Ρούχα για χειριστές αναπηρικών καθισμάτων

Η ένδυση είναι μια από τις βασικές ανησυχίες για όποιον χρησιμοποιεί αναπηρικό κάθισμα. Η μεγαλύτερη εταιρεία που εμπορευόταν παντελόνια για χειριστές αναπηρικών καθισμάτων ήταν η Rolli-Moden (ευρωπαϊκή εταιρεία με κατάστημα στο Σαν Ντιέγκο) που έκανε τεράστιο τζίρο με παραγγελίες δι’ αλληλογραφίας. Όμως η συγκεκριμένη επιχείρηση έκλεισε πριν μερικά χρόνια και αυτό το κομμάτι της αγοράς παρέμεινε σχετικά ανεκμετάλλευτο, παρά το ότι υπήρξαν και κάποιες μικρές εταιρείες όπως οι Adaptations by Adrian και Buck& Buck που πήγαιναν αρκετά καλά. Από τότε άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλες συζητήσεις γύρω από το θέμα, και με τη βοήθεια του διαδικτύου ξεκίνησε η ανταλλαγή πληροφοριών για εταιρείες που ασχολούνται με την ένδυση χειριστών αναπηρικών καθισμάτων.

USA Jeans (Www.USAJeans.net)

Το 1995 εμφανίστηκε στην αγορά η εταιρεία «USA Jeans», που διαθέτει πάνω από 20.000 τζιν, αθλητικά ρούχα, κοστούμια και σμόκιν. Ειδικότητα των συντελεστών της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός παντελονιών για χειριστές αναπηρικών καθισμάτων. Έχουν τρεις κατηγορίες προϊόντων από τις οποίες μπορεί να επιλέξει κανείς: παντελόνια για όσους κάθονται, παντελόνια για όσους κάθονται αλλά και στέκονται, και παντελόνια ραμμένα κατά παραγγελία ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Όλα τα παντελόνια είναι διαθέσιμα σε 7 διαφορετικά μεγέθη. Σύμφωνα με τους δημιουργούς των συγκεκριμένων ρούχων, τα παντελόνια της USA Jeans είναι σχεδιασμένα για όλους τους ανθρώπους που κάθονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα (είτε είναι οδηγοί, είτε υπάλληλοι γραφείου, είτε χειριστές αναπηρικού καθίσματος). Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά παντελόνια (που έχουν συνήθως μεταλλικά κουμπιά, χοντρές ραφές, πισινές τσέπες, κακώς σχεδιασμένα θυλάκια ζώνης), τα οποία προκαλούν ανεπιθύμητες πιέσεις στο δέρμα και μπορεί να δημιουργήσουν σημάδια κατάκλισης, τα παντελόνια που είναι σχεδιασμένα για ανθρώπους που κάθονται προσφέρουν άνεση, ενώ συγχρόνως βοηθούν στην αποφυγή των κατακλίσεων. Επίσης, δεν σακουλιάζουν μπροστά, δεν είναι σφιχτά στον καβάλο και δεν κατεβαίνουν χαμηλά στο πίσω μέρος.

Adaptations By Adrian (Www.AdaptationsbyAdrian.com)

Η εταιρεία «Adaptations By Adrian» άρχισε να λειτουργεί το 1994, λόγω των προσωπικών αναγκών ενός μέλους της διοικούσας οικογένειας, του Adrian. Είναι η παλαιότερη εταιρεία που ασχολείται με την «προσπελάσιμη» ένδυση στο διαδίκτυο. Η Pamela Clifton, η αντιπρόεδρος, σημειώνει: «Με τα χρόνια, έχουμε ανανεώσει τα προϊόντα μας με την εισαγωγή νέων μοντέλων, αλλά διατηρήσαμε σχετικά χαμηλές τιμές. Όταν η Rolli Moden χρέωνε σχεδόν 100 δολάρια για ένα παντελόνι, εμείς πουλούσαμε παντελόνια υψηλής ποιότητας λιγότερο από 40 δολάρια, κατασκευασμένα επί παραγγελία και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε πελάτη.»

Η εταιρεία χρησιμοποιεί για τα ρούχα της υφάσματα όπως φλις, πλεκτά, συμβατικά και ελαστικά τζιν, αλλά δεν χρησιμοποιούν τζιν μεγάλης πυκνότητας, γιατί πιστεύουν ότι είναι πολύ σκληρό και τραχύ. Επιπλέον, πλένουν το τζιν ύφασμα πριν ραφτεί, ώστε να μακαλώσει περισσότερο. Επίσης, το άνοιγμα για το κούμπωμα του παντελονιού φτάνει μέχρι τα μισά της ραφής του καβάλου ή τοποθετείται στο πλάι. «Πιστεύουμε ότι τα φερμουάρ με βέλκρο δεν είναι αναπαυτικά όπου υπάρχουν καμπύλες του σώματος. Δεν χρησιμοποιούμε φερμουάρ για το κούμπωμα. Οι περισσότεροι πελάτες μας δεν στέκονται όρθιοι και βρίσκουν τη χρήση του φερμουάρ δύσκολη όταν είναι καθιστοί. Βάζουμε λοιπόν μικρά κομμάτια βέλκρο στο άνοιγμα σε συνδυασμό με ύφασμα, ώστε να αποφεύγουμε δυο μειονεκτήματα του βέλκρο: το θορυβώδες άνοιγμα και η δυσκολία στην ευθυγράμμιση.»

Izzy Cammilleri Adaptable Clothing (μόνο για γυναίκες) (Www.IzzyCamilleri.com)

Η ιστοσελίδα ανοίγει με το εξής μήνυμα: «Καλώς ήρθατε στην κολεξιόν προσαρμοσμένης ένδυσης ΙΖ, της Καναδέζας σχεδιάστριας, Izzy Cammilleri». Αυτή η νέα γραμμή ένδυσης έχει σχεδιαστεί ειδικά για ανθρώπους που κάθονται. Τα σχέδια λαμβάνουν υπόψη τόσο τη μόδα όσο και τη λειτουργικότητα. Ένα επαναστατικό σχέδιο είναι αυτό με τη λεπτομέρεια στο πίσω μέρος του παντελονιού που έχει ψηλή μέση ώστε να βολεύει τους ανθρώπους με υψηλές κακώσεις νωτιαίου μυελού. Η ψηλή μέση είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διευκολύνει το ντύσιμο και την αφαίρεση του ενδύματος. Τα ρούχα της εταιρείας είναι «έτοιμα για χρήση» και δεν χρειάζονται άλλες προσαρμογές.

Η Izzy είναι υπερήφανη για το ότι η συλλογή της είναι σύγχρονη και μοδάτη, αλλά παράλληλα διαχρονική και κλασική. Κάθε κομμάτι είναι διαθέσιμο με μαλακή επένδυση για ζεστασιά, άνεση και για την προστασία του δέρματος. Προσφέρεται επίσης η επιλογή για πιο μακριά φερμουάρ, καθώς και για διαφορετικά είδη φερμουάρ σε σημεία όπου δεν υπήρχαν πριν, ώστε να γίνει το ντύσιμο του κάθε πελάτη πιο εύκολο. Η ιστοσελίδα της Izzy είναι προσεχτικά επιμελημένη, με εντυπωσιακή παρουσίαση των ενδυμάτων της, ενώ έχει πρόσφατα λανσάρει και νέα σχέδια για άνδρες και παιδιά.

Easy Access Clothing (Www.Easyaccessclothing.com)

Στην ιστοσελίδα της «Easy Access Clothing» η εταιρεία παρουσιάζεται ως one-stop σταθμός για τον καταναλωτή με αναπηρία. Αν και η πλοήγηση στην ιστοσελίδα είναι λίγο δύσκολη, παρατηρούμε πως υπάρχει μεγάλη συλλογή παντελονιών και εσωρούχων για χειριστές αναπηρικών καθισμάτων. Σημειώνεται πως η εταιρεία φαίνεται να πουλάει σε καλές τιμές, ενώ προσφέρουν και άνευ όρων εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Επιπλέον, αν ο πελάτης δεν είναι 100% ικανοποιημένος με την αγορά, υπάρχει και η επιλογή ανταλλαγής του προϊόντος ή επιστροφής των χρημάτων – ωστόσο, τα έξοδα μεταφοράς δεν επιστρέφονται. Μόνη προϋπόθεση για την επιστροφή του προϊόντος είναι η διατήρησή του σε καλή κατάσταση.

Buck and Buck (Www.Buckandbuck.com)

Η εταιρία «Buck & Buck» διαθέτει ένα μεγάλο κατάστημα με ρούχα για ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρία που βρίσκονται στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον. Η Julie Buck, ιδιοκτήτρια, λέει: «Διαθέτουμε πολλά ρούχα για ηλικιωμένους, δεδομένου ότι αυτοί ήταν πάντα οι πελάτες μας, αλλά μερικά από αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα και για νεότερους καταναλωτές. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζητούν συνηθισμένα καθημερινά ρούχα και η εταιρία μας είναι σε θέση να κάνει σχεδόν όλες τις μετατροπές. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το ξήλωμα της πλαϊνής ραφής ενός παντελονιού για να διευκολύνει στην τουαλέτα, ή το ξήλωμα της ραφής μιας μπλούζας και η τοποθέτηση βέλκρο ώστε κάποιος να μπορεί να ντυθεί μόνος του, ή τέλος, η δημιουργία ραφής με φερμουάρ στα μπατζάκια του παντελονιού για ευκολία στο ντύσιμο». Μετά από την αξιολόγηση των αναγκών του πελάτη, ενημερώνονται οι ράφτες της εταιρείας και προχωρούν σε μετατροπές με χαμηλό κόστος.

Able2wear (Www.Able2Wear.co.uk)

Η Able2wear είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου με προσαρμοσμένα ρούχα για ανθρώπους με αναπηρία και χειριστές αναπηρικών καθισμάτων, με έδρα την Σκωτία. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από κομψά παντελόνια και άλλα ρούχα για χειριστές αναπηρικών αμαξιδίων. Με πάνω από 16 χρόνια εμπειρίας και βραβευμένους σχεδιαστές, η Able2Wear παρέχει εναλλακτική ένδυση που έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, είναι άνετη και εμφανίσιμη.
Εκπρόσωπος της εταιρείας σημειώνει: «Είμαστε η μοναδική τέτοιου είδους εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε ρούχα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο, αφού εμπορευόμαστε τα πάντα, από εσώρουχα μέχρι αδιάβροχα, για ηλικίες από 4 μέχρι 94 ετών! Ξεκινήσαμε δημιουργώντας ρούχα για ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού – κύριο μέλημα μας ήταν να φτιάχνουμε τα ρούχα που θα φορούσαν και πριν το ατύχημά τους, αλλά προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατά την καθιστή θέση.»

Silvert’s Easy-Wear Easy-Care Clothing Company (Www.Silverts.com)

Η εταιρεία Silvert, με 78 χρόνια εμπειρία στον χώρο της ένδυσης, εδρεύει στον Καναδά και διαθέτει ρούχα για ηλικιωμένους αλλά και προσαρμοσμένα ρούχα για ανθρώπους με αναπηρία. Στην ιστοσελίδα τους φαίνεται να έχουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία, με διαφορετικά είδη ένδυσης και εσώρουχα. Σημειώνεται πως παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του site να επιλέξουν κατηγορίες ένδυσης με βάση πολλά διαφορετικά κριτήρια. Για παράδειγμα, υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες ένδυσης για χρήστες αναπηρικών καθισμάτων, για άτομα με σκλήρυναη κατά πλάκας, για διαβητικούς, ακόμα και για καταναλωτές με Parkinson και Alzheimer.

Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε ρούχα από το διαδίκτυο, κάντε καλή έρευνα αγοράς στα διαθέσιμα ηλεκτρονικά καταστήματα ώστε να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πιο προσιτή τιμή. Πριν προβείτε σε ηλεκτρονική συναλλαγή, βεβαιωθείτε πως έχετε πληροφορηθεί για όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (υλικό, μέγεθος, τιμή, κ.λπ.), καθώς και για τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας. Σημειώνουμε πως είναι απαραίτητο η επικοινωνία με τον πωλητή να προηγηθεί της αγοράς, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες σας σχετικά με τη διαδικασία αγοράς και αποστολής του προϊόντος στον χώρο σας.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …