Rowheel: Σύστημα ώθησης για χειροκίνητα αναπηρικά καθίσματα

Υπάρχουν περίπου 1,8 εκατομμύρια χρήστες χειροκίνητων αναπηρικών καθισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πληθυσμός αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό 10% ετησίως. Συνολικά, το 75% των χειριστών αναπηρικών καθισμάτων χρησιμοποιούν χειροκίνητα.

Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση χειροκίνητου αναπηρικού καθίσματος συνδέεται άμεσα με τραυματισμούς λόγω της επαναλαμβανόμενης κίνησης και διαρκή πόνο στα άνω άκρα. Οι συνέπειες της υπερβολικής χρήσης των μυών γίνονται εμφανείς με συμπτώματα όπως πόνος στους μυς, τράβηγμα των μυών του ώμου, εκφύλιση των αρθρώσεων και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Χρειάζεται επομένως να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι τύποι τραυματισμών, διατηρώντας ταυτόχρονα τα οφέλη της άσκησης που προκύπτουν από τον χειρισμό αναπηρικών καθισμάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρκεια και η ένταση του πόνου μακροπρόθεσμα οδηγούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής του χειριστή, που αναγκαστικά σταματάει ή περιορίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Το Rowheel προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στη χρήση του αναπηρικού καθίσματος, καθώς λειτουργεί με έλξη/ κωπηλατική κίνηση, σε αντίθεση με το συνηθισμένο σπρώξιμο. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρει μια άμεση και πιο αποτελεσματική λύση στα προβλήματα του ώμου, του αγκώνα, των τραυματισμών του καρπού, στην κόπωση του χειριστή και στην ικανότητα των ελιγμών, δεδομένου ότι η κίνηση της έλξης μεταφέρει το φορτίο και την ένταση από τους μικρότερους μυς σε πιο δυνατούς μυς της πλάτης, των ώμων και του μπράτσου, περιορίζοντας την επιβάρυνση και τους τραυματισμούς στους ώμους, τους τρικέφαλους και τους καρπούς.

Το Rowheel έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και εμφάνιση με τους τροχούς των συμβατικών χειροκίνητων αναπηρικών καθισμάτων. Η δυνατότητα του Rowheel να τοποθετείται επάνω σε οποιοδήποτε χειροκίνητο αναπηρικό κάθισμα ήταν πολύ σημαντική και επομένως δόθηκε προσοχή στην ενσωμάτωση καθολικών προδιαγραφών όπου ήταν απαραίτητο. Το βασικό χαρακτηριστικό του Rowheel είναι η προσαρμογή ενός συστήματος κυκλικών γραναζιών στο κέντρο του τροχού, τα οποία μετατρέπουν την κίνηση έλξης του χρήστη, σε μπροστινή κίνηση. Η αλλαγή του χειρισμού από σπρώξιμο σε τράβηγμα, σε συνδυασμό με το μηχανικό πλεονέκτημα που δημιουργείται από το σύστημα, προσφέρει συνολικά αυξημένη αντοχή των χειριστών.

Ένα αναπηρικό κάθισμα με Rowheels, έχει συμβατική στεφάνη στους τροχούς, η οποία είναι συνδεδεμένη με τα γρανάζια που έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο του τροχού. Αυτό μεταφέρει την κίνηση από το χειριστή στο αναπηρικό κάθισμα. Το Rowheel δεν απαιτεί τροποποίηση του σκελετού του καθίσματος και εύκολα αφαιρείται ή συνδέεται από τον ίδιο τον χρήστη.

Για την εφαρμογή του Rowheels δημιουργήθηκε ένα μοντέλο καθίσματος με σχετικά απλή κατασκευή. Λάστιχα, ζάντες και ακτίνες αγοράστηκαν, ενώ τα γρανάζια και οι βίδες σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τους κατασκευαστές του Rowheels. Στην εμπορική του έκδοση θα χρησιμοποιηθεί εξολοκλήρου ανθρακόνημα για λιγότερο βάρος, ενώ θα υπάρχει περισσότερη ευκολία στη σύνδεση/αποσύνδεση και καλύτερη αισθητική.

Ιούνιος 2010
Merritt Island, Florida USA
Απόδοση: Γεωργία Φύκα, Κοινωνική Λειτουργός

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Πώς να προσαρμόσετε στο αναπηρικό σας κάθισμα το καροτσάκι του μωρού σας [Video]

Το να γίνεσαι γονέας είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς αναπηρικό κάθισμα και το μωράκι σου είναι ακόμα λίγων μηνών. Ακούγεται σχεδόν τρομακτικό. Αυτή ακριβώς την …

ΗΠΑ: Αναπηρικά καθίσματα στη «μαύρη αγορά»

Η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές και στις ΗΠΑ. Οι παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. Τα βοηθήματα για την αποκατάσταση και για την ανεξάρτητη διαβίωση βγαίνουν στη «μαύρη αγορά». Δεν είναι …