Προβλήματα Ορολογίας

Στο τελευταίο τεύχος του Disability Awareness in Action που εκδίδεται από το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς των Αναπήρων διαβάσαμε άρθρο με τίτλο Defining Disability της Rachel Hurst

η οποία συμμετείχε σε συνάντηση για την αναθεώρηση του International Classification of Impairment, Disability and Handicap.
Αποφεύγουμε να μεταφράσουμε την ορολογία για να αποφύγουμε και τις “παρεξηγήσεις” που θα προκαλούσε.

Η Rachel Hurst στο σημείωμά της αναφέρει τα εξής σημαντικά και διαφωτιστικά:

Το πρώτο επίπεδο της ισχύουσας ταξινόμησης ορίζει το impairment ως την ασθένεια ή ως την κατάσταση που μας προσέβαλε ως άτομα. Το δεύτερο επίπεδο με το disability ορίζονται οι λειτουργικοί μας περιορισμοί εξ αιτίας του impairment. Στο τρίτο επίπεδο με το handicap αναγνωρίζεται ότι είμαστε μέρος της κοινωνίας αλλά δε συνυπολογίζονται τα κοινωνικά εμπόδια του περιβάλλοντος, των αντιλήψεων και των διακρίσεων.

Κατά την άποψη της Hurst αυτή η ταξινόμηση χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των ατομικών αναγκών, που έχουμε ως άνθρωποι. Ακόμη χειρότερα αυτή η ταξινόμηση χρησιμοποιήθηκε και στη νομοθεσία.
Αυτό είχε ως συνέπεια σοβαρά προβλήματα: Η αξιολόγηση των αναπήρων συνέβαλλε στη δημιουργία υπηρεσιών που απεδείχθησαν ακατάλληλες επειδή αδυνατούν να κατανοήσουν συστηματικά τις κοινωνικές ανάγκες των αναπήρων. Πολλές μη ευδιάκριτες disabilities δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, επειδή αγνοούνται ως προς το υπάρχον σύστημα ταξινόμησης.

Το 1991, ο Leandro Despuoy, στο Special Report on Human Rights and Disability που συνέταξε για λογαριασμό του ΟΗΕ, συνέστησε την ανάπτυξη ορολογίας με κοινωνικό περιεχόμενο. Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να εκδοθούν οι Κανονισμοί για την Εξίσωση των Ευκαιριών και το Πρόγραμμα Δράσης.

Σήμερα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ξεκίνησε διαδικασία αναθεώρησης της ταξινόμησης. Συμφωνήθηκε πως πρέπει να υπάρχουν τέσσερις θεματικές ενότητες προς ταξινόμηση: μία για το impairment ή την κατάσταση, μία για τη λειτουργικότητα (functionality), μία για την κοινωνική διάσταση και μία για το περιβάλλον.

1/4πως διαπιστώνουμε σύντομα ο όρος ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ καταργείται, ενώ ο έλληνας νομοθέτης ίσως γίνει αντικείμενο μελέτης της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ συνιστά ανεπιφύλακτα στους συνδρομητές που γνωρίζουν αγγλικά να το διαβάζουν το Disability Awareness in Action, για ένα πολύ απλό λόγο: Για να συνειδητοποιήσουν το χάλι μας ως αναπήρων και ως κινήματος. Για να γραφείτε συνδρομητές: Disability Awareness in Action, 11 Belgrave Road, London SW1V 1RB, τηλ. 0044-171-8340477, fax 0044-171-8219539.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …