Πώς να κάνετε ένα ξέγνοιαστο ταξίδι – Η ουροσυλλογή εν ώρα πτήσης

Ερωτήσεις και απαντήσεις λίγο πριν την πτήση, για να μετριάσουμε τις αγωνίες που μας κατακλύζουν σε κάθε αεροπορικό μας ταξίδι. Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ρουτίνα της ουροσυλλογής μας όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο; Τί γίνεται αν χρειαστεί να μεταφερθούμε στην τουαλέτα του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Προσπελάσιμη τουαλέτα για αεροπλάνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χειριστές αναπηρικών καθισμάτων

Προσπελάσιμη τουαλέτα για αεροπλάνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χειριστές αναπηρικών καθισμάτων

ΕΡ: Είμαι 5 χρόνια παραπληγικός στο Θ6 και σκοπεύω να πάω διακοπές κάνοντας ένα σχετικά μακρινό αεροπορικό ταξίδι, διάρκειας 6 ωρών, χωρίς στάση. Έχω ξαναταξιδέψει με αεροπλάνο, αλλά όχι σε τόσο μακρινό προορισμό. Τί κάνουμε με την κύστη μας σε τέτοιες περιπτώσεις;

ΑΠ: Το σημαντικότερο είναι να κάνεις σωστό σχεδιασμό. Από ‘κει και πέρα εξαρτάται από το πώς διαχειρίζεται ο καθένας την κύστη του και πόσο εύκολα μπορεί να κάνει μεταφορές. Φρόντισε καταρχάς να έχεις πολλούς εφεδρικούς καθετήρες στην τσάντα χειρός που θα πάρεις μαζί σου στο αεροσκάφος, καθώς και μια αλλαξιά ρούχα (όπως επίσης και τα φάρμακά σου σε περίπτωση που η βαλίτσα σου χαθεί!).

Επίσης, θα ήταν καλό να σταματήσεις να πίνεις πολλά υγρά 4 με 5 ώρες πριν από την πτήση. Απέφυγε ροφήματα με καφεΐνη, όπως καφές, τσάι και αναψυκτικά, γιατί είναι διουρητικά. Φρόντισε όμως να πίνεις λίγο νερό κάθε τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης, γιατί ο ξηρός αέρας του αεροπλάνου προκαλεί συνήθως υπερβολική αφυδάτωση.

Πήγαινε στην τουαλέτα του αεροδρομίου λίγο πριν την επιβίβαση, για να κάνεις καθετηριασμό και να σιγουρευτείς ότι έχει αδειάσει η κύστη σου. Άμα κάνεις διαλείποντες καθετηριασμούς, μία λύση είναι να ζητήσεις από τον ουρολόγο σου να σε προμηθεύσει με έναν κατάλληλο μόνιμο καθετήρα Foley με ουροσυλλέκτη ποδιού (leg-bag) για να το χρησιμοποιήσεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Για τους άντρες υπάρχει ενσωματωμένος ουροσυλλέκτης με εξωτερικό καθετήρα, αρκεί να έχεις μαζί σου άδεια μπουκαλάκια για να τον αδειάσεις όταν χρειαστεί. Μπορείς να ζητήσεις από την αεροσυνοδό κουβέρτα, για να κάνεις καθετηριασμό επί τόπου, στη θέση του αεροπλάνου, εφόσον νιώθεις ότι μπορείς να το κάνεις διακριτικά, χωρίς να ενοχληθούν οι συνεπιβάτες γύρω σου.
(σσ. Οι καθετήρες με τον ενσωματωμένο ουροσυλλέκτη υπάρχουν και στην ελληνική αγορά σε διπλάσια περίπου τιμή από τους κλασικούς, αλλά απλοποιούν τη διαδικασία και την κάνουν πολύ πιο διακριτική.)

Εάν είναι εφικτό, ζήτα να μάθεις εκ των προτέρων με τί είδους αεροπλάνο πετάς, και συγκεκριμένα πόσους διαδρόμους έχει. Για παράδειγμα, στην Αμερική, σύμφωνα με τον νόμο για τις αερομεταφορές του 1986, «αεροσκάφη με περισσότερους από έναν διαδρόμους πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία προσβάσιμη τουαλέτα (με κλειδαριά, κουμπιά κλήσης, μπάρες στήριξης και βρύσες με χερούλια) στην οποία να μπορεί να κινηθεί ο επιβάτης με αναπηρία, με το ίδιο ειδικό αμαξίδιο που χρησιμοποιείται και κατά την επιβίβαση». Εννοείται ότι το αεροσκάφος πρέπει να διαθέτει και ειδικό αμαξίδιο εν ώρα πτήσης (αμαξίδιο διαδρόμου) σε περίπτωση προσβάσιμης τουαλέτας. Γενικά, η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να έχει και αυτό το αμαξίδιο on-board, εφόσον τους ενημερώσεις τηλεφωνικά εκ των προτέρων. Όμως για να χρησιμοποιήσεις αυτό το στενό αμαξίδιο, χρειάζεται πολλή δύναμη στα χέρια και εξαιρετική ικανότητα στις μεταφορές.
Ωστόσο, στην Ελλάδα, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη με τις προσβάσιμες τουαλέτες δεν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, ούτε από τις εταιρείες που εξυπηρετούν επιβάτες από την Ελλάδα.

Τέλος, υπάρχουν και κάποιοι επιβάτες με παραπληγίες που χρησιμοποιούν πάνες ακράτειας κατά την πτήση, για να είναι πιο σίγουροι και να μην αγωνιούν για το αν θα έχουν απώλειες ούρων ή για το πώς και πού θα αυτοκαθετηριαστούν.

Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να αντλήσεις όσες πληροφορίες μπορείς για τις δυνατότητες που σου δίνει η αεροπορική εταιρεία μέσα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης, εφοδιάσου με τα αναλώσιμα που χρειάζεσαι, και… καλό ταξίδι!

Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr – Ιούλιος 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι όταν ταξιδεύεις αεροπορικώς με το αναπηρικό σου κάθισμα [Video]

Όταν είσαι ανταποκριτής του BBC αναγκάζεσαι να ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνο – το να πετάς, όμως, με αναπηρικό κάθισμα είναι μερικές φορές πιο δύσκολο απ’ όσο πρέπει. Όταν είσαι υποχρεωμένος να πετάς …

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, και Εκδρομών του ΟΓΑ/ ΛΑΕ, έτους 2012

Έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρέχει πληροφορίες για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, και Εκδρομών του ΟΓΑ/ΛΑΕ, για …

Προσβασιμότητα: ούτε τα αυτονόητα

Zugspitze: Η «κορυφή της Γερμανίας». Μια βουνοκορφή 2964 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας στις Βαυαρικές Άλπεις. Ένα μέρος μαγικό όπου μπροστά σου απλώνεται μια θάλασσα βουνών σε τέσσερις …

Θεραπευτικός Τουρισμός έτους 2011

Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των δικαιούχων στο πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού 2011. Σημειώνεται …

ΙΚΑ: Μέχρι 27 Ιουνίου η εγγραφή στις κατασκηνώσεις

Μέχρι την 27η Ιουνίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι-ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να εγγραφούν στις κατασκηνώσεις του κρατικού Προγράμματος για το καλοκαίρι του 2011. Η οργάνωση και η λειτουργία των κατασκηνώσεων …

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τριγυρίζει…

Από αυτή τη σελίδα θα σας παίρνουμε μαζί μας στα στέκια που ανακαλύπτουμε τριγυρίζοντας στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας! Θέλουμε να διαπιστώσουμε πού και πώς οι επισκέπτες και οι καταναλωτές που …