Σπίτι με «ανέσεις»

Η εξωτερική όψη της ροζ μονοκατοικίας στον ήσυχο δρόμο με τα δέντρα, δεν διαφέρει σε τίποτα από όλα τα άλλα σπίτια στα προάστια της Νότιας Φλόριντα. Αλλά όταν κανείς περάσει τις διπλές γυάλινες πόρτες, τότε είναι εμφανές: Αυτό το σπίτι είναι διαφορετικό.

Οι πόρτες και τα φώτα λειτουργούν μέσω μιας οθόνης αφής, που μοιάζει με ένα τεράστιο τηλεχειριστήριο. Το ύψος του τραπεζιού της κουζίνας ελέγχεται επίσης από έναν πίνακα, όπως και οι κουρτίνες. Επιπλέον, υπάρχει ένα περιστρεφόμενο σύστημα ραφιών για αποθήκευση.

Σε αυτό το σπίτι μένουν 6 άνθρωποι με πολλαπλές αναπτυξιακές αναπηρίες, ανεξάρτητοι. Το σπίτι διατίθεται από το Κέντρο Ann Storck με συγχρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι συγκάτοικοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το μέλλον, καθώς γίνονται σοβαρές περικοπές του προϋπολογισμού στη Φλόριντα.

Ο Jim McGuire, εκτελεστικός διαχειριστής του κέντρου, υπολογίζει πως το έλλειμμα αυτή τη χρονιά για 5 συνολικά σπίτια που διαχειρίζεται, θα είναι τουλάχιστον $600.000, και εκτιμά ότι θα πρέπει να βρει επιπρόσθετα $1,6 εκατομμύρια για το 2008-2009. Δεν ξέρει όμως ακόμα πώς θα καταφέρει να βρει αυτά τα χρήματα.

Ο κρατικός Φορέας για τους Ανθρώπους με Αναπηρία ανακοίνωσε πως όλοι οι πάροχοι κοινωνικών υπηρεσιών θα αντιμετωπίσουν περικοπές.
«Θα πρέπει να κάνουν επιλογές και αλλαγές, αλλά ελπίζουμε ότι θα επιβιώσουν», είπε εκπρόσωπος τύπου του κρατικού φορέα.

Το σπίτι με τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι το πιο φτηνό ανάμεσα στα 5 σπίτια του κέντρου Storck, γιατί οι κάτοικοί του έχουν σημαντικό βαθμό αυτοεξυπηρέτησης σε σχέση με άλλους ανθρώπους με σοβαρότερες αναπηρίες. Ωστόσο, υπάρχει βοήθεια όλο το 24ωρο από 2 ή 3 βοηθούς και για τους 6 συγκατοίκους.

Η τεχνολογία του σπιτιού, που προέρχεται από την Crestron Electronics Inc., σχεδιάστηκε, προγραμματίστηκε και εγκαταστάθηκε στο κόστος των $60.000. Οι οθόνες αφής από μόνες τους κοστίζουν $2.000 η καθεμία.
«Δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι ακριβώς ίδιο με κάποιο άλλο», δηλώνει ο Jeff Singer, διευθυντής επικοινωνίας και μάρκετινγκ της εταιρείας.

Η οθόνη αφής στέλνει εντολές στο κεντρικό λειτουργικό σύστημα, που μπορεί να ελέγξει και να αυτοματοποιήσει σχεδόν οτιδήποτε μέσα στο σπίτι. Έτσι, επιτρέπει στους κατοίκους να κάνουν περισσότερα πράγματα μόνοι τους.
«Δεν χρειάζεται να βασίζονται στο προσωπικό για τα μικρά γεύματά τους ή για να ανοίγουν τις πόρτες», λέει ο διαχειριστής του σπιτιού.

Τα δίδυμα αδέρφια Bennie και Lennie Merchant, 41 ετών, που γεννήθηκαν με εγκεφαλική παράλυση, επιδεικνύουν τα τεχνολογικά τους «παιχνίδια».
Τα αδέρφια παρουσιάζουν πολλαπλές αναπηρίες, αλλά ο Bennie μπορεί να ανοίξει την πόρτα του μπάνιου ή την τηλεόραση μέσω της οθόνης αφής που είναι συνδεδεμένη πάνω στο αναπηρικό του κάθισμα. Από την άλλη, στην κουζίνα, ο Lennie φτιάχνει μείγμα για κέικ, όσο η βοηθός κρατάει το μπολ. Όλοι οι συγκάτοικοι μαζεύονται στην κουζίνα, καθώς δύο από τους κατοίκους στρώνουν το τραπέζι και ετοιμάζουν το δείπνο.

Μέσα από ραδιοσυχνότητες και ασύρματη τεχνολογία, οι κάτοικοι ελέγχουν την τηλεόραση με το πάτημα του εικονιδίου του αγαπημένου τους σταθμού. Ελάχιστες φορές μπορεί να γίνει κάποιο μπέρδεμα με τα φώτα, όπως για παράδειγμα όταν ένας από τους κατοίκους κλείσει κατά λάθος τα φώτα τού σαλονιού από το υπνοδωμάτιό του.

«Δυστυχώς η υψηλή τεχνολογία είναι ακόμα αρκετά ακριβή για να ενσωματωθεί στην αγορά. Ωστόσο, είναι ένα ιδανικό προϊόν για τους ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες», λέει ο Bruce Wrobel, που βοήθησε στην εγκατάσταση του συστήματος.

Για τα τηλέφωνα, ο Wrobel εγκατέστησε ένα σύστημα ανοιχτής ακρόασης και έδωσε τη δυνατότητα στους ενοίκους να χρησιμοποιούν ένα αυτόματο τηλεφωνικό σύστημα χωρίς τη χρήση χεριών (hands-free). Μπορούν να τηλεφωνήσουν έως και σε 6 ανθρώπους με το πάτημα ενός εικονιδίου στην τηλεφωνική συσκευή, η οποία ανοίγει και κλείνει αυτόματα το ακουστικό.

Ωστόσο, όπως σε όλα τα τεχνολογικά βοηθήματα, έτσι και στο σύστημα αυτού του σπιτιού, είναι απαραίτητη η συντήρηση, προκειμένου να επιδιορθώνονται πράγματα/λειτουργίες που θα χαλάσουν λόγω της αναμενόμενης φθοράς που επιφέρει η συνεχής χρήση με το πέρασμα του χρόνου.

Της Lisa Orkin Emmanuel
Νοέμβριος 2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …