Πρωτοποριακή μέθοδος εμβρυϊκής χειρουργικής για τη Δισχιδή ράχη

Οι χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βαλ ντ’ Εμπρόν στη Βαρκελώνη εφήρμοσαν μια πρωτοποριακή μέθοδο εμβρυϊκής χειρουργικής για τη διόρθωση της δισχιδούς ράχης ενός εμβρύου κατά την 24η εβδομάδα της κύησης.

Οι χειρουργοί προχώρησαν σε τομή (ανάλογη της καισαρικής) με τρόπο ώστε να αφεθεί εκτεθειμένη η σπονδυλική στήλη του εμβρύου, ενώ στη συνέχεια έκλεισαν τα ανοίγματα με ένα ειδικό επίθεμα που προστάτευσε τον νωτιαίο μυελό. Καθώς το έμβρυο αναπτυσσόταν, το δέρμα σιγά-σιγά υποκατέστησε το επίθεμα και όταν το μωρό γεννήθηκε, το άνοιγμα είχε πλέον κλείσει και καλυπτόταν από δέρμα.
Σήμερα το συγκεκριμένο κοριτσάκι είναι 5 μηνών, υγειέστατο, με ικανοποιητική νευρολογική εικόνα.

Μέχρι σήμερα, η κλασική μέθοδος αντιμετώπισης της δισχιδούς ράχης ήταν το «κλείσιμο» των ανοιγμάτων στη σπονδυλική στήλη λίγο μετά τη γέννηση του βρέφους, χωρίς όμως να διορθώνονται οι βλάβες που είχαν ήδη προκληθεί μέσα στη μήτρα.
Η νέα μέθοδος είναι λιγότερο παρεμβατική για το έμβρυο και μειώνει τον χρόνο της επέμβασης, ενώ οι ειδικοί στοχεύουν στην τελειοποίησή της, ώστε στο μέλλον να εφαρμόζεται εμβρυοσκοπικά – χωρίς δηλαδή να χρειάζεται χειρουργική τομή της μήτρας.

Η δισχιδής ράχη ή μυελομηνιγγοκήλη είναι μια γενετική ατέλεια της σπονδυλικής στήλης η οποία εμφανίζεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, όπου ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι δεν συγκλίνουν και παραμένουν ανοιχτοί αφήνοντας «απροστάτευτο» τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό, η έκθεση του οποίου στο αμνιακό υγρό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά νευρολογικά και κινητικά προβλήματα – από υδροκεφαλία ως κινητικές δυσκολίες και παράλυση.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …