Περίληψη του Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Παραθέτουμε μια αναλυτικότερη περίληψη των λεχθέντων στο συνέδριο ελπίζοντας ότι θα βοηθήσουμε έτσι την ενημέρωση του κοινού αλλά και των πασχόντων που για διάφορους λόγους δεν είναι μέλη της ΕΕΣΚΠ.

Οι εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπευτικές αγωγές για τη ΣΚΠ, τροποποιητικές της πορείας της νόσου, είναι σήμερα
1. Κυρίως οι ιντερφερόνες β. Οι ανασυνδυασμένες ιντερφερόνες (interferon b-1b Betaferon, interferon b-1a Avonex και Rebif) αποτελούν σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της υποτροπιάζουσας ΣΚΠ. Τα αποτελέσματα 3 κλινικών μελετών δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικές στη μείωση του ποσοστού υποτροπών και καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Επίσης είναι σημαντική και η πρώιμη έναρξη της θεραπείας στην υποτροπιάζουσα μορφή για πρόληψη της καταστροφής των νευραξόνων.
2. Άλλο φάρμακο είναι το glatiramer acetate (Copaxone). Τα αποτελέσματα μελέτης έδειξαν σημαντική δράση του φαρμάκου και μείωση των υποτροπών κατά 29% αλλά καμία δράση στην αναπηρία. Είναι δυνατόν να το λάβουν οι ΑμΣΚΠ που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με ιντερφερόνες και αυτοί με βαριά κατάθλιψη.
3. Όσον αφορά την ενδοφλέβια χορήγηση γ-σφαιρίνης IVIG IgB (Santoglobuline, Gammagard TM) φαίνεται ότι έχει κάποια δράση στη μείωση του ρυθμού των υποτροπών όμως απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί όφελος ως προς την αναπηρία.
4. Υπάρχουν και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα Όμως οι ανεπιθύμητες ενέργειες των ανοσοκατασταλτικών μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και γι αυτό τα ανοσορρυθμιστικά φάρμακα πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που δίδονται στη ΣΚΠ είναι η αζαθιοπρίνη (Ιmuran). Σε μερικές μελέτες αποδείχτηκε μείωση του ρυθμού υποτροπών και της προόδου της ΣΚΠ.
5. Ένα άλλο είναι η μιτοξανδρόνη (Νovatron), ανοσοκατασταλτικό που με νοσοκομειακή παρακολούθηση μπορεί να χορηγηθεί, μέχρι 1,5 χρόνο ενδοφλεβίως, όταν τα παραπάνω φάρμακα έχουν αποτύχει ή σε πολύ επιθετικές μορφές της νόσου.

Για την αντιμετώπιση άλλων συμπτωμάτων όπως της κόπωσης, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και αυτών της κύστης δίδονται θεραπευτικές αγωγές με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …