Σε τρία χρόνια ρομπότ για όλες τις χρήσεις

Ανθρωποειδή και άλλα προηγμένα ρομπότ σκοπεύει να περάσει σε πρακτικές χρήσεις από το 2010 η εταιρεία Toyota Motor Corp, προκειμένου να βοηθούν τους ανθρώπους σε εργοστάσια, νοσοκομεία, και σπίτια, αλλά και να δίνουν τη δυνατότητα κυκλοφορίας ατόμων με αναπηρίες.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η ιαπωνική εταιρεία, παρουσιάζοντας δύο νέα ρομπότ το ένα εκ των οποίων μπορεί να παίζει βιολί. Το συγκεκριμένο ρομπότ μπορεί να παίξει ολόκληρές συμφωνίες, χρησιμοποιώντας τα μηχανικά του δάχτυλα, συγχρονίζοντάς τα με αρκετή επιτυχία.

Ο στόχος
Ο πρόεδρος της Toyota, Κατσουάκι Γουατανάμπε, δήλωσε ότι η ρομποτική θα εξελιχθεί σε κύριο τομέα δραστηριοτήτων της εταιρείας. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ρομπότ χρήσιμα στις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων» ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας.

«Στα επόμενα δύο με τρία έτη, θα κάνουμε με τα ρομπότ δοκιμές για να δούμε ποιο είδος επιχειρησιακών δυνατοτήτων παρουσιάζουν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές στην Ιαπωνία, τόσο από πανεπιστήμια όσο και από εταιρείες, όπως η Honda Motor Co, που είναι μεγάλος ανταγωνιστής της Toyota, συναγωνίζονται για να κατασκευάσουν ρομπότ αρκετά έξυπνα ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ηλικιωμένων σε μια χώρα όπου το 40% του πληθυσμού αναμένεται να είναι πάνω από 65 ετών μέχρι το 2055.

Ενα ακόμη ρομπότ, που παρουσιάστηκε μαζί με το ρομπότ – βιολιστή, είναι μια ευφυής αναπηρική καρέκλα που μπορεί να ελιχτεί σε ανώμαλο έδαφος προσπερνώντας εμπόδια, η οποία μπορεί να ελεγχθεί και εξ αποστάσεως. Πρόκειται για μια ογκώδη καρέκλα με ρόδες, που μπορεί επίσης να συνοδεύει ένα πρόσωπο με αργό ρυθμό, που λειτουργεί ως αχθοφόρος, και έχει ρόδες που γυρίζουν διαγωνίως για να ξεπερνά τα εμπόδια.

Επιδεξιότητα
Η Toyota προγραμματίζει να επιτύχει περαιτέρω προόδους στην επιδεξιότητα και την ευελιξία των ρομπότ προκειμένου να αναπτύξουν ικανότητες ώστε να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία και συγκεκριμένα ως βοηθοί σε μικροδουλειές στο σπίτι, αλλά και ικανά να παρέχουν ιατρική φροντίδα.

Τα «συνεργατικά ρομπότ» που επιδιώκει να αναπτύξει η εταιρεία θα λειτουργούν ως αρωγοί στους ανθρώπους σε τέσσερις τομείς: εσωτερικά καθήκοντα, περιποίηση και ιατρική φροντίδα, κατασκευές και προσωπικές μεταφορές σε κοντινές αποστάσεις. Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της, δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με πανεπιστημιακούς, την ιαπωνική κυβέρνηση και άλλες εταιρείες.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, αν και θα απαιτηθούν αυξημένα κονδύλια για την έρευνα και την ανάπτυξη των «συνεργατικών ρομπότ», η τεχνολογία που θα αποκομιστεί από τα ρομπότ, όπως ο έλεγχος της σταθερότητας και η οπτική αναγνώριση, θα μπορούσε να διαχυθεί πίσω για τη βελτίωση των αυτοκινήτων.

Του Τάσου Σαραντη
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/12/2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …