Πώς να στείλετε email χωρίς να αγγίξετε το πληκτρολόγιο [Video]

Ένα αυτοσχέδιο πρόγραμμα με το όνομα «Kinecticate», που δημιούργησε ο (κατά youtube) dadhoc, επιτρέπει σε ανθρώπους με αφασία, όπως η μητέρα του, να στέλνουν emails και να επικοινωνούν με συγγενείς και φίλους χωρίς τη χρήση πληκτρολογίου, με απλές χειρονομίες. Δώδεκα χρόνια μετά το εγκεφαλικό της επεισόδιο (τότε ήταν 55 ετών), η μητέρα του dadhoc έχει εκτεταμένη παράλυση στη δεξιά πλευρά του σώματός της και βλάβες στο κέντρο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον λόγο, ενώ οι νοητικές της ικανότητες έχουν μείνει ανέπαφες και η αντίληψή της είναι εξαιρετική.

Με τον όρο «αφασία» εννοούμε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων και γενικότερη ανικανότητα λόγου, πχ. αδυναμία απόδοσης του σωστού νοήματος των λέξεων, αδυναμία κατανόησης ή και ανάγνωσης.

Σήμερα, που τα κοινωνικά δίκτυα (social media) ηγούνται της επανάστασης στην επικοινωνία των ανθρώπων, το ενδιαφέρον του dadhoc στρέφεται στη γεφύρωση του ψηφιακού κενού που αφορά ανθρώπους σαν τη μητέρα του, συνδυάζοντας τα συναισθήματα του χρήστη και την έντασή τους.

Το πρώτο βήμα ήταν να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός απεικονιστικός «πίνακας» που θα τη βοηθούσε να συνθέτει απλές προτάσεις. Κάθε εικονίδιο που βρίσκεται πάνω στον πίνακα σχετίζεται με ένα συναίσθημα, το οποίο στη συνέχεια προσδιορίζεται από την ποσότητά του, δηλαδή το πόσο δυνατό είναι.

Ο ψηφιακός απεικονιστικός «πίνακας» για την αποστολή μηνυμάτων με τη χρήση των εικονιδίων που αντιπροσωπεύουν διάφορα συναισθήματα. Με το πράσινο βέλος αποστέλεις το email, ενώ με το κόκκινο «Χ» επαναφέρεις την οθόνη (reset)

Για να το πετύχει αυτό ο dadhoc χρησιμοποίησε τη συσκευή Kinect της Microsoft σε συνδυασμό με τις δυνατότητες επεξεργασίας που προσφέρει το SimpleOpenNI – μια ειδική πλατφόρμα προγραμματισμού εφαρμογών χρησιμοποιώντας τη φυσική αλληλεπίδραση (natural interaction) – καθώς και τη χρήση κώδικα αναγνώρισης χειρονομιών (gesture recognition code) του Matt Richardson, ώστε να εντοπίζεται η θέση του αριστερού χεριού της μητέρας του.
Το πιο πάνω βίντεο είναι χαρακτηριστικό για να δει κανείς την εφαρμογή τού Kinecticate στην πράξη.

Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο προσπελάσιμο για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα [video]

Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Νεαρή με τετραπληγία μιλά για την αναπνευστική υποστήριξη μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού [video]

Η 26χρονη Jenni Taylor από τη Minnesota των ΗΠΑ, περιγράφει σε πολύ λίγα λεπτά τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (Α1-Α2) και την 24ωρη εξάρτησή της από …