Προσαρμοσμένες τεχνολογίες και τρίτη ηλικία

Είναι διαπιστωμένο πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών και καταναλωτών προϊόντων προσαρμοσμένης τεχνολογίας. Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη έχουν αναγνωρίσει αυτό το γεγονός και ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα προγράμματα ενημέρωσης τόσο των γερόντων όσο και των επαγγελματιών που στελεχώνουν τους φορείς του υποστηρίζουν τους γέροντες.

Η αλήθεια είναι πως οι γέροντες και οι γερόντισσες είναι καταναλωτές προϊόντων προσαρμοσμένης και βοηθητικής τεχνολογίας. Χρησιμοποιούν κάθε είδους βοηθήματα: Από απλά βοηθήματα βάδισης ή ακουστικά βοηθήματα ή ηλεκτρονικά σκούτερ έως και τους πιο προηγμένους αυτοματισμούς κατοικίας και συστήματα διαχείρισης της ακράτειας.

Στην Ελλάδα όμως αγνοούμε πολλές από τις τεχνολογίες και έχουμε συνδέσει την τρίτη ηλικία με πολύ στρεβλές αντιλήψεις. Είναι πολύ διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα προϊόντα προσαρμοσμένης τεχνολογίας προορίζονται μόνο για ανάπηρους. Η πραγματικότητα όμως είναι τι θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Οι τεχνολογίες και τα τεχνολογικά εργαλεία χρησιμοποιούνται από όλες τις ηλικίες για την διατήρηση του επιθυμητού τρόπου ζωής. Γιατί να μην χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό και από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας;

Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση για τις υποστηρικτικές και τις βοηθητικές τεχνολογίες. Πολλοί πιστεύουν πως αυτές οι τεχνολογίες προορίζονται μόνο για ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Οι τεχνολογίες προορίζονται για όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν κοινωνικά ή ηλικιακά προνόμια στην χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών. Οι τεχνολογίες δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες και να πλαισιώνουν τις περιορισμένες
ικανότητες των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας που θα εμφανιστεί ο περιορισμός.

Κατά την έννοια της τεχνολογίας δεν έχει σημασία η ηλικία και τα χαρακτηριστικά του χρήστη. Σημασία έχουν οι ανάγκες και η ικανοποίηση αυτών των αναγκών. Οι τεχνολογικές εφαρμογές δημιουργήθηκαν για να πλαισιώνουν τις περιορισμένες ικανότητες των χρηστών. Τόσο οι ανάγκες όσο και οι ικανότητες είναι αντικειμενικές και καθόλου διαπραγματεύσιμες. Αυτές τις ανάγκες καλείται να καλύψει και να ικανοποιήσει τόσο η συμβατική τεχνολογία όσο και η προσαρμοσμένη και η βοηθητική τεχνολογία.

Η τεχνολογία υπάρχει ώστε οι γέροντες και οι γερόντισσες να μπορούν να ζουν ανεξάρτητοι στο δικό τους σπίτι και να μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Οι περιορισμένες ικανότητές τους μπορούν να πλαισιωθούν από προσαρμοσμένα βοηθήματα και να συνεχίσουν να ζουν ανεξάρτητα διατηρώντας τον δικό τους προσωπικό τρόπο ζωής. Η προσαρμοσμένη τεχνολογία επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν ανεξάρτητα με το δικό τους τρόπο ζωής και τους δικούς τους όρους χωρίς να χρειάζονται υποστήριξη από την οικογένεια κι από βοηθούς.

Όμως όταν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφορία τότε δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση για όλα εκείνα τα τεχνολογικά εργαλεία με τα οποία μπορούν να πλαισιώσουν τις περιορισμένες ικανότητες τους. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει τα εναλλακτικά συστήματα ουροσυλλογής όπως για παράδειγμα τις πεοκαλύπτρες και εμμένουν στις ανθυγιεινές πάνες. Ενώ η τεχνολογία εγγυάται πολύ πιο οικονομικές και καθαρές λύσεις για την αντιμετώπιση της ακράτειας, απουσιάζει η γνώση και η πληροφόρηση.

Ο πληθυσμός γηράσκει συνεχώς. Η διατήρηση της ανεξαρτησίας των γερόντων είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Δεν έχει σημασία εάν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν η δεν έχουν αναπηρία. Η προσαρμοσμένη και η βοηθητική τεχνολογία δημιουργήθηκε για όλους.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι διαπραγματεύσεις της καθημερινής ζωής

Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε …

ΚΕΠΑ: Τα μνημονιακά ΚΤΕΟ ανθρώπων

Για να γράψω αυτό το κείμενο πληκτρολογώ με το αριστερό μου χέρι μόνο, όπως έχω μάθει να κάνω εδώ και 5 χρόνια, όταν το δεξί σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί εξ αιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την …

Μετρώντας ολημερίς κεραμίδια

Έχουμε ένα άθλιο σύστημα υγείας, που καταδικάζει ολικά ανάπηρους ανθρώπους να είναι ολημερίς καθηλωμένοι σ’ ένα κρεβάτι χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. …

Oικογένειες φιλοξενίας ατόμων με άνοια

Φροντίδα ασθενών με άνοια στο σπίτι ακόμη κι αν δεν πρόκειται για συγγενείς; Για κάποιους είναι αδιανόητο. Άλλοι πάλι πρόθυμα δέχονται να τους φροντίσουν. Ο Κλάους Νιλ εργάζεται στη Διακονία της …

Οι ΑμεΑ οικότροφοι της βελγικής πόλης Geel

Για πολλούς αιώνες μια μικρή, ήσυχη πόλη του Βελγίου χρησιμοποιεί μερικές πολύ ιδιαίτερες μεθόδους για τη θεραπεία των ψυχικά αρρώστων. Οι κάτοικοι της βελγικής αυτής πόλης φιλοξενούν εδώ και …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ρομποτικοί βοηθοί της Google

Λίγες μέρες μετά την υπόσχεση της Amazon ότι θα προσφέρει στο μέλλον υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με drone, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η Google αναπτύσσει ρομποτικούς εργάτες και κούριερ θα …

Άρειος Πάγος: Δεν ισχύουν οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις για οικόσιτους βοηθούς

Οικόσιτοι Οικιακοί μισθωτοί. Η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και …

Αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες συγκατοίκησης Reloaded!

Όταν το 1985 βρέθηκα ως νέος τετραπληγικός από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα και το πρόβλημα της προσπελάσιμης στέγης και της υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς. Τότε ως νέος καταλάβαινα πως λύση …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …