«ΩΡΑΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;» ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ

18 Μαρτίου. Ημέρα απογραφής. Ήρθε η ώρα μετά από 10 χρόνια να καταμετρηθούμε πάλι, ώστε να μάθουμε πόσοι είμαστε κι ποιοι είμαστε.

Τηλεοπτικά μηνύματα έχουν κατακλείσει τα κανάλια. Κάτοικοι της Ελλάδος όλων των εθνικοτήτων μιλούν στη μητρική τους γλώσσα, δίνοντας μας να καταλάβουμε ότι όλοι οι αλλοδαποί πρέπει να καταγραφούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.
Πρώτη φορά ακούγεται ότι πρέπει να δηλώσουμε σε συγκεκριμένο έντυπο, αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές σώματος, ώστε να βοηθηθούν οι συνάδελφοι και συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, άσχετα αν το έντυπο αυτό ουδέποτε το είδα αν και το ζήτησα.
Ένα μόνο δεν καταγράφεται και δεν γνωρίζω το λόγο. Τι είμαστε; Είμαστε πάσχοντες πολίτες αυτής της χώρας που έχουμε ανάγκη μεταμόσχευσης; Είμαστε άτομα με ψυχολογικά, πνευματικά ή σωματικά προβλήματα; Με λίγα λόγια είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες και πόσοι είμαστε; Αυτό ουδέποτε καταγράφηκε. Λες και κάποιοι δεν θέλουν να ξέρουν αν ζούμε, υπάρχουμε και κινούμαστε ανάμεσα στο κοινωνικό σύνολο.
Πρέπει να είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν έχουν ακριβή αριθμό των πασχόντων εξ οιασδήποτε αιτίας.
Στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα και κατά την διάρκεια της ξενάγησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, άκουσα τον υπουργό να λέει στα τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι είμαστε περίπου το 10 τοις εκατό του Ελληνικού πληθυσμού !
Αναρωτιέμαι, αν στα 11 περίπου εκατομμύρια πληθυσμού μετά την απογραφή είμαστε το 10 τοις εκατό, δηλαδή 1.100.000, τότε γιατί δεν θέλουμε την καταγραφή μας; Γιατί κανένας από τους φορείς –απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζω- δεν διαμαρτύρεται; Δεν θέλουμε να είμαστε καταγεγραμμένοι; Δεν θέλουμε να μπορούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας ανάλογα με το ποσοστό του πληθυσμού που μας αναλογεί; Μας ενδιαφέρει περισσότερο πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι μας και πόσες τουαλέτες έχει ή αν μπορούμε να κινηθούμε στους χώρους αυτούς; Μας ενδιαφέρει μόνο η ποσότητα των φορολογήσιμων χώρων ή η ποιότητα ζωής;
Φυσικά αυτά τα ερωτήματα είναι ρητορικά και δεν περιμένω να λάβω απάντηση. Όταν όμως τόσος λόγος γίνεται για τους συμπολίτες μας αλλοδαπούς και τα δικαιώματα τους, βασιζόμενοι στο ποσοστό τους επί των καταγεγραμμένων της απογραφής, γιατί δεν γίνεται το ίδιο και μ’ εμάς; Μήπως στοιχίζουμε περισσότερο ως υποδομή και αποκατάσταση; Μήπως το μόνο που δεν μας ενοχλεί είναι αυτό που δεν μας στοιχίζει και όχι αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε;
Θα μπορούμε να αξίζουμε τον χαρακτηρισμό που πρώτοι εμείς δώσαμε στους υπολοίπους «Ευρωπαίοι Πολίτες» ή θα είμαστε ως Έλληνες μόνο οι νονοί αυτής της μεγάλης περιοχής;
Η ανακολουθία αρχαίας και νέας Ελλάδας μας συντροφεύει σε οποιαδήποτε κίνηση μας. Έχουμε για άλλοθι το παρελθόν μιας ένδοξης και καλλιεργημένης πνευματικά, ψυχικά και σωματικά χώρας ή μάλλον έθνους, στην έλλειψη ανθρωπισμού, πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας που πολλές φορές μας διακρίνει.
Όλα αυτά δημιουργούν καταστάσεις, όπως αυτές της πληρωμής συνταξιούχων μεταφερομένων με φορεία και καρέκλες στις τράπεζες..
Δέχομαι ότι η τεχνική υποδομή στοιχίζει. Πόσο όμως μπορεί να στοιχίζει η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια και ευαισθησία; Ο ανθρωπισμός; Η κατανόηση και αποδοχή των συμπολιτών μας; Η εφαρμογή του άρθρου του συντάγματος μας περί ισότητας όλων των πολιτών, άσχετα από την κατάσταση της υγείας τους; Η ποιότητα;
Κατά τη γνώμη μου, αν υπάρχει η θέληση, καθόλου. Αν όμως δεν υπάρχει, ίσως είναι το ακριβότερο πράγμα στον κόσμο!

Βασίλης Δημητριάδης, Email: v@dimitriadis.de, Internet site: http://www.v.dimitriadis.de/

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …