Περισσότερα αγαθά με ΦΠΑ 9% για ΑΜΕΑ

ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ο κατάλογος με τα αγαθά που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% και τα οποία προορίζονται για χρήση από άτομα με αναπηρία. Ο νέος συμπληρωματικός κατάλογος κοινοποιήθηκε αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. Δ. 562/372/26.3.2007 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία επίσης επισημαίνεται ότι όπως προβλέπεται στο άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του άρθρου αυτού ισχύει ο ανωτέρω συντελεστής μειωμένος κατά 30%.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της εν λόγω εγκυκλίου με την οποία κοινοποιούνται αρμοδίως και τα άρθρα 22 και 39 του Ν. 3522/2006 (ΦΕΚ 276/Α/ 22.12.2006) σχετικά με μείωση συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα αγαθά τα οποία προορίζονται για χρήση από άτομα με αναπηρία – Τροποποίηση – Συμπλήρωση του Παραρτήματος ΙΙΙ του Ν. 2859/2000 (Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ) έχει ως εξής:

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας και εφαρμογή τα άρθρα 22 και 39 του Ν. 3522/2006 «Μεταβολές στη φορολογία εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις» που ισχύουν από 22.12.2006 και με τα οποία τροποποιείται και συμπληρώνεται το Παράρτημα ΙΙΙ (Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 9%) του Ν. 2859/2000 (Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ) ως εξής:

1. Οι παράγραφοι 47, 48 και 49 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Ν. 2859/00 συμπληρώνονται, αντίστοιχα, με τα ακόλουθα είδη τα οποία από 22.12.2006 υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 9%:

* Ανταλλακτικά αναπηρικών αμαξιδίων και ερεσίνωτο, (Δ.Κ. ex 8714).

* Αυτολιπεαιόμενοι καθετήρες, καθετήρες κεντρικοί για αιμοκάθαρση, καθετήρες σίτισης, καθετήρες περιτοναϊκής, καθετήρες κύστεως υπερειδικές, σύριγγες σίτισης, πιεσόμετρα ομιλούντα, βελόνες (για τις πένες ινσουλίνης), βελόνες τεχνητού νεφρού (Δ.Κ. ex 9018).

* Συσκευές έκχυσης ινσουλίνης (Δ.Κ. ex 9021).

2. Στο Παράρτημα ΙΙΙ προστίθενται δύο νέες παράγραφοι 56 και 57 σύμφωνα με τις οποίες όλα τα είδη που αναγράφονται σε αυτές υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 9% σε όλα τα στάδια των συναλλαγών (εισαγωγή, χονδρική-λιανική πώληση) και εφεξής θα πρέπει η τιμολόγησή τους να γίνεται με το μειωμένο συντελεστή.

Οπως θα παρατηρήσετε, επειδή στην παράγραφο 57 δεν αναγράφονται οι δασμολογικές κλάσεις των ειδών που αυτή περιλαμβάνει, θα πρέπει αδιακρίτως δασμολογικής κατάταξης αυτών και του νόμου μη διακρίνοντος, αυτά να υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή 9%.

3. Σημειώνεται ότι όπως προβλέπεται στο άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του άρθρου αυτού ισχύει ο ανωτέρω συντελεστής μειωμένος κατά 30%.

4. Mέχρι να ενσωματωθούν στο υποσύστημα TARIC του ΟΠΣΤ οι προσαρμογές που ορίζονται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου θα πρέπει να προβαίνετε σε χειρόγραφη χρέωση των επιβαρύνσεων, όταν κατά τον τελωνισμό των ανωτέρω ειδών προκύπτει εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9%.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 3 Απριλίου 2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …