Πειραματική Θεραπεία Προσφέρει νέο τρόπο Αντιμετώπισης των Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

Μια νέα πειραματική θεραπεία που συνδυάζει τη λήψη βλαστικών κυττάρων και γονίδιων για την αντιμετώπιση των κακώσεων νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) στους αρουραίους, μπορεί να μας οδηγήσει σε μια νέα μέθοδο αποκατάστασης των ΚΝΜ και στους ανθρώπους.

Η θεραπεία, όπως περιγράφεται στην εφημερίδα Journal of Neuroscience στις 27 Ιουλίου, παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και «προσφέρει νέες δυνατότητες για την αποκατάσταση βλαβών του νωτιαίου μυελού μέσω της αναπαραγωγής ενός επιστρώματος στο νευρικό σύστημα», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Scott Whittemore του University of Louisville.

«Κι άλλοι επιστήμονες έχουν αναφερθεί στην τεχνική αυτή, αλλά εμείς αποδεικνύουμε ότι όντως έχει αποτελέσματα», λέει ο Whittemore, που κατέχει την έδρα στον τομέα της έρευνας των κακώσεων του νωτιαίου μυελού στο University of Louisville κι είναι διευθυντής στο Spinal Cord Injury Research Center του Kentucky.

Οι ΚΝΜ καταστρέφουν το στρώμα μυελίνης, που προστατεύει το νεύρα, όπως το μονωτικό υλικό στα ηλεκτρικά καλώδια. Όταν η μυελίνη καταστραφεί, τα νεύρα που περιβάλλουν τον νωτιαίο μυελό δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τα σήματα από και προς τον εγκέφαλο.

Ο Whittemore, ανακάλυψε ότι τα βλαστικά κύτταρα που εμβολιάζονται σε αυτόν τον κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό των αρουραίων μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα μυελίνης, τα οποία στη συνέχεια αναπαράγονται και μεταναστεύουν στους κατεστραμμένους ιστούς. Τα νέα κύτταρα αναπτύσσονται ακόμα πιο γρήγορα όταν συνδυαστεί μια θεραπεία με γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή δύο ουσιών που βοηθούν στην επιβίωση και ωρίμανση των νεύρων.

«Το μυστικό βρίσκεται στον συνδυασμό των θεραπειών», λέει η Naomi Kleitman του National Institute of Neurological Disorders and Stroke. «Έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός θεραπειών μπορεί να μας οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΚΝΜ».

Η μελέτη του Whittemore επιχορηγήθηκε από το National Institutes of Health, Kentucky Spinal Cord and Head Injury Research Trust, Norton Healthcare και από διάφορους ιδιώτες.

Το αρχικό πόσο των 8.5 εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν από το Centers of Biomedical Research Excellence (COBRE) του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας, ανανεώθηκε, όπως ανακοίνωσε ο Whittemore στην 1η Αυγούστου. Έτσι θα δοθούν $10.4 εκατομμύρια για τα επόμενα 5 χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που ανανεώνεται μια τέτοια επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας, πράγμα που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του Ιδρύματος στην έρευνα αυτή.

Οι ερευνητές του Κέντρου που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ αποσκοπούν :

– Στην αποφυγή των απωλειών του νευρικού ιστού μετά την ΚΝΜ, στην προώθηση της αναγέννησης της αισθητικότητας και κινητικότητας, στην αποκατάσταση των νευρικών διόδων που ελέγχουν όλες εκείνες τις χημικές διαβιβάσεις που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των νευρικών κυττάρων και στην ανακάλυψη στοιχείων που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού.
– Στη χρησιμοποίηση θεραπειών με γονίδια για την αποκατάσταση των ΚΝΜ.

Από το 1998, ο Whittemore κι άλλοι ερευνητές έχουν λάβει πάνω από $32.5 εκατομμύρια για τη στήριξη της έρευνας στην αποκατάσταση των ΚΝΜ.

Απόδοση στα ελληνικά:
Παναγιώτης Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
panos@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …