Πρώτοι σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις

ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχουν και οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που δίνουν «ανάσα» στην ελληνική οικονομία, αφού και το 2004 η Ελλάδα ήταν πρώτη σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα μας εισέπραξε από την Κοινότητα το περασμένο έτος το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,52% του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση σε ποσοστό του ΑΕΠ ήταν η Πορτογαλία με 3,35%, ενώ οι νέες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν το Μάιο του 2004 συμμετείχαν στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για 7 μήνες και συνεπώς δεν μπορούν να συγκριθούν με τα 15 παλαιά κράτη μέλη.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο μεγαλύτερος δικαιούχος κοινοτικών κονδυλίων για το 2004 ήταν η Ισπανία (16,4 δισ. ευρώ) που έλαβε περισσότερα χρήματα από τα μεγαλύτερα από άποψη πληθυσμού κράτη μέλη, όπως η Γαλλία (12,9 δισ. ευρώ), η Γερμανία (11,7 δισ. ευρώ), η Ιταλία (10,4 δισ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7,1 δισ. ευρώ). Η Ισπανία ήταν και ο μεγαλύτερος δικαιούχος κονδυλίων για διαρθρωτικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο, Ντάλια Γκριμπουσκάιτε, κάθε χώρα έλαβε κονδύλια για τις περιφερειακές πολιτικές, τη γεωργία, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την έρευνα, ενώ από την έκθεση προκύπτει ότι η διεύρυνση ωφέλησε όλα τα μέλη της Ένωσης.

Το επίκεντρο των δαπανών μετατοπίζεται προοδευτικά σε πολιτικές που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα.

Τα μερίδια που έλαβαν οι διάφοροι τομείς πολιτικής το 2004 μεταβλήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στα κράτη μέλη για διαρθρωτικές ενέργειες καλύπτουν τη συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από 28,5 δισ. ευρώ σε 34,1 δισ. ευρώ (+19,8%), καθώς και τις εσωτερικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής αγοράς και της έρευνας (σημειώνοντας αύξηση από 4,9 δισ. ευρώ το 2003 σε 6 δισ. ευρώ το 2004).

Τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στα κράτη μέλη για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη αντιστοιχούν στο 47,5% (43,6 δισ. ευρώ) των συνολικών χορηγηθεισών δαπανών για το 2004, επομένως σημειώθηκε μείωση σε σχέση με το 54,1% (44,4 δισ. ευρώ) για το 2003. Στη γεωργία οι κύριοι δικαιούχοι παραμένουν οι ίδιοι. Σε απόλυτους όρους, η Γαλλία έλαβε τα περισσότερα κονδύλια, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα.

Στις διοικητικές δαπάνες της Ε.Ε. παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση. Τα περισσότερα κονδύλια χορηγήθηκαν στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, στα οποία βρίσκονται δύο από τις έδρες των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Οι εθνικές συνεισφορές (συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών που βασίζονται στον ΦΠΑ και το ΑΕΕ) αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και ανήλθαν συνολικά σε 82,9 δισ. ευρώ για το 2004. Το υπόλοιπο προήλθε από τους καλούμενους παραδοσιακούς ίδιους πόρους (τελωνειακοί και γεωργικοί δασμοί), το πλεόνασμα από το 2003 και άλλα έσοδα.

Συνολικά την πενταετία 2000-2004, η Ελλάδα εισέπραξε από την Ε.Ε. περίπου 26,5 δισ. ευρώ και σε σχέση με τον πληθυσμό της είναι η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο από όλα τα κράτη μέλη.

Σημαντική είναι η συμβολή της γεωργίας στις χρηματοδοτήσεις που εισπράττει η χώρα μας, αφού το 2004 ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 6,2% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων του Γεωργικού Ταμείου της Κοινότητας. Βαμβάκι (640 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο (560 εκατ. ευρω), σιτηρά-ελαιούχοι σπόροι (497 εκατ. ευρώ) και καπνός (355 εκατ. ευρώ) εισέπραξαν τη «μερίδα του λέοντος».

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πρωτοβουλία αδιάφθορων γερμανών γιατρών

«Το φαγητό μου το πληρώνω μόνος μου». Μια αφίσα με αυτό το σύνθημα κρέμεται σε έναν από τους τοίχους μιας μικρής αλλά όμορφης αίθουσας υποδοχής ασθενών. Το ιατρείο που βρίσκεται στο κέντρο της …

Πολιτικός πρόσφυγας με ακρωτηριασμό μιλάει σε ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση στην Ελλάδα [video]

Ένα πολύ καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο "How Much Further?" («Πόσο Μακριά Ακόμα;») από τον κινηματογραφιστή Matthias Wiessler, για το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης και των πολιτικών προσφύγων …

Παιδιά & ενήλικοι με αναπηρία εξακολουθούν να υφίστανται άδικη μεταχείριση στην εκπαίδευση

Παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη όσον αφορά την προαγωγή της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι ενήλικοι με αναπηρίες εξακολουθούν να …

Γίνε Blogger Οδικής ασφάλειας & λάβε μέρος στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-19 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντίληψη ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι …

Ε.Ε.: Προκήρυξη διαγωνισμού Access City Award 2013

Βρυξέλλες, 22/05/2012 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε σήμερα το διαγωνισμό για το τρίτο «βραβείο φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης», το ευρωπαϊκό βραβείο για τις προσβάσιμες πόλεις (Access City …

Έκθεση παρακολούθησης της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τα Παιδιά με Νοητικές Αναπηρίες

Στις αρχές Ιουλίου ενημερωθήκαμε από την κα Ιωάννα Κουβαριτάκη (Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού στον «Συνήγορο του Πολίτη») σχετικά με την Έκθεση για την εφαρμογή των …

Μέτρα για τα Δικαιώματα των Επιβατών με Αναπηρία στις Αεροπορικές μεταφορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε στις 1 Απριλίου σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των επιβατών και στην ενίσχυση της εφαρμογής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αντιπρόεδρος της …

Ε.Ε.: Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία 2010-2020

Στην ελληνική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε η δεκαετής στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν χωρίς εμπόδια σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής σε …