Παραπληροφόρηση και MME

Τον τελευταίο μήνα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ξεφύγει αρκετά από το όριο της πληροφόρησης και έχουν υπερβεί ακόμη και το όριο της παραπληροφόρησης. Ίσως έπεσαν πολλά μαζί: Λίγο ο Κινέζος γιατρός με την θαυματουργή θεραπεία, λίγο η αδυναμία της κάλυψης της επικαιρότητας για ζητήματα ζωτικής σημασίας για την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες όπως είναι οι παροχές σε είδος για τους ασφαλισμένους του δημοσίου, αλλά και η μυθολογία περί προσλήψεων δημιούργησαν μια φαιδρή κατάσταση.

Ο νέος ΟΠΑΔ και οι εξαιρέσεις:

Για ον ΟΠΑΔ οι εφημερίδες υπήρξαν λακωνικές, σε ό,τι αφορά τις παροχές σε είδος λ.χ. αναπηρικών καθισμάτων ή ειδικών κρεβατιών για τους ασφαλισμένους με αναπηρίες. Υπήρξαν ωστόσο φλύαρες όταν αναφέρθηκαν στις φυσικοθεραπείας ή τις άλλες θεραπείες που πλέον δικαιούνται οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και βεβαίως στο ότι από εδώ και στο εξής παρέχεται επίδομα τοκετού και στις «δανεικές» μητέρες. Τη στιγμή δηλαδή που η πλειοψηφία των ανθρώπων με αναπηρίες αδικείται και δεν χρηματοδοτείται για την αγορά των στοιχειωδών όπως λ.χ. των αναπηρικών καθισμάτων και των άλλων βοηθημάτων δυστυχώς το ασφαλιστικό ταμείο δεν χρηματοδοτεί με τρέχουσες τιμές αγοράς ασχολήθηκαν με σπάνιες θεραπείες και την εξαίρεση των εξαιρέσεων.

Το πρόβλημα ήταν οι παροχές σε είδος. Οι άνθρωποι με αναπηρίες μέχρι κάποιο σημείο της ζωής τους καταναλώνουν υπηρεσίες θεραπείας. Για όλη την υπόλοιπη ζωή τους έχουν ανάγκη από παροχές σε είδος δηλαδή αναπηρικά καθίσματα, συστήματα για την όρθια στάση, συστήματα ουροσυλλογής, συστήματα που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη διαβίωση και πολλά άλλα που τα περισσότερα είναι άγνωστα στην Ελλάδα και γι’ αυτό δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Η θαυματουργή θεραπεία:

Το δεύτερο ήταν η είδηση για τον Κινέζο γιατρό που εφαρμόζει μια ειδική θεραπεία που σύμφωνα με τον ίδιο αποκαθιστά την παράλυση. Εμείς, στο ΑΤ, καχύποπτοι όντες ψάξαμε και βρήκαμε το πρωτότυπο των ειδήσεων στις εφημερίδες του εξωτερικού. Και στο εξωτερικό έγινε ένας σχετικός πανικός και μόνο από το άκουσμα αυτής της είδησης. Και εκεί υπήρξαν άνθρωποι με αναπηρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αυτή τη συγκεκριμένη θεραπεία που κοστολογείται στα 20.000 δολάρια.

Ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν ένας Κινέζος γιατρός, που κάποτε εργάστηκε στις Ηνωμένες πολιτείες, εφαρμόζει μια τόσο καινοτόμα θεραπεία σε ένα κράτος που δεν έχει καμία τεχνολογική υποδομή για να μπορέσει να στηρίξει θεραπείες για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού. Μάλιστα, ο εν λόγω γιατρός χρησιμοποιεί ως απόδειξη της επιτυχίας της θεραπείας μια ασθενή που προέρχεται από το Ιράν, που επίσης, ως κράτος και ως πολιτισμός, το Ιράν δεν έχει καμία παράδοση ούτε στις κακώσεις νωτιαίου μυελού ούτε στην αποκατάσταση. Σύμφωνα με την ασθενή, ύστερα από την θεραπεία αισθάνθηκε καλύτερα, επειδή, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, αισθανόταν διαφορετικά στο παράλυτο μέρος του σώματός της και συγκεκριμένα στα πόδια. Μα αν είναι δυνατόν: Ακόμη και αντιβίωση να πάρουμε, σε μεγάλες ποσότητες, θα αισθανθούμε διαφορετικά. Αυτές, οι περίεργες κατά φαντασία αισθήσεις είναι γνωστή επιπλοκή της παράλυσης. Ας μην υπερβάλλουμε.

παγκοσμιοποίηση της παραπληροφόρησης:

Αυτή η άλλοτε επιλεκτική και η άλλοτε κατασκευασμένη πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι ένα διεθνές φαινόμενο που υπάρχει και στα ανεπτυγμένα κράτη όπου έχει αναπτυχθεί και ένας δυναμικός πολιτισμός αναπηρίας, αποκατάστασης και ανεξάρτητης διαβίωσης. Είναι προφανές πώς οι επαγγελματίες της δημοσιογραφίας βρίσκουν στην αναπηρία αυτό που λείπει από κάποιες άλλες θεματικές ενότητες.

Η αναπηρία είναι μια συνθήκη ζωής για την οποία ο καθένας μπορεί να πει οτιδήποτε, χωρίς να κινδυνεύει με διάψευση αφού δεδομένα οι ρητορικές της αναπηρίας αποτελούν περιθωριακά ιδιώματα. Καθημερινά στον διεθνή τύπο δημοσιεύονται περισσότερες από 600 ειδήσεις που αναφέρουν τον όρο «κάκωση νωτιαίου μυελού» και από αυτές είναι ζήτημα εάν αξίζουν οι πέντε.
Όλες οι άλλες είναι άσχετες ειδήσεις, για άσχετα ζητήματα, από άσχετους ανθρώπους, σε άσχετα μέσα χωρίς να οδηγούν πουθενά. Είναι ειδήσεις που γράφτηκαν για να αποτελέσουν το διαφορετικό μέσα σε ένα έντυπο 80 σελίδων.

Πρόσβαση στην εξειδικευμένη πληροφορία:

Με την ανάπτυξη που έχει το ίντερνετ και στην Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στις μεγάλες εφημερίδες και στα μεγάλα περιοδικά από όλο τον κόσμο.
Έχουν αποκτήσει ουσιαστική πρόσβαση και στις πληροφορίες που έχουν σχέση με τις κακώσεις νωτιαίου μυελού, την αποκατάσταση, την έρευνα, την ανεξάρτητη διαβίωση, τις προσαρμοσμένες τεχνολογίες και επιλεκτικά προσπαθούν να τροποποιήσουν αυτά που διαβάζουν σε είδηση και τα παρουσιάζουν στα μέσα στα οποία εργάζονται.
Επειδή δεν έχουν τη βασική γνώση της αναπηρίας γι’ αυτό εύκολα μπορούν να υποπέσουν σε ατοπήματα. Είναι πολύ σημαντικό να μην πιστεύετε αυτά που διαβάζετε.

Ας μάθουμε να αξιολογούμε αυτά που διαβάζουμε:

Δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να καταλάβουμε την περιεκτικότητα σε αλήθεια κάποιου κείμενου. Δεν είναι δυνατόν κάποιος, έστω και πολύ καλός γιατρός, κάπου βαθιά στην ηπειρωτική Κίνα να εφέυβρίσκει κάποιο θεραπευτικο πρωτόκολλο και να το παρουσιάζει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίτευγμα και ως απόδειξη του θεραπευτικού επιτεύγματος να εμφανίζεται κάποια Ιρανή με αναπηρία, άγνωστου αναπηρίας και να δηλώνει πως ύστερα από τη θεραπεία η αίσθηση στο σώμα της είναι διαφορετική.

Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις αυτού του γιατρού. Άλλωστε όταν ο γιατρός ρωτήθηκε από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις λεπτομέρειες αυτής της θεραπευτικής πρακτικής ο ίδιος με ειλικρίνεια δήλωσε πως δεν γνωρίζει. Μάλιστα, σε εξειδικευμένα φόρουμ συζητήσεων τους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί ένας πολύ σοβαρός διάλογος για αυτές τις θεραπείες.

Εάν υπάρξει η πραγματική θεραπεία, δεν μπορεί παρά να υπάρξει από κάποιο κράτος ή σε κάποια κράτη όπου υπάρχει αναπτυγμένη η έρευνα και μπορεί να μπει στην παραγωγή το νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Χρειάζεται όταν διαβάζουμε ή όταν βλέπουμε τηλεόραση να είμαστε λίγο πιο κριτικοί. Δεν χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση για να καταλάβουμε τα μεγάλα λάθη των δημοσιογράφων.

Αντικειμενική πληροφόρηση:

Αντικειμενική πληροφόρηση δεν υπάρχει. Η αντικειμενικότητα στην πληροφόρηση είναι ένας μύθος. Εξειδικευμένη πληροφόρηση, κάτω από ιδανικές συνθήκες, μπορεί να παρέχει μόνο ο εξειδικευμένος τύπος.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, δεν υπάρχει εξειδικευμένος τύπος που να είναι πραγματικά αξιόπιστος. Τα λιγοστά έντυπα που κυκλοφορούν είναι κατά βάση συνδικαλιστικά και επαγγελματικά.

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ίντερνετ είναι απολύτως κενό από περιεχόμενο με μοναδική εξαίρεση το www.DISABLED.GR, που όμως απλώς αναπαράγει την πληροφορία έτσι όπως αυτή παράγεται από τα συνηθισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσέχει από ποια μέσα αναδημοσιεύει τις πληροφορίες, αφού πριν παρακολουθήσει τον σχετικό προβληματισμό έτσι όπως αυτός αναπτύσσεται στην κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες. Αλλά και πάλι είναι πολύ πιθανό να προκύψει κάποιο λάθος στην εκτίμηση της αντικειμενικής αλήθειας. Έχει συμβεί θεραπευτικά πρωτόκολλα που επί σειρά ετών θεωρήθηκαν ως αξιόπιστα να αποδεικνύονται ως αναποτελεσματικά και σε ελάχιστες περιπτώσεις και ως επικίνδυνα για την υγεία.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι διαπραγματεύσεις της καθημερινής ζωής

Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε …

ΚΕΠΑ: Τα μνημονιακά ΚΤΕΟ ανθρώπων

Για να γράψω αυτό το κείμενο πληκτρολογώ με το αριστερό μου χέρι μόνο, όπως έχω μάθει να κάνω εδώ και 5 χρόνια, όταν το δεξί σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί εξ αιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την …

Μετρώντας ολημερίς κεραμίδια

Έχουμε ένα άθλιο σύστημα υγείας, που καταδικάζει ολικά ανάπηρους ανθρώπους να είναι ολημερίς καθηλωμένοι σ’ ένα κρεβάτι χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. …

Oικογένειες φιλοξενίας ατόμων με άνοια

Φροντίδα ασθενών με άνοια στο σπίτι ακόμη κι αν δεν πρόκειται για συγγενείς; Για κάποιους είναι αδιανόητο. Άλλοι πάλι πρόθυμα δέχονται να τους φροντίσουν. Ο Κλάους Νιλ εργάζεται στη Διακονία της …

Οι ΑμεΑ οικότροφοι της βελγικής πόλης Geel

Για πολλούς αιώνες μια μικρή, ήσυχη πόλη του Βελγίου χρησιμοποιεί μερικές πολύ ιδιαίτερες μεθόδους για τη θεραπεία των ψυχικά αρρώστων. Οι κάτοικοι της βελγικής αυτής πόλης φιλοξενούν εδώ και …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ρομποτικοί βοηθοί της Google

Λίγες μέρες μετά την υπόσχεση της Amazon ότι θα προσφέρει στο μέλλον υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με drone, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η Google αναπτύσσει ρομποτικούς εργάτες και κούριερ θα …

Άρειος Πάγος: Δεν ισχύουν οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις για οικόσιτους βοηθούς

Οικόσιτοι Οικιακοί μισθωτοί. Η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και …

Αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες συγκατοίκησης Reloaded!

Όταν το 1985 βρέθηκα ως νέος τετραπληγικός από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα και το πρόβλημα της προσπελάσιμης στέγης και της υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς. Τότε ως νέος καταλάβαινα πως λύση …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …