Στη Βουλή οι προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής ατόμων με αναπηρία

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με αναπηρία περιέχει η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για τα αναπηρικά θέματα, η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Η έκθεση προτείνει μεταξύ άλλων:

• Τη θέσπιση ισχυροτέρων κινήτρων (φορολογικών κλπ.) προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη και απασχόληση αναπήρων εργαζομένων.
• Την αναβάθμιση και ενίσχυση των υπηρεσιών ενημέρωσης του Ο.Α.Ε.Δ. προς τα ?τομα με Αναπηρία σχετικά με τις προσφερόμενες δυνατότητες απασχόλησης.
• Την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου (ν. 2643/1998) για τις προσλήψεις των ατόμων με αναπηρία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αναγκαία η βελτίωση του νόμου προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού των διαδικασιών προσλήψεων των αναπήρων από τις υπόλοιπες κατηγορίες προστατευομένων προσώπων του νόμου (πολύτεκνους, μέλη εθνικής αντίστασης κ.λ.π.).

Για τον καλύτερο συντονισμό των σχετικών πολιτικών που αφορούν τα άτομα με αναπηρία :
• Η σύσταση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής στη Βουλή για τα Αναπηρικά Θέματα.
• Η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας που αναφέρεται στα άτομα με αναπηρία.
• Η λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ατόμων με Αναπηρίες.

Επίσης, η έκθεση περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης που παρέχεται στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Προτείνεται μεταξύ άλλων:

• Η ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ειδικής Αγωγής στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
• Η ίδρυση νέων Kέντρων Διάγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) και η περαιτέρω στελέχωση των υπαρχόντων με εξειδικευμένο προσωπικό.
• Η θεσμοθέτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille.
• Η σύσταση ειδικού φορέα ελέγχου προδιαγραφών προσβασιμότητας και λειτουργικότητας των Σχολικών δομών Ειδικής Αγωγής.
• Η δημιουργία ειδικής γραμματείας-διεύθυνσης σε κάθε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας, με αρμοδιότητα την επίλυση προβλημάτων στην εκπαίδευση των φοιτητών με αναπηρία.

Σχετικά με τον ευαίσθητο τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, η έκθεση προτείνει:

• Την καθιέρωση Κάρτας Αναπηρίας.
• Τη θέσπιση εθνικού μητρώου αναπήρων και την καταγραφή όλων των πολιτών με αναπηρία.
• Την ισόβια αναγνώριση της αναπηρίας, σε περιπτώσεις νόσων που έχουν προκαλέσει χρόνιες, μη αναστρέψιμες, σοβαρές και βαρείες αναπηρίες.
• Την αναβάθμιση και άμεση στελέχωση των Κέντρων Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρίες (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.Μ.Ε.Α.) και των Κέντρων Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Κ.Α.Φ.Κ.Α.).
• Την ενίσχυση των προγραμμάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον και στα μέσα μαζικής μεταφοράς προτείνεται:

• Η εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος στις αρχιτεκτονικές σχολές με αντικείμενο τις ιδιαίτερες ανάγκες προσβασιμότητας των ατόμων με κινητική αναπηρία στο δομημένο περιβάλλον.
• Η ένταξη του κριτηρίου της προσβασιμότητας σε όλους τους διαγωνισμούς κατασκευής δημοσίων έργων και προμηθειών αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού.
• Η θέσπιση αυστηρών κυρώσεων στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τους παραβάτες που παρκάρουν σε ράμπες ή χώρους στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην ενημέρωση και ψυχαγωγία των ΑμεΑ, προτείνοντας:

• Την αυστηρή εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου 2328/1995 που υποχρεώνει τα τηλεοπτικά κανάλια να μεταδίδουν καθημερινά ένα τουλάχιστον δελτίο ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, καθώς και να περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη νοηματική γλώσσα.
• Τη σύνδεση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων με το βαθμό προσβασιμότητας των προγραμμάτων τους προς τα άτομα με αναπηρία.

«Η έκθεση αποτελεί την πρώτη τεκμηριωμένη καταγραφή από την Βουλή των Ελλήνων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με αναπηρία, στην προσπάθεια ενίσχυσης της ισότιμης συμμετοχής τους στην ελληνική κοινωνία. Προσδοκούμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της επιτροπής θα αποτελέσουν βασικό σημείο αναφοράς στο δημόσιο διάλογο σχετικά με την προοπτική βελτίωσης του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και στην προσπάθεια λήψης όλων των αναγκαίων δράσεων από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με αναπηρία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Ελευθερία Μπερνιδάκη, αναφερόμενη στην τελική έκθεση.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Τετάρτη, 17 Μαϊου 2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η Παραολυμπιακή γιορτή του Σότσι

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Παραολυμπιακών, στο Σότσι, Ρώσοι αθλητές θα μετάσχουν σε όλα τα αγωνίσματα. Απαντες τονίζουν ότι οι επιτυχίες αυτών των αθλητών, είναι δυνατές μόνο όταν η …

Η Μέρκελ… καθιστή

Η εμφάνιση της ΄Αγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είχε μια ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την καγκελάριο …

Σάο Πάολο: Η πρώτη πάσα, από παράλυτο έφηβο

Κάπως έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κορυφαία στιγμή του Παγκοσμίου δεν θα γραφτεί από τον Ρονάλντο ή τον Ρούνεϊ, αλλά από έναν παράλυτο …

Η Μέρκελ απτόητη από τον τραυματισμό

Οι πατερίτσες δεν εμπόδισαν την Αγκελα Μέρκελ να υποδεχθεί χθες στην καγκελαρία παιδιά από όλη τη Γερμανία που της έψαλαν τα κάλαντα, ενώ ο τραυματισμός της δεν θα σταθεί εμπόδιο ούτε στην παρουσία …

Κλινήρης αλλά παρούσα στα σημαντικά μίτινγκ

Η είδηση του τραυματισμού της καγκελαρίου κατά τις χειμερινές διακοπές της αποτελεί ακόμη πρώτο θέμα. Το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τις κυβερνητικές της …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Εκκωφαντική βουβαμάρα από τους φορείς των ΑμεΑ

Δικαιολογημένες απορίες συνδικαλιστών για την αδιαφορία των συνδικαλιστών. Ούτε ένας συνδικαλιστικός σύλλογος αναπήρων δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ; Σάλος από …

Prosthetic Limbs Offer a Sense of Touch

The sense of touch allows us to process data about our everyday world. Without it, we might have to visually calculate how wide to stretch our fingers each time we reached for the phone or how much …