Reggae στη Θεσσαλονίκη: Συναυλία των ISRAEL VIBRATION & The ROOTS RADICS Band!

Οι ISRAEL VIBRATION έρχονται για μια μοναδική συναυλία στη Θεσσαλονίκη!
The legends are here!
Ένα από τα καλύτερα reggae group στον κόσμο, έρχεται από τη Jamaica για να εμφανιστεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009, στη Θεσσαλονίκη, στη Βαβυλωνία του Μύλου, για όλους εκείνους που αγαπούν τη reggae!

Οι ISRAEL VIBRATION αποτελούνται από τον Cecil Spence (Skelly), τον Lascelle Bulgin (Wiss) και τον Albert Craig (Apple, ο οποίος πλέον ακολουθεί solo καριέρα), οι οποίοι γνωρίστηκαν σε πολύ μικρή ηλικία σε ένα κέντρο αποκατάστασης, το Mona Rehabilitation Center (στα περίχωρα του Kingston), όταν στη δεκαετία του ’50 προσβλήθηκαν από τον ιό της πολιομυελίτιδας κατά τη διάρκεια μεγάλης επιδημίας που είχε τότε ξεσπάσει στη Jamaica.

Πιστοί από τότε υπηρέτες της reggae, του μουσικού ρεύματος που, ξεκινώντας από μια μικρή νησιωτική χώρα, τη Jamaica, κατάφερε να αγαπηθεί από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, συνέβαλλαν καταλυτικά στην ανάδειξη της reggae, ενώ ο Bob Marley τους χαρακτήρισε ως το αγαπημένο του συγκρότημα.

Μαζί με τους ISRAEL VIBRATION περιοδεύει η σημαντικότερη backing band της Jamaica, οι Roots Radics. Οι κορυφαίοι session μουσικοί του νησιού έχουν συμμετάσχει σε αναρίθμητες ηχογραφήσεις και έχουν υποστηρίξει καλλιτέχνες όπως ο Bunny Wailer, o Gregory Isaacs και o Barrington Levy.

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ θα βρίσκεται στη συναυλία και πρόλαβε να συνομιλήσει με τον Lascelle Bulgin («Wiss») λίγο πριν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα!

– Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί σας και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό! Ετοιμάζεστε για τη συναυλία σας στις 2 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη. Αφού πρώτα σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα, να σας ρωτήσουμε πώς επιλέξατε την ονομασία του συγκροτήματος, γιατί «Israel», και τί σχέση έχει αυτή με τη Τζαμάικα και τη μουσική σας;

Η ονομασία προέρχεται από την Βίβλο και τα παιδιά του Ισραήλ. Όπως ξέρετε, ο Ιάκωβος είχε 12 παιδιά και κάποια στιγμή ο Πατέρας, ο Παντοδύναμος Jah, του είπε: «Το όνομά σου είναι Ιάκωβος. Το όνομά σου δεν θα είναι πια Ιάκωβος, αλλά Ισραήλ». Οπότε η ονομασία του συγκροτήματος έχει περισσότερο την βιβλική έννοια της λέξης «Ισραήλ».

– Ας γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή σας. Την παιδική σας ηλικία την περάσατε σε κλινική αποκατάστασης λόγω πολιομυελίτιδας. Πώς ήταν τα πράγματα στη Τζαμάικα εκείνο τον καιρό;

Η πολιομυελίτιδα εμφανίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία και από την πρώτη στιγμή έπρεπε να νοσηλευτούμε. Δεν υπήρχε κάποιου είδους φαρμακευτική θεραπεία – ήταν περισσότερο φυσικοθεραπεία, φυσική άσκηση και τέτοιου είδους αποκατάσταση, για ενδυνάμωση.
Στο κέντρο αποκατάστασης μείναμε από 2 μέχρι 15-16 ετών. Επισκεπτόμασταν τις οικογένειές μας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Έμοιαζε περισσότερο με κάτι σαν οικοτροφείο.

– Σχολείο πηγαίνατε μέσα στο κέντρο αποκατάστασης; Πώς ξεκινήσατε να παίζετε και να γράφετε μουσική;

Υπήρχαν τρία είδη σχολείου μέσα στο χώρο του κέντρου αποκατάστασης «Mona» – νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο. Εγώ δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με τη μουσική όσο ήμουν στο κέντρο. Άρχισα να ασχολούμαι με τη μουσική γύρω στα 18-19, αφού είχα πλέον φύγει από το κέντρο «Mona». Υπήρχαν όμως πολλά παιδιά με ταλέντο εκεί. Θυμάμαι ότι καθόμουν και παρακολουθούσα τα παιδιά να παίζουν πιάνο και να τραγουδούν. Είχαμε και χορωδία τις Κυριακές στην εκκλησία και στις Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις.
Το ότι γράψαμε όμως κάποια στιγμή μουσική, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο σχολείο. Εκεί μας δίδαξαν να κάνουμε διάφορα πράγματα. Η πρώτη ικανότητα γραφής προέρχεται από όσα μαθαίνεις στο σχολείο, όπως η έκθεση και τα υπόλοιπα, οπότε από εκεί ξεκινάει η γενικότερη εμπειρία της γραφής.

– Θεωρήστε πλέον ένα από τα καλύτερα reggae συγκροτήματα στον κόσμο. Όμως πόσο εύκολο ήταν για εσάς στην αρχή να αποδείξετε ότι η αναπηρία σας δεν σας εμποδίζει σε τίποτα;

Τον πρώτο καιρό, όταν ζούσαμε στο κέντρο, υπήρχε μια μεγάλη έκταση με πολλά δέντρα με μάνγκο και διάφορους άλλους καρπούς, κι εμείς συνηθίζαμε να σκαρφαλώνουμε στα δέντρα και όλοι απορούσαν «πώς μπορούν να το κάνουν αυτό;». Σκαρφαλώναμε ακόμα και σε στέγες σπιτιών, παίζαμε ποδόσφαιρο και κρίκετ, οπότε όσοι δεν είχαν κάποια αναπηρία έμεναν έκπληκτοι για το πώς τα κάναμε όλα αυτά. Όμως εμείς δεν αισθανθήκαμε κανέναν περιορισμό από την πολιομυελίτιδα. Υπάρχουν άνθρωποι που τραυματίζονται στα πόδια ή στα χέρια τους και έχουν πολλούς φυσικούς περιορισμούς, αλλά για εμάς δεν ήταν τόσο δύσκολο. Μπορούσαμε να κινούμαστε, και να βρισκόμαστε ανάμεσα σε κόσμο. Και εξακολουθούμε να το κάνουμε από πολύ μικρή ηλικία. Now I’m so used at it, this is like nothing man!

– Το ρεύμα του Rastafari* δεν είναι τόσο γνωστό στην Ελλάδα. Πώς συνδέεται το Rastafari με την κουλτούρα της Reggae μουσικής και για ποιο λόγο επιλέξατε να το ακολουθήσετε;

Αν κοιτάξεις γύρω σου, τα πάντα βρίσκονται εκεί, η γη, το περιβάλλον. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα φροντίσουμε ώστε να παραμείνουν εκεί. Στην ουσία, το Rastafari δεν είναι τίποτα άλλο παρά το να είσαι καλός και το να κάνεις καλό.
Η κουλτούρα της Reggae σχετίζεται με όλα τα πράγματα που συμβαίνουν μέσα στην ανθρώπινη κοινότητα, σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί αυτά που συμβαίνουν εδώ είναι το ίδιο με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, στη Τζαμάικα, στην Αφρική, σε όλο τον κόσμο. Αυτή η σύνδεση, η σχέση μεταξύ των πραγμάτων, υπάρχει εξαρχής από τη σύλληψη κιόλας της έννοιας του Rastafari. Όπως το νερό, οι θάλασσες και οι ήπειροι είναι όλα κομμάτια της ίδιας γης. Η σοφία του Πατέρα είναι μέσα σε αυτή τη γη. Και αυτό είναι κάτι που μπορώ να το λέω εγώ, αλλά εσύ δεν χρειάζεται να δεχτείς αυτό που λέω.

– Έχει σχέση τo Rastafari με τον τρόπο που βλέπετε «το σύστημα» σήμερα, την προκατάληψη και την φτώχεια που αναφέρετε στη μουσική σας;

Τα πράγματα που ζεις, που βλέπεις και διαβάζεις, είναι όλα ακριβώς μπροστά σου. Το Rastafari μιλάει για την αδικία και για όλα αυτά που υπάρχουν γύρω μας από τότε που υπάρχει η ίδια η γη. Η αλήθεια είναι πάντα αλήθεια, και δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί από αυτή. Η δημιουργία βασίστηκε στο καλό, και τίποτα δεν μπορεί να υπερβεί το καλό. Το καλό επικρατεί του κακού. Όλοι γνωρίζουμε τί είναι κακό και τί είναι καλό. Αυτό που επιλέγουμε είναι αυτό που έχει σημασία.

– Για πόσο καιρό σχεδιάζετε να κάνετε περιοδεία σε όλο τον κόσμο; Τί έχετε υπόψη σας για το άμεσο μέλλον;

Είμαστε όλοι παιδιά του παντοδύναμου Πατέρα. Οπότε για όσο καιρό μού δίνει, θα παίρνω.. καταλαβαίνεις; Δεν μπορώ να γνωρίζω την ημέρα που θα σταματήσω. Πηγαίνω και κάνω αυτό που είναι να γίνει και είμαι πολύ χαρούμενος να κάνω το μέρος της δουλειάς που μου αντιστοιχεί. Νιώθω σαν στρατιώτης της παντοδυναμίας Του. Δεν έχουμε σχεδιάσει καινούριο δίσκο παρόλο που είναι έτοιμος μέσα στο μυαλό μας. Δεν έχουμε αποφασίσει αν θα γίνει τους επόμενους 2 μήνες ή πότε ακριβώς. Αλλά πάντα σκεφτόμαστε καινούρια πράγματα. Υπάρχει πάντα κάτι ενδιαφέρον.
…Ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί μαζί σας. Israel Vibration & the Roots Radics love you all!

Ημερομηνία: Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
Ώρα Έναρξης: 22.00
Ώρα Προέλευσης: 21.00
Χώρος Διεξαγωγής: Βαβυλωνία, Μύλος
Χωρητικότητα: 2000

* Το Rastafari είναι ένα μονοθεϊκό Αβρααμικό θρησκευτικό (και πολιτικό) κίνημα, που αναπτύχθηκε στη Τζαμάικα στις αρχές της δεκαετίας του ’30 και αποδέχεται τον πρώην αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ Α’ (1892-1975), ως πνευματικό ηγέτη, μεσσία και ενσάρκωση του Θεού – o οποίος αποκαλείται Γιαχ (Jah). Οι οπαδοί του συχνά αποκαλούνται και «Ρασταφαριανοί» (rastafarians) ή απλούστερα «Ράστας» (Rastas). Στην Αμχαρική γλώσσα, η λέξη Ras σημαίνει κυριολεκτικά την «κεφαλή». Στη διάδοση του Rastafari συνέβαλλε πολύ η μουσική Reggae κατά τις δεκαετίες του ’60 & ’70, με τον ασπασμό του από καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Μπομπ Μάρλεϊ. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του Rastafari είναι η χρήση της κάνναβης για θρησκευτικούς σκοπούς, η απόρριψη του δυτικού πολιτισμού (που ονομάζεται «Babylon») και διάφορες Αφροκεντρικές κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις, καθώς και ποικίλες καθημερινές πρακτικές, όπως διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν κυρίως τη χορτοφαγία και η υιοθέτηση χαρακτηριστικής κόμμωσης των μαλλιών σε πλεξίδες («ράστα»).

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου, η Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη η Ελλάδα, θα ζήσει μια μοναδική καλοκαιρινή reggae φιέστα! Οι Israel Vibration με τους Roots Radics εγγυώνται ένα 2ωρο ταξίδι μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στα πράσινα νερά της Καραιβικής. Τη συναυλία ανοίγουν οι One Drop, ένα από τα πιο καταξιωμένα ελληνικά reggae σχήματα, ενώ ενδέχεται να προστεθούν και άλλες εκλήξεις!

Ανακοίνωση της συναυλίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://news.disabled.gr/?p=22978, ενώ για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

Κώστας Μπαρτσώκας
Rastavibe Productions
(0030) 6974415476
email: kosbarts@yahoo.com, kosbarts@rastavibe.gr
url: www.rastavibe.gr, www.myspace.com/rastavibeproductions

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τη λύση θα δώσουν μόνο οι άμεσα θιγόμενοι

Θα πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να καταλάβουμε πως όλα αυτά που δεν έγιναν από το κράτος τα 30 χρόνια που κράτησε η «μεταρρύθμιση» της κοινωνικής υποστήριξης στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να …

Από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στο @utonomia

Κάποια εποχή ο όρος «αναπηρία» έλεγε πολλά. Σήμερα ως όρος έχει αχρηστευτεί από την κατάχρηση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες από όλους: πολίτες, πολιτικούς, συνδικαλιστές, …

1η Θαλασσινή Συνάντηση Παιδιών με Αναπηρία

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ελληνικού «Ιππόκαμπος» στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Δράσης του και στον Κοινωνικό Τομέα, προγραμμάτισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για παιδιά με αναπηρία την …

Editorial 077: Να κάνουμε το συνεταιρίζεσθαι μόδα

Κάποτε το συνεταιρίζεσθαι ήταν επαναστατική ενέργεια και πρακτική. Ύστερα έγινε γραφειοκρατία και εργαλείο για την «αρπαχτή». Σήμερα το συνεταιρίζεσθαι είναι ξενέρωτο και έχει αντικατασταθεί από τον …

TEDxAthens 2010: η ελίτ των ιδεών στην Αθήνα

Ήταν το σημαντικότερο event του 2010 για τον κόσμο της διανόησης και της τεχνολογίας, σε ελληνικό έδαφος. Όποιος δεν κατάφερε να βρεθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο νέο πολυδύναμο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» …

Ύστερα από την Autonomia EXPO 2010 τί;

Η 4η κατά σειρά Autonomia EXPO ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ύστερα από τέσσερα χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως «κάθε χρόνο …

Ημερίδα 17 Μαΐου 2010: «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και Συμμετοχή για μια αποτελεσματική στρατηγική ενσωμάτωσης»

Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α - http://www.epeksa.gr/) διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και …

Το τηλεοπτικό σποτ της Autonomia EXPO 2010

Αυτό είναι το τηλεοπτικό σποτ που έπαιξε σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις ειδήσεις και στις εκπομπές που έχουν μεγάλη τηλεθέαση για 15 ολόκληρες ημέρες, από τις 17 Μαΐου μέχρι και τη λήξη της …