Ψηφιακή εποχή στην TV με οκτώ άδειες πανελλήνιας εμβέλειας

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ για την έλευση της ψηφιακής εποχής στις τηλεοπτικές εκπομπές έβαλε χθες η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το νέο Χάρτη Συχνοτήτων, με το οποίο καθορίζονται τα σημεία εκπομπής και ο αριθμός των συχνοτήτων που θα αποδοθούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς της επικράτειας, τόσο για τις αναλογικές εκπομπές στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, όσο και κατά τη μεταβατική περίοδο της πιλοτικής λειτουργίας των ψηφιακών εκπομπών.

Ειδικότερα, ο Χάρτης Συχνοτήτων προσδιορίζει τον αριθμό των προς διάθεση συχνοτήτων για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας σε 8, ενώ παράλληλα προβλέπει και 3 συχνότητες για τους σταθμούς της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς και 2 για την παροχή επιγείων ψηφιακών συνδρομητικών υπηρεσιών.

Επίσης, ανά περιοχή προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό ψηφιακών συχνοτήτων για την εκπομπή περιφερειακών καναλιών. Επισημαίνεται ότι σε κάθε μια από τις προαναφερθείσες συχνότητες, μετά την πλήρη μεταπομπή (switch off) στις ψηφιακές εκπομπές, καθίσταται δυνατή η εκπομπή προγράμματος μέχρι και από 4 κανάλια.

Ως εκ τούτου, ο αριθμός, για παράδειγμα, των ιδιωτικών καναλιών που θα μπορούν να εκπέμπουν μετά την πλήρη υιοθέτηση των ψηφιακών συστημάτων θα ανέλθει στους 32 (4×8).

Συνολικά, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει 357 ψηφιακές συχνότητες για την επικράτεια και 2.105 συχνότητες αναλογικής εκπομπής, οι οποίες βεβαίως αργότερα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή σειράς υπηρεσιών, όπως η τηλεϊατρική, οι τηλεπωλήσεις κ.λπ.

Κοιτώντας το μέλλον

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση, την οποία έκαναν ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Χρήστος Καψάλης, το Τμήμα του οποίου εκπόνησε τη μελέτη του Χάρτη, τονίστηκε η ανάγκη να περάσει η χώρα στην ψηφιακή εκπομπή, όχι μόνο γιατί αυτό απαιτεί η Ε.Ε. αλλά και γιατί, με την εξέλιξη αυτή, η χώρα θα μεταβληθεί από ουραγός σε κεντρικό παίκτη των τεχνολογικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος

Ο κ. Ρουσόπουλος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόνισε ότι, με την ψηφιακή τηλεόραση, ανοίγονται «νέοι ορίζοντες» σε μια σειρά από αποκλεισμένες μέχρι τώρα κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, ενώ οι συχνότητες που εξοικονομούνται μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες εφαρμογές.

Ο υπουργός Επικρατείας, πάντως, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η ψηφιακή τηλεόραση είναι ήδη εδώ, αφού το πρώτο βήμα το έκανε η δημόσια τηλεόραση τον Απρίλιο του 2006 και σήμερα εκπέμπει 3 ψηφιακά κανάλια.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης

Ο κ. Χατζηδάκης, στη δική του τοποθέτηση, τόνισε ότι όλη αυτή η δουλειά έγινε από το υπουργείο Μεταφορών και είναι έργο του προηγουμένου υπουργού, του Μιχάλη Λιάπη.

Αναφερόμενος στο χάρτη συχνοτήτων, τόνισε ότι, με αυτόν, μπαίνει έγκαιρα η χώρα μας στην ψηφιακή εποχή, λύνεται το πρόβλημα των παρεμβολών, αναβαθμίζονται τα ΜΜΕ τεχνολογικά και γίνεται δυνατή η παροχή καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο κ. Χρ. Καψάλης

Ο κ. Καψάλης, από τη δική του πλευρά, αναφερόμενος στην κάλυψη που θα υπάρχει επί του πληθυσμού, με το νέο χάρτη συχνοτήτων, τόνισε ότι θα ανέλθει στο 77,8% στο μεταβατικό στάδιο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ήδη, άμεσα, θα πρέπει να αρχίσουμε την προετοιμασία για το πλήρες πέρασμα, έστω και επί χάρτου για να καταστεί δυνατή η μεταπομπή στο ψηφιακό μοντέλο μέχρι το 2015.

Αδειοδοτήσεις, ΕΣΡ και πιλοτική εκπομπή

Ο κ. Ρουσόπουλος, κατά την παρουσίαση του Χάρτη Συχνοτήτων, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, τόνισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να πάμε πολύ γρήγορα στην ψηφιακή τηλεόραση.

Το ψηφιακό στάδιο αρχίζει εντός των προσεχών μηνών, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι σύντομα θα οριστεί το ποιος σταθμός θα εκπέμπει από ποιον ψηφιακό δίαυλο.

Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, επισήμανε ότι είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ, ενώ, αναφερόμενος στη σύνθεση της αρχής, δεδομένου ότι η θητεία των 4 από τα 7 μέλη της έχει λήξει προ πολλού (τον περσινό Ιούλιο), τόνισε ότι αρμόδια γι’ αυτό είναι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα συνεδριάσει σύντομα.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι η πιλοτική ψηφιακή εκπομπή από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δεν έχει ως προϋπόθεση την αδειοδότηση, αφού στο νέο νόμο για τα ΜΜΕ προβλέπεται ότι μπορούν να εκπέμψουν όσοι θεωρούνται νομίμως λειτουργούντες.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …