Rowheels: Μηχανικός της NASA με τετραπληγία (ξανα)ανακαλύπτει τον τροχό! [video]

Κινείσαι με χειροκίνητο αναπηρικό κάθισμα; Ξέχνα ό,τι ήξερες μέχρι σήμερα! Ο Salim Nasser, μηχανικός της NASA με τετραπληγία, δημιούργησε τα Rowheels και κατάφερε να μειώσει την επαναλαμβανόμενη κόπωση των μυών που υφίσταται καθημερινά ένας παραπληγικός ή τετραπληγικός, αλλάζοντας την κατεύθυνση ώθησης των τροχών. Για την ακρίβεια, αντί ο χρήστης να σπρώχνει τις ρόδες…τις τραβάει. Με αυτόν τον παράδοξο τρόπο, ελαττώνεται σημαντικά το μέγεθος της ενέργειας που δαπανά ο χειριστής, καθώς στοχεύονται μεγαλύτεροι μυς.


Οι καιθνοτόμες Rowheels του Salim NasserΜε τα κοινά χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια, όταν ο χρήστης θέλει να κινηθεί προς τα εμπρός, σπρώχνει προς τα εμπρός την εξωτερική στεφάνη των οπίσθιων ροδών, αλλά αυτή η κίνηση επιβαρύνει πολύ τους ώμους και τους μυς των χεριών – μακροχρόνια, τα σημάδια της κόπωσης περιορίζουν τρομακτικά τη λειτουργικότητα ενός παραπληγικού ή τετραπληγικού χρήστη.

Ο Salim NasserΣύμφωνα με δημοσίευμα της Popular Science, για τον σχεδιασμό των Rowheels, ο Nasser επανασχεδίασε το κεντρικό τμήμα της ρόδας, χρησιμοποιώντας μια μηχανική συσκευή που ονομάζεται «πλανητικό γρανάζι» (planetary gear), ώστε ο χρήστης να τραβάει προς τα πίσω την εξωτερική στεφάνη προκειμένου να προωθηθεί προς τα εμπρός (αντίστοιχα με τον τρόπο που μετακινούνται οι κωπηλάτες). Επιπλέον, όταν ο χρήστης ανεβαίνει μια ανηφόρα, οι ρόδες Rowheels έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αυτόματα, διασφαλίζοντας πως δεν θα παρασυρθεί το αμαξίδιο προς τα πίσω, ακόμα κι αν ο χρήστης κουραστεί και διακόψει την προσπάθεια.

Οι ρόδες Rowheels αναμένεται να βγουν στην παραγωγή μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το κόστος τους θα κυμαίνεται μεταξύ $2,000 και $3,000.Τα λεγόμενα «planetary gears» χρησιμοποιούνται στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων και σε μηχανοκίνητα εργαλεία για την αναστροφή και την επιβράδυνση της κίνησης, αλλά κανένα αναπηρικό αμαξίδιο της αγοράς δεν είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό μέχρι σήμερα.

Οι ρόδες Rowheels αναμένεται να βγουν στην παραγωγή μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το κόστος τους θα κυμαίνεται μεταξύ $2,000 και $3,000.

Ο Nasser ζει κοντά στο Kennedy Space Center στη Florida, και η καθημερινή του δουλειά είναι ο σχεδιασμός και η ανάλυση εξοπλισμού ερπυστριοφόρων οχημάτων, ο οποίος χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των διαστημοπλοίων.

Περιοδικό Αυτονομία – Disabled.GR, 8/5/2013

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο προσπελάσιμο για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα [video]

Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Νεαρή με τετραπληγία μιλά για την αναπνευστική υποστήριξη μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού [video]

Η 26χρονη Jenni Taylor από τη Minnesota των ΗΠΑ, περιγράφει σε πολύ λίγα λεπτά τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (Α1-Α2) και την 24ωρη εξάρτησή της από …