Συμπληρώματα πρωτεϊνών για επούλωση των πληγών κατάκλισης

Τα συμπληρώματα πρωτεϊνών σε υγρή μορφή μπορεί να συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών κατάκλισης – των πληγών που συχνά αναπτύσσονται στο σώμα ανθρώπων, οι οποίοι μένουν για καιρό ακίνητοι στο κρεβάτι ή σε αναπηρική καρέκλα – σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι πληγές αυτές, που συχνότερα παρατηρούνται σε ηλικιωμένους ανθρώπους, αναπτύσσονται λόγω της συνεχούς πιέσεως, η οποία εμποδίζει την παροχή αίματος σε ορισμένα τμήματα του σώματος, προκαλώντας έτσι βλάβες στο δέρμα και στους υποκείμενους ιστούς.

Η έλλειψη τροφής μπορεί να καταστήσει κάποιους ανθρώπους ευάλωτους στις πληγές κατάκλισης, γι’ αυτό η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων ήδη συνιστάται για την πρόληψη και τη θεραπεία των πληγών.

Εντούτοις, έως τώρα υπήρχε έλλειψη στοιχείων από ελεγχόμενες κλινικές μελέτες για την έκταση της επίδρασης των πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων στην επούλωση των πληγών κατάκλισης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Γι’ αυτό τον λόγο, επιστράτευσαν 89 ενοίκους γηροκομείων, από τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, οι οποίοι έκαναν θεραπεία για μικρές ή εκτεταμένες πληγές κατακλίσεως.

Οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων ακολουθούσε την κλασική θεραπεία και η άλλη την ίδια θεραπεία αλλά έπαιρνε και πρωτεϊνικό συμπλήρωμα σε υγρή μορφή τρεις φορές την εβδομάδα.

Έπειτα από οκτώ εβδομάδες θεραπείες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πληγές των γερόντων που έπαιρναν το συμπλήρωμα είχαν επουλωθεί με διπλάσιο ρυθμό απ’ ότι αυτές των συνομηλίκων τους οι οποίοι υποβάλλονταν μόνο στην συνήθη θεραπεία.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Εξελίξεις στην Φροντίδα του Δέρματος και των Πληγών», υποδηλώνουν ότι έχει βάση η παρατήρηση ότι η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή διευκολύνει την επούλωση των πληγών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, δρα Σ. Κουόν Λη, πρόεδρο της Χειρουργικής Ένωσης του Οχάϊο, τα συμπληρώματα ενδέχεται να ωφελούν την επούλωση των πληγών επειδή περιέχουν αυξημένες ποσότητες ορισμένων αμινοξέων (αργινίνης, γλουταμίνης και γλυκίνης) τα οποία έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της επούλωσης.

ΠΗΓΗ: Reuters, Advances in Skin & Wound Care (March 2006
http://health.ana-mpa.gr 12-5-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …