Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού

Το ΙΚΑ εφαρμόζει κάθε χρόνο από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου, Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού, που απευθύνεται στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις των συνταξιούχων, με στόχο 22.000 άτομα που έχουν ανάγκη λουτροθεραπείας, να πραγματοποιήσουν αυτή για 15 ημέρες, σε ξενοδοχεία Α, Β και Γ κατηγορίας και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ή διαμερίσματα Α κατηγορίας, των κυριοτέρων ελληνικών λουτροπόλεων.

Με το πρόγραμμα αυτό:
Επιδοτείται το ξενοδοχείο από το ΙΚΑ, επομένως η διανυκτέρευση και το πρωινό για το δικαιούχο και το συνοδό του είναι δωρεάν.
Κάθε δικαιούχος (άμεσα ασφαλισμένος) επιδοτείται από το ΙΚΑ για κάλυψη μέρους των δαπανών διαμονής του στη λουτρόπολη.

Α) Δικαίωμα συμμετοχής

1. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα από πλευράς ΙΚΑ, έχουν οι συνταξιούχοι του Ιδρύματος, καθώς και οι συνταξιούχοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ΙΚΑ, και έχουν ανάγκη λουτροθεραπείας, με ετήσιο συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή μέχρι 11.000 €, το οποίο βεβαιώνεται από το εκκαθαριστικό της εφορίας.

2. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα όσοι πάρουν το επίδομα λουτροθεραπείας.

3. Οι δικαιούχοι, μπορούν να επιλέξουν από τα τουριστικά καταλύματα των λουτροπόλεων, για τη χρονική περίοδο που αυτά συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

4. Κάθε δικαιούχος θα εφοδιάζεται με το δελτίο του Θεραπευτικού Τουρισμού από το Υποκατάστημα του ΙΚΑ στο οποίο ανήκει.

Β) Διαδικασία διανομής Δελτίου Θεραπευτικού Τουρισμού

Κάθε ενδιαφερόμενος για το Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού θα πρέπει πρώτα να εξετασθεί από το θεράποντα γιατρό και να βεβαιωθεί ότι έχει ανάγκη λουτροθεραπείας.

Δικαιούχος του προγράμματος είναι και ο ασφαλισμένος συνταξιούχος, στον οποίο ο θεράπων γιατρός χορήγησε βεβαίωση λουτροθεραπείας, αλλά απορρίφθηκε από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή διότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Κανονισμός Λουτροθεραπείας του ΙΚΑ.

Ο δικαιούχος στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει το ξενοδοχείο που επιθυμεί από τον ειδικό πίνακα των ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να κάνει την κράτηση 14 ημέρες τουλάχιστον πριν την άφιξή του.

Η κράτηση του δωματίου γίνεται σε συνεννόηση του δικαιούχου με τον ξενοδόχο προς τον οποίο αποστέλλει προκαταβολή, ώστε να είναι έγκυρη ή κράτηση του δωματίου.

Κατόπιν ο δικαιούχος, εφόσον έχει προηγουμένως προμηθευτεί βεβαίωση ότι είναι δικαιούχος του προγράμματος του Θεραπευτικού Τουρισμού, απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ της περιοχής του, η οποία και του χορηγεί το Δελτίο Θεραπευτικού Τουρισμού, εφόσον προσκομίσει την απόδειξη αποστολής της προκαταβολής προς το ξενοδοχείο, στην οποία πρέπει να φαίνεται και το χρονικό διάστημα που θα διαμένει σ’ αυτό.

Ο ασφαλισμένος επιστρέφοντας από τη λουτροθεραπεία, προκειμένου να λάβει την ειδική επιδότηση με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιήσει 15 διανυκτερεύσεις βάσει του αντιγράφου του Δελτίου του θα πρέπει να προσκομίσει στο Υποκατάστημα ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του:

1. Το τελευταίο στέλεχος του δελτίου με την ένδειξη «για τον δικαιούχο», θεωρημένο οπωσδήποτε από το γιατρό του υδροθεραπευτηρίου.

2. Το παραπεμπτικό γιατρού του ΙΚΑ, ότι χρήζει λουτροθεραπείας.

3. Το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.

4. Το βιβλιάριο ασθενείας.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι όταν ταξιδεύεις αεροπορικώς με το αναπηρικό σου κάθισμα [Video]

Όταν είσαι ανταποκριτής του BBC αναγκάζεσαι να ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνο – το να πετάς, όμως, με αναπηρικό κάθισμα είναι μερικές φορές πιο δύσκολο απ’ όσο πρέπει. Όταν είσαι υποχρεωμένος να πετάς …

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, και Εκδρομών του ΟΓΑ/ ΛΑΕ, έτους 2012

Έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρέχει πληροφορίες για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, και Εκδρομών του ΟΓΑ/ΛΑΕ, για …

Προσβασιμότητα: ούτε τα αυτονόητα

Zugspitze: Η «κορυφή της Γερμανίας». Μια βουνοκορφή 2964 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας στις Βαυαρικές Άλπεις. Ένα μέρος μαγικό όπου μπροστά σου απλώνεται μια θάλασσα βουνών σε τέσσερις …

Θεραπευτικός Τουρισμός έτους 2011

Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των δικαιούχων στο πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού 2011. Σημειώνεται …

ΙΚΑ: Μέχρι 27 Ιουνίου η εγγραφή στις κατασκηνώσεις

Μέχρι την 27η Ιουνίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι-ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να εγγραφούν στις κατασκηνώσεις του κρατικού Προγράμματος για το καλοκαίρι του 2011. Η οργάνωση και η λειτουργία των κατασκηνώσεων …

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τριγυρίζει…

Από αυτή τη σελίδα θα σας παίρνουμε μαζί μας στα στέκια που ανακαλύπτουμε τριγυρίζοντας στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας! Θέλουμε να διαπιστώσουμε πού και πώς οι επισκέπτες και οι καταναλωτές που …