ο Νίκολας επίσης ήθελε να παίζει με παιχνίδια σαν εκείνα που χρησιμοποιούσε ο τρίχρονος αδερφός του Πέιτον.

Η Ναβάρρο λέει ότι τα σωστά παιχνίδια βοηθούν την ανάπτυξη του Νίκολας, ενός δραστήριου παιδιού που λατρεύει να παίζει έξω, όπως επίσης και με παιχνίδια εκμάθησης υπολογιστών, στον φορητό, όπως το LeapPad.

“Αν του έδινα ένα σετ από τουβλάκια, αντί να φτιάξει ένα κτίριο ή ένα κάστρο, θα έφτιαχνε μια γραμμή από τη μια άκρη του δωματίου στην άλλη”, λέει η Ναβάρρο, προσθέτοντας ότι αυτό είναι τυπικό για πολλά αυτιστικά παιδιά. Ο Νίκολας επίσης βάζει σε μια γραμμή άλλα παιχνίδια, όπως αυτοκίνητα μινιατούρες.

“Δεν παίζει μαζί τους, όπως τα άλλα παιδιά”, λέει η Ναβάρρο, γι’ αυτό και έχει βρει παιχνίδια που τον βοηθούν να μάθει να διαβάζει και να μιλά, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παίζουν τις ομοιοκατάληκτες ιστορίες του Dr. Seuss.

Τα 85 παιχνίδια που περιέχονται στον οδηγό πωλούνται ε όλη τη χώρα, με μόνο έξι διαθέσιμα αποκλειστικά στα καταστήματα “Toys R Us”, λέει η εκπρόσωπος της εταιρείας Κέλλυ Κάλλεν.

Η εταιρεία τυπώνει αυτή τη στιγμή 600.000 αντίτυπα του “Οδηγού Παιχνιδιών για Παιδιά με Διαφορετικές Ικανότητες”, περίπου 100.000 περισσότερα από την περσινή χρονιά και απορροφά όλο το κόστος, το οποίο ποτέ δε θα κοινολογηθεί, λέει η Κάλλεν. Η “Toys R Us” με βάση το Wayne ξεκίνησε τη διάθεση του οδηγού το 1994.

Ο οδηγός φτάνει την ώρα που η ανταγωνιστικότατη βιομηχανία παιχνιδιών προετοιμάζεται για την καταναλωτική περίοδο των διακοπών, όταν καταγράφονται οι περισσότερες πωλήσεις. Τα παιδιά στρέφονται όλο και πιο πολύ στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και σε άλλες ηλεκτρονικές μικροσυσκευές. Οι πωλήσεις των παραδοσιακών παιχνιδιών έπεσαν κατά 4%, στα 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005, από 22,1 δισεκατομμύρια το 2004, σύμφωνα με την NPD Group Inc., μια εταιρεία έρευνας αγοράς στο Λιμένα Ουάσινγκτον της Νέας Υόρκης.

Κάθε παιχνίδι του 52σέλιδου οδηγού περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή του πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μαζί με εικόνες που φανερώνουν αν το παιχνίδι μπορεί να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη σε τομείς όπως η δημιουργικότητα, η αυτοεκτίμηση, η όραση ή η ακοή.

Ο οδηγός μπορεί να φανεί χρήσιμος σε ανθρώπους που αγοράζουν παιχνίδια για πολλά από τα 6 και πλέον εκατομμύρια παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν ειδικές ανάγκες, λέει η Ντιάνα Νήλαντερ, διευθύνουσα του Εθνικού Κέντρου Lekotek που εδρεύει στο Σικάγο.

Η οργάνωση, η οποία διατηρεί 38 θεραπευτικά κέντρα παιχνιδιού σε οχτώ
πολιτείες, αξιολόγησε γύρω στα 200 παιχνίδια τους περασμένους εννιά μήνες, για να διαλέξει εκείνα που περιλαμβάνονται στον οδηγό, λέει η Νήλαντερ.

Πιστοποιημένοι ειδικοί παιχνιδιών παρατηρούν οικογένειες και παιδιά με τα παιχνίδια αυτά και καθορίζουν ποιο θα είχε αποτέλεσμα για ένα τυφλό παιδί, για παράδειγμα, ή για ένα παιδί που δε μπορεί να κλείσει το χέρι του, λέει.

Πολλές φορές οι άνθρωποι βλέπουν το παιχνίδι σαν κάτι πολύ απλοϊκό.
Και είναι απλοϊκό, εκτός αν το παιδί σου έχει πρόβλημα με το παιχνίδι”, λέει η Νήλαντερ.

Η Lekotek επιλέγει μια ποικιλία παιχνιδιών, περιλαμβάνοντας και κάποια νέα “επειδή με εκείνα παίζουν οι φίλοι και οι γείτονές τους.και όλοι θέλουν να ταιριάζουν κοινωνικά”, λέει η Νήλαντερ. “Προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα διασκεδαστικά που πρόκειται να βγουν στην τηλεόραση και θα είναι της μόδας για τις διακοπές”.

Τα κριτήρια περιλαμβάνουν παιχνίδια που είναι εύκολα στο χειρισμό ή τη διαχείριση και δεν έχουν “σωστό τρόπο” χρήσης.

“Αυτά είναι πράγματα ωφέλιμα για όλα τα παιδιά, αλλά ειδικότερα για τα παιδιά με προκλήσεις”, λέει η Νήλαντερ.

“Θέλουμε να βλέπουμε παιχνίδια που είναι σπουδαία για το μεγαλύτερο
ποσοστό των παιδιών. Και μερικές φορές το μικρότερο πράγμα μπορεί να κάνει
τη μεγαλύτερη διαφορά”, λέει, “όπως οι λαβές που επιτρέπουν το εύκολο
ανασήκωμα των κομματιών ενός παζλ από τη βάση του”.

Η Νήλαντερ επισημαίνει ότι ο οδηγός φιλοξενεί φωτογραφίες ειδικών παιδιών που παίζουν με τα συγκεκριμένα παιχνίδια, προσθέτοντας: “Μια μητέρα μου λέει ότι η κόρη της κοιμάται με αυτόν τον οδηγό επειδή είναι η πρώτη φορά που είδε παιδιά που της μοιάζουν”.

Από τον Τζέφρι Γκολντ, επιχειρηματικό συγγραφέα της Σαν, 24 Σεπτ. 6:55 το
απόγευμα, (ευρωπαϊκή ώρα).

(μετάφραση: Ζαφειρία Κωστοπούλου)

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …