Παραθεριστικές προσδοκίες…

ΠΑΡΑ τα φιλόδοξα σχέδια που κατά καιρούς εξαγγέλονται η οργανωμένη παραθεριστική κατοικία δεν μπορεί ακόμη να αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης των μεγάλων developers.

Αντίθετα, πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει η Εκκλησία, που -μόνο στην Κρήτη- προωθεί επενδύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω παραχώρησης ή πώλησης της περιουσίας των μονών Τοπλού και Φανερωμένης.

Kαταφύγιο σε κάθε απόδραση από την πόλη, η εξοχική κατοικία εξελίχθηκε μαζικά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες: Σαββατοκύριακα, αργίες εορτών, θερινές διακοπές, ήταν η λύση για όσους αναζήτησαν αναψυχή «στα μέτρα τους».

Σήμερα όμως είναι βέβαιο ότι παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου προϊόντος, η βιομηχανία παραγωγής παραθεριστικής κατοικίας αποτελεί ένα στοίχημα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να κερδηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δρούμε «ερασιτεχνικά» και να αγνοήσουμε ότι ανήκουμε πλέον σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου ο υποψήφιος αγοραστής έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και πάνω απ’ όλα ένα περιβάλλον που θα του εξασφαλίζει τις ποιότητες εκείνες (φυσικές και υλικές) για τις οποίες τοποθέτησε τα χρήματά του.

Η γλώσσα των αριθμών λέει ότι 150.000 Βρετανοί αγόρασαν πέρισυ δεύτερη κατοικία στο εξωτερικό. Φέτος μόνο σε μία βρετανική τράπεζα, την Abbey National, οι αιτήσεις για δάνεια αγοράς κατοικίας στο εξωτερικό ήταν αυξημένες κατά 75% για την Γαλλία, 60% για την Ιταλία, και 56% για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι ο μέσος όρος δανείων είναι €75.000 τότε γίνεται σαφές πόσο υστερούμε σε ένα τομέα που έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω φυσικού τοπίου.

Για πόσο ακόμη όμως θα υφίσταται το τοπίο αυτό, όταν η προϊστορία είναι… αφοπλιστική. Αναρίθμητες κατατμήσεις γης γέννησαν την πενταετία 1967-1972 τους περισσότερους παραθεριστικούς οικισμούς που υπάρχουν σήμερα, ενώ η θέσπιση του νόμου για την κάθετη ιδιοκτησία (1971) και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διάσπασης του κτιριακού όγκου, οδήγησαν στη δημιουργία πλήθους ιδιοκτητών και κατασκευών που (μαζί με τους ημιυπόγειους χώρους κτλ), υπερβαίνουν δραματικά την επιτρεπόμενη δόμηση.

Και η πρακτική αυτή συνεχίζεται και σήμερα, έστω και αν το 1992 καταργήθηκε η δυνατότητα σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας στα εκτός σχεδίου.

Μπορεί η παραθεριστική κατοικία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από πλευράς Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών, ελάχιστες ωστόσο είναι οι πρωτοβουλίες από πλευράς των εμπλεκόμενων κυβερνητικών φορέων προκειμένου να προχωρήσουν οι φιλόδοξες, σε ορισμένες περιπτώσεις, επενδύσεις.

Βασική παράμετρος για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδυτικών σχεδίων είναι η ύπαρξη ικανών εκτάσεων, γεγονός που φέρνει σε πλεονεκτική θέση την Εκκλησία.

Ετσι λοιπόν τα μοναστήρια βρίσκονται σήμερα… ένα βήμα μπροστά, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στην Κρήτη το 50% των επενδυτικών σχεδίων πρόκειται να υλοποιηθεί σε περιουσιακά στοιχεία μοναστηριών. Οι εκτάσεις αυτές που θα φιλοξενήσουν επενδύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ είτε παραχωρήθηκαν (PFI), όπως στη Μονή Τοπλού, είτε πωλήθηκαν, όπως στην περίπτωση της Μονής Φανερωμένης.

Ενθαρρυντικό στοιχείο για τον απεγκλωβισμό γενικότερα των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στον τουρισμό αποτελεί το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα και μετά από καθυστερήσεις ενός και πλέον χρόνου, οι δύο υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Τουριστικής Ανάπτυξης Γ. Σουφλιάς και Δ. Αβραμόπουλος αποφάσισαν τη σύσταση δυο κοινών Επιτροπών, με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων τους, που θα αναλάβουν να εξετάσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους τόσο για τις χωροθετήσεις χρήσεων γης σε όλη την επικράτεια, όσο και στη διευθέτηση των προβλημάτων που καθυστερούν την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων.

Για την ιστορία, να αναφερθεί εδώ ότι από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει εκδοθεί μέχρι τώρα η διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, για τη δυνατότητα σύνθετων επενδύσεων, με ξενοδοχειακές μονάδες και συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, σε εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων.

Προς το παρόν πάντως και ελλείψει των απαραίτητων κινήτρων ή κυβερνητικών… διευκρινίσεων για την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, οι περισσότεροι εγχώριοι επενδυτές περιορίζονται σε μικρότερης κλίμακας έργα που και χαμηλότερο ρίσκο ενέχουν και πιο εύκολα προωθούνται στην αγορά.

Το προϊόν

Ο τομέας της παραθεριστικής κατοικίας συγκεντρώνει πλέον σημαντικό μερίδιο αγοράς συνολικά στον τομέα της κατοικίας, με επίκεντρο μάλιστα περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, οι Κυκλάδες ή ο Αργοσαρωνικός.

Αυξημένη ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας σε διάφορες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας παρατηρείται όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Η προσφορά σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εξοχικές κατοικίες είναι επαρκής αυτή τη στιγμή. Πιθανώς στα μικρότερου μεγέθους και αξίας εξοχικά να υπάρχει έλλειψη, η οποία φαίνεται πως θα καλυφθεί σταδιακά με νέες επενδύσεις.

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά projects για τη δημιουργία παραθεριστικών οικισμών και διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, το πιο έντονο ενδιαφέρον (από το εξωτερικό) εκδηλώνεται κυρίως από ελληνικής καταγωγής πολίτες ξένων κρατών.

Αυτοί προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, αλλά και από δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ελβετία. Πέραν αυτών, και για τα νησιά του Ιονίου ή ακόμη και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είναι πλέον αρκετοί οι Ιταλοί, Βρετανοί και Γερμανοί, που προτιμούν σε πολλές περιπτώσεις να αναζητήσουν εκεί εξοχική κατοικία.

Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ακης Κυρατζής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Cybarco Ανάπτυξη Ακινήτων: «Με βάση τα στοιχεία έρευνας που έγινε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναφορικά με τη μετακίνηση πληθυσμών, ένας σημαντικός αριθμός βορειοευρωπαίων συνταξιούχων θα «μεταναστεύσει» τα επόμενα χρόνια νότια, δηλαδή σε θερμότερα κλίματα και σε χώρες με πιο χαμηλό κόστος διαβίωσης από τη δική τους.

Ενας από αυτούς τους προορισμούς είναι και η Ελλάδα, η οποία σαν χώρα προφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι οι καλές κλιματολογικές συνθήκες, η ασφάλεια, οι φυσικές ομορφιές, ο ήρεμος τρόπος ζωής, η χαμηλή εγκληματικότητα. Ολα αυτά συνηγορούν στην εκτίμηση πως θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για την αγορά εξοχικής κατοικίας».

Οι εκτιμήσεις λοιπόν κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω και της σημαντικής βελτίωσης των οδών πρόσβασης στη χώρα μας και των υποδομών, ενώ βραχυπρόθεσμα, σημαντικό ρόλο παίζει και η αναβαθμισμένη εικόνα που απέκτησε η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας της άρτιας διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χαρακτηριστικά ως προς το τελευταίο -αν και αφορά τον αστικό τουρισμό- ήταν τα εύσημα που δέχθηκε πρόσφατα η Αθήνα ως «συναρπαστικός τουριστικός προορισμός» από την Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων της Μεγάλης Βρετανίας.

Ως προς το κόστος αγοράς εξοχικής κατοικίας κυμαίνεται σήμερα συνήθως μεταξύ €1.800 και €4.500 ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τοποθεσία, την ποιότητα κατασκευής, τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Από τις περιοχές όπου παρατηρείται το υψηλότερο κόστος είναι η Mύκονος, η Ελούντα της Κρήτης, αλλά και οι παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας Αττικής.

Aνασταλτικοί παράγοντες

Ολοι όσοι σχετίζονται με τον κλάδο συμφωνούν στο ότι ο τομέας της παραθεριστικής κατοικίας θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη, σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Κατά κοινή ομολογία, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από πολλές αδυναμίες και προβλήματα που λειτουργούν αρνητικά στην εξέλιξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Οι κακές για τα δυτικοευρωπαϊκά δεδομένα υποδομές, είτε αυτές αφορούν ηλεκτρικά δίκτυα, αποχετεύσεις, υδροδότηση, είτε δίκτυα μεταφορών όπως είναι οι οδικοί άξονες, τα σιδηροδρομικά δίκτυα και τα περιφερειακά αεροδρόμια, θέτουν σοβαρά εμπόδια.

Αρνητικά επιδρά, επίσης, το συχνά μεταβαλλόμενο και όχι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ακίνητα φορολογικό καθεστώς. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι developers σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών, τότε γίνονται εύκολα αντιληπτές οι αιτίες για τις οποίες υστερεί η χώρα μας στον τομέα των εξοχικών κατοικιών.

H Ελλάδα δεν διαθέτει μόνο αξιόλογα παραθαλάσσια θέρετρα.

Εξίσου μοναδικές είναι και οι ορεινές περιοχές της, ωστόσο το ενδιαφέρον για την αγορά χειμερινής δεύτερης κατοικίας είναι προς το παρόν αρκετά περιορισμένο: Η χειμερινή δεύτερη κατοικία στη χώρα μας δεν έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η Ελλάδα θεωρείται –τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό– κυρίως ως θερινός προορισμός. Πολύ λίγοι είναι οι ξένοι που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους το χειμώνα, ενώ παράλληλα όλοι σχεδόν οι έλληνες προτιμούν να εξαντλούν την άδειά τους το καλοκαίρι.

Για το λόγο αυτό μάλιστα είναι και ελάχιστες οι μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις στα χειμερινά θέρετρα της χώρας – μόνο η Axon Development του ομίλου Λιακουνάκου έχει πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση στην Αράχωβα για τη δημιουργία του συγκροτήματος Kastallia Village.

Σαφώς περισσότερες είναι στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς οι μεμονωμένες και χαμηλότερου προϋπολογισμού επενδύσεις, από τοπικές πολλές φορές εταιρείες, που προτιμούν να κατασκευάζουν συγκροτήματα τεσσάρων ή το πολύ μέχρι οκτώ κατοικιών.

Οι επενδύσεις

Κρήτη

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς μεγάλων επενδυτών για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών παρουσιάζεται, όπως ήταν αναμενόμενο, για την Κρήτη, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, συγκεντρώνονται ανακοινωθείσες επενδύσεις -συμπεριλαμβανόμενων και των νέων ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν ανακοινωθεί ότι σχεδιάζονται- προϋπολογισμού κοντά στα €2 δισ. Ποιες από αυτές και πότε θα προχωρήσουν είναι ένα άλλο κεφάλαιο, που εξαρτάται κυρίως από τις κυβερνητικές διαθέσεις και πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική Loyalward, η οποία τώρα δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των αδειών, ως γνωστόν προωθεί από το 1998 τη μεγαλύτερη επένδυση στην Κρήτη, συνολικού ύψους €700 εκατ., για την αξιοποίηση 26.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού, ενώ το project περιλαμβάνει πέραν των ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών εγκαταστάσεων, γκολφ κ.α. και τέσσερα «χωριά» των 360 κατοικιών έκαστο, απευθυνόμενα κυρίως σε πελάτες από τη Βόρεια Ευρώπη.

Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια αδειοδοτήσεων, η διοίκηση της Ικτίνος Τεχνική & Τουριστική, ιδιοκτήτριας της έκτασης των 1.800 πλέον στρεμμάτων της Μονής Φανερωμένης στην Κρήτη, ευελπιστεί ότι φέτος θα ξεκινήσει την επένδυση των €120 εκατ. για την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος, γηπέδου γκόλφ αλλά και δύο οικιστικών περιοχών.

Για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης η διοίκηση της μητρικής Ικτίνος Ελλάς Α.Ε., όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, εξετάζει την παρούσα περίοδο το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην παραχώρηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της θυγατρικής της Ικτίνος Τεχνική & Τουριστική και πραγματοποιεί επαφές με υποψήφιους επενδυτές (όχι μόνο κατασκευαστές) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το φιλόδοξο πλάνο.

Ως προς τους δύο άλλους μεγαλοϊδιοκτήτες στην Κρήτη, τον όμιλο της J&P και την ΑΕΓΕΚ, έχουν να διανύσουν μακρύ δρόμο ακόμη: Η πρώτη, ιδιοκτήτρια 4.000 στρεμμάτων, τηρεί ακόμη στάση αναμονής, ενώ η διοίκηση της ΑΕΓΕΚ, ιδιοκτήτρια έκτασης 600 στρεμμάτων στην Ελαφόνησο, αφήνει τώρα ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πώληση μέρους ή και ολόκληρης της έκτασης, δεδομένου του μεγάλου όγκου των υποχρεώσεων του ομίλου που προσεγγίζουν τα €400 εκατ.

Η J&P Development πάντως, θυγατρική του ομίλου J&P ABAΞ, προωθεί την ανάπτυξη μικρού συγκροτήματος στο Μάλεμε Χανίων, 35 κατοικιών σε 4,7 στρέμματα.

Μεγάλη επένδυση άνω των €300 εκατ. έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει για 1.600 στρέμματα έξω από το Ρέθυμνο ο κυπριακός όμιλος Φωτιάδη, με στόχο τη δημιουργία ξενοδοχείων αλλά και πολυτελών κατοικιών.

Μικρότερη είναι η επένδυση της Cybarco Aνάπτυξης Ακινήτων στην περιοχή των Χανίων, για τη δημιουργία στο Μάλεμε συγκροτήματος 24 παραθεριστικών κατοικιών 2.000 τ.μ. σε έκταση 3,5 στρεμμάτων, από το οποίο έχει πουληθεί το 30%. Το έργο θα είναι έτοιμο στα μέσα του 2005.

Η Cybarco έχει κατασκευάσει, επίσης, πέντε παραθαλάσσιες βίλλες στην περιοχή Καλαθά Χανίων που έχουν πουληθεί.

Αργοσαρωνικός

Στις Σπέτσες, η J&P Development ολοκληρώνει την τελευταία φάση των 14 κατοικιών του συγκροτήματος «Πιτυούσα», που αποτελείται συνολικά από 71 κατοικίες σε οικόπεδο 35 στρεμμάτων.

Μπορεί τα προβλήματα για την ανάπτυξη του παραθεριστικού οικισμού στην Πουνταζέζα Σουνίου να… πληθύνονται λόγω των δικαστικών προσφυγών, η Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική ωστόσο επιμένει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των παραθεριστικών κατοικιών και προχώρησε στην αγορά 89 στρεμμάτων στον Πόρο.

Στόχος η υλοποίηση επένδυσης ύψους €30 εκατ. Το εν λόγω οικόπεδο περιλαμβάνει κτίσματα ημιτελή συνολικής επιφανείας 20.000 τ.μ., τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν ως παραθεριστικές κατοικίες, καθώς και κτιριακά συγκροτήματα τουριστικής χρήσης περαιωμένα και εν λειτουργία, συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. περίπου.

Ο οικισμός του Σουνίου -εφόσον υλοποιηθεί- αφορά 105 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 15.700 τ.μ. σε οικόπεδο επιφάνειας 67.450 τ.μ.

Δωδεκάνησα

Το συγκρότημα Helios Resort της Cybarco Aνάπτυξης Ακινήτων σε έκταση 64 στρεμμάτων στην Κάλαθο Ρόδου θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2005 και έχει πουληθεί ήδη το 80%.

Ο συγκεκριμένος οικισμός αποτελείται από 36 εξοχικές κατοικίες, σε δύο διαφορετικούς τύπους των 108 και των 72 τ.μ. η κάθε μία. Στο Λαχανιά της Ρόδου η νέα επένδυση της εταιρείας ξεκινά τον Απρίλιο του 2005 με ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη διετία.

Πρόκειται για 55 παραδοσιακές κατοικίες συνολικής επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ. Η κυπριακών συμφερόντων επιχείρηση εξετάζει σειρά νέων επενδύσεων στα δύο νησιά όπου ήδη έχει έργα, αλλά και στην Κέρκυρα.

Κυκλάδες

Η Πάρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με σύγχρονες υποδομές, για μεσαία κυρίως πορτοφόλια.

Στην Πάρο δραστηριοποιείται η εταιρεία Sarbro Development, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου. Στην περιοχή της Νάουσας, η Sarbro Development αναπτύσσει συγκρότημα από 110 εξοχικές κατοικίες σε έκταση 125 στρεμμάτων. Η συνολική επιφάνεια των κατοικιών αντιστοιχεί σε 5.000 τ.μ.

Στη Νάουσα της Πάρου αξιοποιεί έκταση 26 στρεμμάτων και η εταιρία Paros Village. Αυτή κατασκευάζει το παραθεριστικό συγκρότημα Paros Village Resort που αποτελείται από 24 κατοικίες, συνολικού εμβαδού 3.600 τ.μ.

Στην Πάρο επίσης αναπτύσσει δύο παραθεριστικά συγκροτήματα 99 κατοικιών με τη μέθοδο της αντιπαροχής η ΓΕΚ.

Προς αξιοποίηση ακίνητο στην Πάρο διαθέτει και ο όμιλος της ΑΕΓΕΚ μέσω της θυγατρικής ΕΚΤΕΡ. Η τελευταία αγόρασε πέρυσι έκταση 250 στρεμμάτων στη θέση Aγιος Ιωάννης Δέτης, όπου σχεδιάζει να επενδύσει περί τα €16 εκατ. για τη δημιουργία ενός πρότυπου παραθεριστικού – τουριστικού συγκροτήματος.

Το ζήτημα ωστόσο είναι αν ο όμιλος, δεδομένων και των μεγάλων δανειακών του υποχρεώσεων -που προσεγγίζουν τα €400 εκατ.- θα διατηρήσει την ακίνητη περιουσία του ή θα προχωρήσει στην σταδιακή εκποίησή της προκειμένου να καλύψει μέρος των δανείων, σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η διοίκηση.

Ο όμιλος της ΑΕΓΕΚ έχει στην κατοχή του τρία ακόμη σημαντικά ακίνητα, στη Μύκονο (135 στρέμματα), στην Ελαφόνησο Κρήτης (600 στρέμματα) και στην Κέρκυρα (500 στρέμματα).

Ο τομέας της θερινής παραθεριστικής κατοικίας φαίνεται ότι είναι στο στόχαστρο της AXON Development. Ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης σημαντικής έκτασης στη Μύκονο την οποία και αναπτύσσει.

Στο Πυργάκι της Νάξου βρίσκεται η επένδυση στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας που υλοποιεί αυτό το διάστημα η επιχείρηση CRE του Ομίλου Κοπελούζου. Το Naxos Resort, το οποίο ανεγείρεται σε ακίνητο έκτασης 37 στρεμμάτων, αποτελείται από 26 κατοικίες που χαρακτηρίζονται από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Η εταιρεία έχει αποκτήσει ακόμη ένα ακίνητο στη Νάξο στην περιοχή Καστράκι και προωθεί ανάλογη επένδυση.

RE+D
Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 07:00

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι όταν ταξιδεύεις αεροπορικώς με το αναπηρικό σου κάθισμα [Video]

Όταν είσαι ανταποκριτής του BBC αναγκάζεσαι να ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνο – το να πετάς, όμως, με αναπηρικό κάθισμα είναι μερικές φορές πιο δύσκολο απ’ όσο πρέπει. Όταν είσαι υποχρεωμένος να πετάς …

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, και Εκδρομών του ΟΓΑ/ ΛΑΕ, έτους 2012

Έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρέχει πληροφορίες για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, και Εκδρομών του ΟΓΑ/ΛΑΕ, για …

Προσβασιμότητα: ούτε τα αυτονόητα

Zugspitze: Η «κορυφή της Γερμανίας». Μια βουνοκορφή 2964 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας στις Βαυαρικές Άλπεις. Ένα μέρος μαγικό όπου μπροστά σου απλώνεται μια θάλασσα βουνών σε τέσσερις …

Θεραπευτικός Τουρισμός έτους 2011

Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των δικαιούχων στο πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού 2011. Σημειώνεται …

ΙΚΑ: Μέχρι 27 Ιουνίου η εγγραφή στις κατασκηνώσεις

Μέχρι την 27η Ιουνίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι-ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να εγγραφούν στις κατασκηνώσεις του κρατικού Προγράμματος για το καλοκαίρι του 2011. Η οργάνωση και η λειτουργία των κατασκηνώσεων …

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τριγυρίζει…

Από αυτή τη σελίδα θα σας παίρνουμε μαζί μας στα στέκια που ανακαλύπτουμε τριγυρίζοντας στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας! Θέλουμε να διαπιστώσουμε πού και πώς οι επισκέπτες και οι καταναλωτές που …