Πανεπιστήμια: Δωρεάν διακίνηση ύλης μέσω Διαδικτύου

ΤΗΝ ΩΡΑ που η βιομηχανία ψυχαγωγίας κυνηγά τους φοιτητές κολεγίων για την παράνομη ανταλλαγή μουσικών αρχείων και κινηματογραφικών ταινιών, ένα νέο μέτωπο ανοίγεται ως προς τα πνευματικά δικαιώματα και εξελίσσεται στους χώρους κολεγίων και πανεπιστημίων.

Οι εκδότες έρχονται σε αντιπαράθεση με καθηγητές, οι οποίοι καθιστούν διαθέσιμα μέσω Διαδικτύου και άνευ χρέωσης άρθρα εφημερίδων και κείμενα βιβλίων στους φοιτητές.

Η χρήση ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού έχει σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πανεπιστήμια προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τη νέα «γενεά» φοιτητών, η οποία μεγάλωσε χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και συχνά προτιμά να διαβάζει λέξεις μπροστά σε μια οθόνη παρά σε τυπωμένη σελίδα.

Ομως οι εκδότες εμφανίζουν ολοένα και περισσότερες ανησυχίες ως προς τη συγκεκριμένη πρακτική, ειδικά από τη στιγμή που οι ρυθμοί ανάπτυξης των πωλήσεων στα βιβλία επιβραδύνονται στις ΗΠΑ.

Η Ενωση Αμερικανών Εκδοτών έχει αποστείλει επιστολές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αμφισβητώντας την πρακτική της σχολής, η οποία επιτρέπει στους φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε υλικό μαθημάτων μέσω του Διαδικτύου.

Η αντιπαράθεση εστιάζεται στο κατά πόσον -και πότε- τα πανεπιστήμια έχουν το δικαίωμα να παραθέτουν online αναγνωστέα ύλη, χωρίς να καταβάλλουν κάποιο ποσό στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, όπως συγγραφείς και εκδότες.

Οι εκδότες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να πληρώνουν για το υλικό που καθιστούν διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα πανεπιστήμια όμως διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι η χρήση online μεθόδων προστατεύεται από τις εξαιρέσεις του νόμου περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Σιβ Μαχαγιάν, πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δεν διαθέτει ούτε ένα βιβλίο για το μάθημα γνωστικής επιστήμης. Ο καθηγητής του παραθέτει όλο το σχετικό διδακτικό υλικό σε ιστοσελίδα και εάν πληκτρολογήσει κανείς έναν κωδικό και συνδεθεί με το σχετικό κόμβο, τότε μπορεί να κατεβάσει άρθρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και χωρίς να πληρώσει ούτε μία δεκάρα. Ο κ. Μαχαγιάν δανείζεται βιβλία από τη βιβλιοθήκη μόλις μία φορά το χρόνο, όταν θα χρειασθεί να γράψει κάποια ερευνητική εργασία.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 07:00

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …