Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το φραγμό στην ελπίδα

Δέκα λεπτά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση ότι Νοτιοκορεάτες επιστήμονες είχαν ανακαλύψει έναν αποτελεσματικό τρόπο παραγωγής βλαστοκυττάρων, η μεγαλύτερη στον κόσμο ιστοσελίδα για τον νωτιαίο μυελό έφερνε την είδηση.

Είναι απίστευτο να πιάνεις λαβράκι ψαρεύοντας στα συγγράμματα και σε χρόνο μηδέν να το βγάζεις στη δημοσιότητα, είπε ο Dr Wise Young, διευθυντής του δικτυακού τόπου www.sciwire.com.

Ο Γιανγκ, νευροφυσιολόγος του Πανεπιστημίου Rutgers, άρχισε να λειτουργεί την ιστοσελίδα τον Ιούλιο του 2001. Περνάει έως οκτώ ώρες την ημέρα στο πόστο του, και πολύ συχνά διακόπτει τη σύνδεσή του με το διαδίκτυο στις 3 π.μ., όπως λέει. Για τα 10000 εγγεγραμμένα μέλη του site είναι ταυτόχρονα επιστήμονας αλλά και υπάλληλος εντεταλμένος να διερευνά τα παράπονα κατά της γραφειοκρατίας που του υποβάλλουν.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κυτταρικές θεραπείες στο εξωτερικό, κυρίως οι τεχνικές που εφαρμόζονται στην Πορτογαλία και στην Κίνα. Επειδή όμως τα αποτελέσματά τους παραμένουν ευρέως αδημοσίευτα, έχει ξεσπάσει θύελλα αμφισβητήσεων εκατέρωθεν. Οι θεραπείες είναι δαπανηρές, κυμαινόμενες από $20000 μέχρι $50000, και εγκυμονούν κινδύνους. Προς το παρόν, η ιστοσελίδα του Γιανγκ είναι μία από τις πηγές όπου στρέφονται οι ασθενείς προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη της κατάστασης μετά το χειρουργείο.

Ο Γιανγκ, 55 ετών, που γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ και μεγάλωσε εκεί καθώς και στην Ιαπωνία, ήταν ο γιατρός του μακαρίτη Κρίστοφερ Ριβς. Με δική του εποπτεία συντάχθηκε το 1990 μια ιστορικής σημασίας μελέτη, η οποία έγινε το πρότυπο περίθαλψης για την άμεση αντιμετώπιση κακώσεων νωτιαίου μυελού. Βρέθηκε ότι υψηλές δόσεις του methylprednisolone , ενός στεροειδούς σκεύασματος, διέσωζε το 20% περίπου κινητικών και αισθητικών λειτουργιών εφόσον χορηγείτο το συντομότερο μετά την πρόκληση της κάκωσης.

Η μελέτη ήταν η απαρχή του ριζοσπαστισμού μου’’ καθώς χρειάστηκε τόσος πολύς χρόνος για να πειστούν τα ιατρικά κέντρα να παράγουν και να χορηγούν το φάρμακο, λέει ο Γιανγκ. Η αντίδρασή τους ήταν σαν ‘’να μου έριχναν παγωμένο νερό κατάμουτρα’’.
Τώρα τελευταία, ο Γιανγκ ασχολήθηκε με ένα καινούργιο φάρμακο, το
Fampridine-SR, ή 4AP (που συμβολίζει το 4-aminopyridine). ‘’Συντελεί στο να αυξάνουν οι νευράξονες μετά από μια κάκωση του νωτιαίου μυελού’’, λέει. Το φάρμακο, που παρασκευάζεται από την Acorda Therapeutics, τροποποιώντας τη δράση των καναλιών καλίου επιτρέπει στα νευρικά κύτταρα να μεταδίδουν ερεθίσματα ξανά. Ο Γιανγκ είναι στο συμβούλιο των διευθυντών της επιχείρησης.

Είναι παντρεμένος με δύο μεγάλα παιδιά και είναι καθηγητής και κάτοχος της έδρας του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας και Νευροφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσευ. Πήρε το πτυχίο του της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο Πάλο ΄Αλτο της Καλλιφόρνια, και έκανε την διδακτορική του διατριβή στην Φυσιολογία και την Βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο της Αιόβα.

Στα τέλη Απριλίου, ο Γιανγκ ήταν στο Υπσιλάντι για την παρουσίαση του SCI Cure, κατά τη διάρκεια ημερίδας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα
από τη συνέντευξη μιας ώρας που ακολούθησε την κεντρική ομιλία του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κόσμος κυριολεκτικά δεν βλέπει την ώρα να μάθει πότε θα αρχίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι κλινικές δοκιμές με κάποιες θεραπείες βλαστοκυττάρων. Εσείς πού περίπου το τοποθετείτε χρονικά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα θα μας πάρουν λίγο χρόνο. Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα με τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, που είναι ανάγκη να λυθούν. Το πρώτο είναι ότι μας χρειάζονται πάρα πολύ καλά τεστς για να ανιχνεύσουμε την πιθανότητα καρκίνου. Αυτά τα πράγματα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Και παρόλο που άλλες χώρες πιθανόν να είναι περισσότερο πρόθυμες να διατρέξουν κινδύνους τέτοιας φύσεως, κάτι τέτοιο στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν λιγότερο αποδεκτό. Νομίζω ότι αυτό θα δημιουργήσει καθυστέρηση. Το FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) θα ζητήσει εκτενή στοιχεία ασφάλειας.. Θα πρέπει να συγκεντρωθούν.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε τα κύτταρα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα στοιχεία. Παρόλο που, ακόμα και με τις 22 σειρές κυττάρων που έχουμε στη διάθεσή μας (σειρές εμβρυικών κυττάρων που ο Πρόεδρος George W. Bush ενέκρινε για χρήση), η εργασία προχωράει ιδιαίτερα αργά. Περιμένω ότι το Νιου Τζέρσευ και η Καλλιφόρνια θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα προσφέροντας πόρους. Αυτοί οι πόροι (από πολιτείες) υπερβαίνουν ήδη τους ομοσπονδιακούς πόρους (σε βλαστοκύτταρα για έρευνα). Ευελπιστώ να δούμε μια πρόοδο στην έρευνα, η οποία να λύσει εκείνο το μεγάλο πρόβλημα, να επιτύχουμε δηλαδή ένα αποδοτικό, αξιόπιστο έλεγχο μεγάλου αριθμού δειγμάτων.
΄Ολες οι λεγόμενες ανθρώπινες ομάδες εμβρυικών βλαστοκυττάρων ειδικεύονται στη μελέτη σειρών ζώντων βλαστοκυττάρων. Δεν δημιουργούν νέες σειρές κυττάρων. ΄Ετσι, για οποιεσδήποτε κλινικές δοκιμές, χρειάζεται ένα κέντρο ικανό να παράγει νέες σειρές. Πιθανόν να υπάρχουν καμιά δωδεκαριά πολιτείες με μόνιμα εγκατεστημένα κέντρα. Ωστόσο, θα κάνουν δύο με τρία χρόνια μέχρι να εξοπλιστούν και να επανδρωθούν κατάλληλα, και να μπουν σε λειτουργία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βρίσκετε εύκολα πεδίο συνεργασίας ή αντίθετα συναντάτε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι επιστήμονες συνεργάζονται. Οι χειρότερες μάχες που έχω δει να δίνονται στο βωμό της επιστήμης, περιστρέφονταν γύρω από δύο θέματα: τις πιστώσεις και τα κονδύλια. ΄Ολοι οι ρεπόρτερς με τους οποίους έτυχε να μιλήσω, μου έκαναν την ίδια ερώτηση : θα καταμεριστούν αυτά τα πράγματα, και μήπως αυτά τα κρατικά προγράμματα είναι ακατάλληλα για καταμερισμό? Αυτό δεν το συμμερίζομαι καθόλου εγώ. Στην Καλλιφόρνια υπάρχουν 30 ιδρύματα που συναγωνίζονται για το ίδιο σεβαστό ποσόν. Μπορώ να μας εγγυηθώ ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός από αυτόν που υπάρχει μεταξύ Νιου Τζέρσευ και Καλλιφόρνια. Εμείς είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε. Θα δεχτούν με ευχαρίστηση την προσφορά. Ο ανταγωνισμός δεν είναι εκεί. Δεν είμαστε και τόσο πολλοί για να ανταγωνιζόμαστε.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τί νομίζετε ότι θα συμβεί στο Νιου Τζέρσευ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΄Εχουμε ένα φοβερά υπεύθυνο άτομο ως αναπληρωτή κυβερνήτη. Ο Ρίτσαρντ Κόντυ έχει δεσμεύσει 150εκατομμύρια σε κρατικά ομόλογα για την ανέγερση ερευνητικού κέντρου βλαστοκυττάρων. Επίσης, προσπαθούμε να κάνουμε το Νοέμβριο ένα δημοψήφισμα με μυστική ψηφοφορία, για να καθοριστεί αν η πολιτεία θα έπρεπε να παρέχει εγγυήσεις σε χρηματικά βραβεία για έρευνα βλαστοκυττάρων. Στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται αρκετές ψήφοι για να περάσει το δημοψήφισμα, τότε όλες οι ομάδες υποστήριξης συσπειρώνονται γύρω από το Τρέντον.
Οι οργανώσεις κατά των αμβλώσεων και η Καθολική Εκκλησία, καθώς και κάνα δυό άλλες οργανώσεις, έχουν στην ουσία δει το Νιου Τζέρσευ σαν μια βάση διενέξεων, ως σημείο εκκίνησης. Αν πέσει το Νιου Τζέρσευ, θεωρούν ότι θα κάνουν και οι άλλες πολιτείες το ίδιο. Θα κινήσουν, λοιπόν, γη και ουρανό για να σταματήσει το δημοψήφισμα. Η πολιτική είναι η πολιτική. Είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέστε μας τί ξέρετε για την Κίνα και τη δουλειά που γίνεται τώρα εκεί με τα νευρικά κύτταρα της όσφρησης (OEGs) από τον Dr.Hongyun Huang. Τα OEGs δεν είναι βλαστοκύτταρα, αλλά κύτταρα από βοοειδή που χρησιμοποιούνται σε κυτταροθεραπείες. Τα κύτταρα έχουν προστατευτικές ιδιότητες που βοηθάνε στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και των διασυνδέσεων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας αποκαλέσατε τα OEGs ένα ‘’εκ φύσεως αποδημητικό κύτταρο’’ ικανό να σχηματίζει προστατευτική μυελίνη περιβάλλοντας τα νευρικά κύτταρα. Αναφέρατε ότι έχετε ακούσει για τρεις θανάτους σε κάπου 500 ή περισσότερα περιστατικά αυτής της μεθόδου. Τί γνωρίζετε γι’αυτά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναφερόμουνα σε θανάτους ασθενών με κάκωση νωτιαίου μυελού. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 οι ασθενείς με
ALS (αμυοτροφική παράπλευρη σκλήρυνση), αλλά δεν το ξέρω σίγουρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί μπορεί να διαφοροποιεί όσους ανταποκρίνονται σ’αυτή τη θεραπεία από εκείνους που δεν ανταποκρίνονται?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΄Εχω προσπαθήσει να πω στον κόσμο να μην περιμένουν θαύματα. Ο Dr. Huang δεν αντιπαραβάλλει (αιματολογικούς τύπους των δοτών για να μεταμοσχεύσει λήπτες). Απλώς προγραμματίζει το χειρουργείο όταν πρόκειται να παραλάβει κύτταρα από έμβρυα. Δεν είναι δυνατόν να ταιριάξεις ή είναι πάρα πολύ δύσκολο. Οι πιθανότητες να βρεις συμβατότητα είναι 1 σε 10000, έτσι ο Dr. Huang προτιμάει να μη χάνει χρόνο ψάχνοντας. ΄Οταν έχει στη διάθεσή του κύτταρα, τα μεταμοσχεύει. Λέγεται, αλλά κανένας δεν το ξέρει σίγουρα, ότι υπάρχουν και βλαστοκύτταρα μέσα. Δεν μπορείς να έχεις άποψη. Δεν γνωρίζουμε την αναλογία κυττάρων που έχουν αποβληθεί. Τα στοιχεία που διαθέτουμε αναφέρουν ότι κάποιοι παρουσιάζουν μια πρώιμη βελτίωση και μετά σταθεροποιούνται ή ότι κάποιων άλλων η κατάσταση μένει αμετάβλητη. ΄Επειτα από μερικούς μήνες, ελάχιστοι ασθενείς εξακολουθούν να καλυτερεύουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως αυτοί οι ασθενείς ακολουθούν αμέσως μετά πρόγραμμα επιθετικής αποκατάστασης, για να μεγιστοποιήσουν τα όποια οφέλη του χειρουργείου?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό ποικίλει σε αφάνταστο βαθμό. Οι περισσότεροι δεν κάνουν ούτε καν φυσικοθεραπεία με επίβλεψη ειδικού. Και παρουσιάζουν πραγματική αλλαγή στη συμπεριφορά κάθε φορά που πας να τους δεις. Δείχνουν έτοιμοι για δράση. ΄Εχει μεγάλη σημασία η δραστηριοποίηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμφωνείτε με τον ασθενή που μίλησε σήμερα για το ταξίδι του στην Κίνα και τις συζητήσεις του με ανθρώπους που πήγαν εκεί, και οι μισοί είπαν ότι είδαν βελτίωση και οι άλλοι μισοί ότι δεν είδαν? Και τι θα λέγατε για τον άλλο ομιλητή που είπε ότι απεκόμισε πολύ λίγα οφέλη πέρα από το γεγονός ότι αναπνέει καλύτερα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην παρουσίασή μου έδειξα συμπεράσματα 171 ασθενών (από μια μελέτη δημοσιευμένη από τον Huang σε κινέζικη εφημερίδα). Υπήρχε μια μέτρια βελτίωση σε έναν ή δύο μύες, όχι σπουδαία πάντως, καθώς και σε 13 με 25 αισθητήρια νεύρα. Σε μεγαλύτερους στην ηλικία ασθενείς, έφτανε στο 24. Επομένως η αισθητηριακή ανταπόκριση είναι απόλυτα σταθερή. Το ερώτημα είναι: αξίζει άραγε να περάσει κανείς όλη αυτή την ιστορία, μόνο και μόνο για να ξανανιώσει κάποιες χαμένες αισθήσεις? Μπορώ να πω ότι η ανταπόκριση της κινητικότητας των νεύρων είναι, πάνω κάτω, σε ίση μοίρα. Αξίζει τάχα τον κόπο κι αυτό? Πάντως, αυτή είναι η συνηθισμένη ανταπόκριση. Κάποιοι καταφέρνουν λιγότερα και κάποιοι άλλοι καταφέρνουν περισσότερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως η ηλικία ή κάτι άλλο ίσως επηρεάζει την ανταπόκριση στην εγχείρηση?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν βλέπω να παίζει κανένα ρόλο στην ανταπόκριση και το χρόνο μετά την κάκωση, η ηλικία ή το φύλο του ασθενούς. Εντούτοις, αναλογικά είναι λιγότερες οι γυναίκες που πάνε στην Κίνα. Το ογδόντα στα εκατό είναι άνδρες. Και τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι αρκετά για να μπορούμε να μιλήσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΄Εχετε εκφράσει επίσης κάποιες επιφυλάξεις και για την τεχνική που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία, τη νωτιαία μεταμόσχευση κυττάρων του ίδιου του ασθενή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είπα απλώς ότι δεν έχω πειστεί πως έχουμε κάποιο όφελος από τα βλαστοκύτταρα ή τα κύτταρα OEG. Η ιατρική ομάδα της Λισαβόνα μεταμόσχευσε στο νωτιαίο μυελό μιας ασθενούς, ρινικά κύτταρα βλενογόνου της ίδιας. Περιέχει πολλούς τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς βλαστοκυττάρων και κυττάρων OEG, αλλά δεν έχει γίνει σαφές, ότι κάποιος από αυτούς τους τύπους κυττάρων, επιζεί μετά τη μεταμόσχευση ή συμβάλλει στην ανάρρωση των ασθενών.
Είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η έρευνα, εγώ την υποστηρίζω την έρευνα αυτή. Ωστόσο, έχω μεγάλο πρόβλημα με δύο πράγματα, και το έχω πει δημόσια. Με προβληματίζει το γεγονός ότι αφαιρούν ένα μέρος νωτιαίου μυελού κατά την εγχείρηση. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη φθορά στον ιστό. Ρώτησα τον Carlos (Dr.Carlos Lima, εκπρόσωπος ιατρικής ομάδας της Λισαβόνα): ‘’Γιατί βγάζετε ένα μέρος του νωτιαίου μυελού?’’ Κι εκείνος μου απάντησε: ‘’Για να αφαιρέσουμε τον τραυματισμένο ιστό’’. Επιμένω και ξαναρωτάω: ‘’Πώς ξέρετε ότι είναι αυτός ο τραυματισμένος ιστός?’’ ‘’Το ξέρουμε’’, λέει. Μας έδειξε δείγματα του ιστού που είχε αφαιρέσει. ΄Ηταν σκεπασμένα με αξονικές παραφυάδες. Οι αξονικές παραφυάδες είναι νευρικές ίνες μέσα στο νωτιαίο μυελό που μεταδίδουν ερεθίσματα. Η παρουσία αξονικών παραφυάδων στα δείγματα νωτιαίου μυελού που είχαν αφαιρεθεί, υπονοεί ότι η ιατρική ομάδα είχε αφαιρέσει μαζί, και κάμποσες νευρικές ίνες από τον νωτιαίο μυελό.
Νομίζω ότι πάει καλά να λέμε πως θα το κάνουμε αυτό, όταν πρόκειται για ασθενείς που η κατάστασή τους δεν είναι αναστρέψιμη, και οι οποίοι δεν έχουν αίσθηση από την κάκωση και κάτω. Αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν και πολλά να χάσουν. Ένα άλλο πάλι είναι ότι δεν βλέπουμε στοιχεία από όλους τους ασθενείς του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Dr.Lima είπε ότι στις αρχές Μαίου είχε χειρουργήσει 52 ασθενείς και ότι είχαν όλοι τους βελτίωση, παρόλο που τέσσερις παρουσίασαν κάποια παροδικά προβλήματα ή απώλεια των αισθήσεων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λέει ότι όλοι είχαν βελτίωση, αλλά δεν κάνει την καθιερωμένη εξέταση, και δεν είναι ειδικός γιατρός για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού. Με γεμίζει φρίκη το γεγονός ότι θεωρεί πως μπορεί να αφαιρεί μέρη του νωτιαίου μυελού. Τον ρώτησα επίσης και για τους θανάτους. Λέει ότι δεν συνέβη απολύτως κανένας. Μου είπαν ακόμα ότι ο νευροχειρουργός (Dr.Pratas Vital) είναι πολύ καλός στις χειρουργικές επεμβάσεις. Το εκτιμώ αυτό. Ωστόσο δεν παύω να προτρέπω τους πάντες προτού πάνε στην Πορτογαλία να κάνουν αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις.
Μίλησα με τέσσερις ή πέντε ανθρώπους που πήγαν στην Πορτογαλία και οι οποίοι επικοινωνούν τακτικά μέσω της ιστοσελίδας. ΄Ενας νέος άνδρας λέει ότι έχει ξαναβρεί πολλές από τις αισθήσεις του καθώς και κάποιες λειτουργίες του. Διστάζω να τον αμφισβητήσω. Είναι ολοφάνερο πως είναι πολύ αποφασισμένος να πάει καλύτερα. Λέω σε όλους να ρωτήσουν τους γιατρούς πόσο πολύ ιστό θα αφαιρέσουν και με ποιό κριτήριο αφαιρούν τον ιστό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είσασταν ο γιατρός του Κρίστοφερ Ριβς. ΄Εχετε αναφέρει ότι σας δίδαξε πώς να μη φοβόσαστε να χρησιμοποιείτε τη λέξη ‘’θεραπεία’’. Πόσο πολύ συνέβαλλε στη φιλοσοφία σας?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ‘’Θεραπεία’’ δεν είναι μια λέξη που έρχεται εύκολα στα χείλη επιστήμονα. Δεν θα ήθελες να υποσχεθείς κάτι που δεν μπορείς δώσεις. Αλλά εκείνο που ο Κρίστοφερ με έκανε να συνειδητοποιήσω είναι πως το βασικό στη ζωή είναι η ελπίδα. Δεν έχουμε ελπίδα. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το φραγμό που μας κρατάει μακριά από την ελπίδα.
Ο άλλος φραγμός, το επόμενο εμπόδιο, είναι τα χρήματα. ΄Εχω αρχίσει να χρησιμοποιώ τη λέξη ‘’δισεκατομμύρια’’. Αυτό είναι που μας χρειάζεται. Στο άκουσμα της λέξης σου κόβεται η ανάσα. Δεν τολμάμε να σηκώσουμε τα μάτια μας ψηλά και μένουμε εκστατικοί αν τυχόν μας δώσουν άλλα $100 εκατομμύρια. Στο μεταξύ κοιτάξτε το AIDS. Τον περασμένο χρόνο, ο George Bush, αν και αντιμέτωπος με το χειρότερο έλλειμμα, υποσχέθηκε $10 δισεκατομμύρια για το AIDS στην Αφρική. Καμιά σχέση με το ‘’δεν μπορείς να πηγαίνεις γυρεύοντας γιατί μπορεί να βρεις το μπελά σου’’.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί είναι το Δίκτυο για την κάκωση του νωτιαίου μυελού που επιχειρείτε να εγκαινιάσετε στην Ασία?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στήνουμε ένα Δίκτυο κλινικών πειραμάτων. Θα είμαστε συνεργάτες σε ελεγχόμενα κλινικά πειράματα και ελπίζουμε να ξεκινήσουμε το 2006.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρόκειται οι μελέτες να ερευνούν ένα φάσμα κυτταροθεραπειών?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Στην Κίνα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να κάνεις ελεγχόμενα πειράματα με φάρμακα χωρίς τη δραστική ουσία που λέγονται placebo (μια μελέτη όπου η μία ομάδα ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και η άλλη παίρνει placebo ή χάπια από ζάχαρη). Αν προαναγγείλετε τη μελέτη, ο κόσμος θα δηλώσει ότι δεν θέλει να πάρει μέρος. Επίσης, μας είπαν ότι η σκιώδης εγχείρηση (μια εικονική χειρουργική επέμβαση με σκοπό να υπάρχει μια συγκριτική ομάδα στη μελέτη) είναι παράνομη εκεί. Τη θεωρούν ανήθικη. Επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκρίνουμε τα βλαστοκύτταρα μυελού των οστών με κύτταρα OEG. Αυτό είναι νόμιμο.
΄Ολες οι ενδείξεις που έχουμε υποδηλώνουν ότι οι μεταμοσχεύσεις με κύτταρα μόνο, κάνουν απλώς κάτι ελάχιστο. Αλλά αν προσθέσεις ανθρώπινους παράγοντες ανάπτυξης ή αναστολείς αυτών έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Επομένως όλοι οι ασθενείς θα κάνουν τη μία ή την άλλη μεταμόσχευση κυττάρων και μετά θα τους διαχωρίζεις τυχαία για τη μία ή τις δύο άλλες πιθανότητες

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιό περιμένετε ότι θα είναι το κόστος του δικτύου δοκιμών?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τον πρώτο χρόνο, με την εγκατάσταση του συστήματος, θα φτάσει περίπου τα $2 εκατομμύρια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα είναι οι ασθενείς από τις ΗΠΑ εκλέξιμοι?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό δεν εξαρτάται από μένα, είναι θέμα των Κινέζων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διοργανώνετε στο Χονγκ-Κονγκ το πρώτο διεθνές συμπόσιο για το νωτιαίο μυελό. Πείτε μου γι’αυτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, θα λάβει χώρα από 17 μέχρι 20 Δεκεμβρίου στο Χονγκ-Κονγκ. Ελπίζουμε να παραβρεθούν 300 ερευνητές κι άλλοι 300 Κινέζοι για ένα τετραήμερο συνέδριο. Με τη λήξη του συνεδρίου πιστεύω ότι θα έχουμε βάλει σε μια σειρά τις προτεραιότητές μας.

7 Ιουνίου 2005

Συνέντευξη που παρεχώρησε ο Dr Wise Young
στην Patricia Anstett – Free Press Medical Writer

Μετάφραση: Ξένη Λεκατσά-Τσομπανάκη

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …