Προβλήματα παροχών στο ΙΚΑ: τα παιχνίδια του ταμείου & η απόγνωση των ασφαλισμένων

Όπως όλοι θυμόμαστε, ο διοικητής του ΙΚΑ ανακοίνωσε με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο στις 14 Οκτωβρίου 2011 (αρ. 79, 14/10/2011) την παράταση της αναστολής των περικοπών των τιμών που αναφέρονται στην εγκύκλιο 37/2011, μέχρι το τέλος του 2011, σχετικά με τα Ορθοπεδικά-Ορθωτικά είδη και τα τεχνητά μέλη, και συγκεκριμένα για τα είδη που περιγράφονται στην εγκύκλιο 46/2011 και που προορίζονται για ασφαλισμένους με παραπληγία ή τετραπληγία που είναι δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος.

Μόνο που η πραγματικότητα διαψεύδει τον διοικητή του ΙΚΑ, με τον πιο σκληρό τρόπο!

Ήταν δεκάδες οι διαμαρτυρίες που κατεύθασαν στο mailbox και στα τηλέφωνα του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ μέσα στον Νοέμβριο & Δεκέμβριο 2011, με θέμα την παράνομη πρωτοβουλία διαφόρων παραρτημάτων του ΙΚΑ (όπως της Νέας Ιωνίας και του Γαλατσίου), που παραγκωνίζοντας αυθαίρετα την απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ – η οποία ορίζει ξεκάθαρα τη διατήρηση των τιμών αναπηρικών ειδών της εγκυκλίου 37/2009 μέχρι το τέλος του 2011 – απέδιδαν τις δαπάνες σύμφωνα με τις νέες τιμές που επιβαρύνουν σημαντικά τους ασφαλισμένους!

Συγκεκριμένα, όταν ασφαλισμένοι με παραπληγία επισκέφθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και το ΙΚΑ Γαλατσίου, ώστε να τους αποδοθούν οι (ήδη εγκεκριμένες!) δαπάνες για ορθοστάτη και αναπηρικό αμαξίδιο, οι υπάλληλοι των παροχών τους δήλωσαν πως «το online σύστημα αποδίδει τις δαπάνες σύμφωνα με τις νέες τιμές», παρά το ότι οι παλιές τιμές ισχύουν μέχρι 31/12/2011 (σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ. 79, 14/10/2011).

Με λίγα λόγια, οι υπάλληλοι δηλώνουν άγνοια και μεταθέτουν την ευθύνη στο «online σύστημα», την ίδια στιγμή που οι ασφαλισμένοι τρέχουν πανικόβλητοι στο ΙΚΑ με τις εγκυκλίους στα χέρια ψάχνοντας μάταια να βρουν το δίκιο τους!

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές με αναπηρία, έρχονται σε δύσκολη θέση απέναντι στους εμπόρους/επιχειρηματίες από τους οποίους αγοράζουν τα διάφορα βοηθήματα και αναπηρικά είδη…Το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι καταναλωτές βρίσκονται με διαμαρτυρημένα γραμμάτια που έχουν υπογράψει με τους εμπόρους, καθώς το ασφαλιστικό τους ταμείο δεν τους αποδίδει τα ποσά που αντιστοιχούν στα προϊόντα που αγοράζουν, και οι ίδιοι δεν έχουν ρευστά για να πληρώσουν έγκαιρα τους προμηθευτές – τη στιγμή μάλιστα που το ΙΚΑ έχει την απαίτηση να είναι εξοφλημένα τα τιμολόγια αγοράς των αναπηρικών ειδών, για να κινήσει τη διαδικασία απόδοσης της δαπάνης εκ των υστέρων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει σήμερα (αν υποθέσουμε πως ο έμπορος θέλει να διευκολύνει τον καταναλωτή/πελάτη του παρατείνοντας τον χρόνο καθυστέρησης αποπληρωμής των γραμματίων), είναι πως το ΙΚΑ δανείζεται λεφτά από τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα αναπηρικά είδη.

Ποιος διοικητής, ποιου ΙΚΑ, και ποιος γραφειοκράτης, ποιου εκφυλισμένου ασφαλιστικού συστήματος, θα υποδείξει σε έναν ασφαλισμένο με παραπληγία ή τετραπληγία ποιον καθετήρα θα χρησιμοποιεί για τη διαχείριση της ουροδόχου κύστης του και την αντιμετώπιση των ουρολογικών του επιπλοκών;
Πότε αποκτήσαμε διαχειριστές των ούρων μας; Πότε μπήκε υπό διαπραγμάτευση η ούρηση;

Και δυστυχώς τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή αναπηρικών αμαξιδίων και ειδών αποκατάστασης: επεκτείνονται και στο -απαραίτητο για την επιβίωση- φαρμακευτικό υλικό (καθετήρες, συστήματα ουροσυλλογής, κ.ά.)!
Σε πραγματικό περιστατικό στο παράρτημα του ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων, η διευθύντρια αρνείται σε ασφαλισμένους με παραπληγία την έγκριση δαπανών για καθετήρες!

Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθειά της να κάνει περικοπές, η διοίκηση του ΙΚΑ, δεν αποδίδει την απαιτούμενη δαπάνη για καθετήρες που χρησιμοποιούν οι ασφαλισμένοι για τους διαλείποντες καθετηριασμούς τους. Στην πραγματικότητα, η διοίκηση του ΙΚΑ υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να αγοράζουν μόνο φτηνούς καθετήρες, χωρίς να αναγνωρίζει τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν από τη σοβαρότητα της αναπηρίας τού κάθε ασφαλισμένου και τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίζει στην ούρησή του λόγω της παράλυσης.

Σημειώνουμε πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καθετήρων, διαφορετικής ποιότητας και διαφορετικού υλικού κατασκευής. Δεν κάνουν όλοι οι καθετήρες για όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει ακόμα και τη ζωή τους από επιπλοκή που δημιούργησε η χρήση λάθος καθετήρα.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων έχει μπλοκάρει την απόδοση των δαπανών για τους καθετήρες, αφήνοντας από τη μια τους ασφαλισμένους σε απόγνωση χωρίς καθετήρες και εκβιάζοντας από την άλλη τους προμηθευτές να βρουν μόνοι τους λύση με το να μειώσουν τις τιμές των καθετήρων, ακόμα και κάτω από την τιμή κόστους, ζημιώνοντας τις επιχειρήσεις τους.

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Δεκέμβριος 2011

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …