Πρώτη επιτυχής θεραπεία με εμβρυικά κύτταρα σε πειραματόζωα

Λονδίνο: Βλαστικά κύτταρα από ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά με επιτυχία στη θεραπεία ασθένειας σε πειραματόζωα. Η χορήγηση των κυττάρων προστάτευσε τα ποντίκια από μια κληρονομική, εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου.

Διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρει στο περιοδικό Nature Medicine ότι τα κύτταρα εγκαταστάθηκαν στον εγκέφαλο των ποντικών και μετατράπηκαν σε λειτουργικούς νευρώνες.

Η ίδια προσέγγιση, εκτιμούν οι ερευνητές, θα μπορούσε κάποτε να εφαρμοστεί για τη θεραπεία εκφυλιστικών ασθενειών του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ποντίκια του πειράματος έφεραν μια μετάλλαξη στο γονίδιο hex, λόγω της οποίας απουσιάζει ένα ένζυμο που αποδομεί στον εγκέφαλο τις πλεονάζουσες λιπαρές ουσίες. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στο νευρικό σύστημα και προκαλούν απώλεια του ελέγχου των κινήσεων και τελικά θάνατο.

Παρόμοιες μεταλλάξεις προκαλούν στον άνθρωπο τη νόσο Τέσι Σακς και τη νόσο του Σάντχοφ, οι οποίες προκαλούν θάνατο σε ηλικία λίγων ετών. Θεραπεία δεν υπάρχει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έβαν Σνάιντερ του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Burnham στην Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα από ανθρώπινα έβρυα στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης, καθώς και βλαστικά κύτταρα από μεγαλύτερα έμβρυα που προήλθαν από αποβολές.

Τα αποτελέσματα ήταν ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Τα πειραματόζωα διατήρησαν τον έλεγχο των κινήσεών τους και έζησαν 70% περισσότερο από ποντίκια που δεν είχαν υποβληθεί στη θεραπεία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να ζήσουν ακόμα περισσότερο με επαναληπτικές ενέσεις των κυττάρων.

Τα βλαστικά κύτταρα όχι μόνο μετατράπηκαν σε νευρώνες, αλλά άρχισαν να εκλύουν το ένζυμο που έλειπε και άλλες νευροπροστατευτικές ουσίες. Οι ερευνητές ανησυχούσαν για εμφάνιση όγκων, λόγω ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων, κάτι τέτοιο όμως δεν παρατηρήθηκε.

Ο Δρ Σνάιντερ σκοπεύει τώρα να ζητήσει έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να δοκιμάσει τη θεραπεία σε νεογνά που πάσχουν από τη νόσο Σάντχοφ ή Τέι Σακς.

news.in.gr 12-3-2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …