Στο μικροσκόπιο οι παροχές για το 2007

Aμεσες προτεραιότητες του κ. Αλογοσκούφη, ο περιορισμός των δαπανών και η αύξηση του ΕΚΑΣ, καθώς και της σύνταξης του ΟΓΑ. Την «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας δεν επιτρέπονται παροχές, χαράζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σχεδιάζοντας την οικονομική πολιτική του επόμενου, κρίσιμου και προεκλογικού, έτους. Οι δυσκολίες προκύπτουν από τις εκτιμήσεις που ήδη διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα του Δημοσίου το 2007 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ.

Η απειλή που περιέχει η εκτίμηση αυτή είναι ότι ενώ για φέτος η Επιτροπή δέχεται πως το έλλειμμα θα είναι κάτω από το 3% και συνεπώς η ελληνική οικονομία θα εξέλθει από το καθεστώς επιτήρησης, τον επόμενο χρόνο θα βρεθεί πάλι στη δυσμενή αυτή θέση.

Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομίας, με βάση και τις ανάλογες αποφάσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αποκρούει όλα τα αιτήματα που αφορούν παροχές κατά το προεκλογικό έτος.

Περιορισμός των δαπανών

Αυτό που θα γίνει, τονίζει στους συνομιλητές του, είναι να αυξηθεί το ΕΚΑΣ, καθώς και η σύνταξη του ΟΓΑ. Τις παροχές αυτές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους τις είχαμε υποσχεθεί, τις έχουμε προϋπολογίσει στο πρόγραμμα σταθερότητας και θα τις πραγματοποιήσουμε. Για τους μισθωτούς και τα μεσαία εισοδήματα, «οι παροχές» είναι η μείωση φορολογικών συντελεστών που έχουμε εξαγγείλει. Σε όλα τα άλλα θα είμαστε πολύ αυστηροί, επιμένει ο κ. Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι ο περιορισμός των δαπανών. Αλλωστε, το γεγονός ότι στις περισσότερες ΔΕΚΟ έχουν συμφωνηθεί διετείς συλλογικές συμβάσεις, καθιστά ελεγχόμενο το κόστος εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το ερχόμενο έτος.

Αυτά όσον αφορά συνταξιούχους, μισθωτούς και επαγγελματίες. Μήπως θα έχουν παροχές οι… φοροφυγάδες; Το ρητορικό ερώτημα σκοτεινιάζει την έκφραση του υπουργού που παραδέχεται ότι «αυτοί παίρνουν μόνοι τους τις παροχές». Δείχνει προβληματισμένος με την έκταση της φοροδιαφυγής και φαίνεται ότι μελετά μέτρα ειδικά για τις κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως είναι αυτή που αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Νέος κύκλος διαβουλεύσεων και επαφών για το κρίσιμο αυτό θέμα διαφαίνεται τους προσεχείς μήνες. Αλλωστε και η έως τώρα ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική προδιαθέτει προς την κατεύθυνση αυτή. «Η προσαρμογή αφορούσε τις δαπάνες και όχι τα έσοδα», επισημαίνει ο κ. Αλογοσκούφης, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.

Γι’ αυτό άλλωστε αποκρούει πολλά απο τα αιτήματα υπουργών που ζητούν συνήθως… κάτι επιπλέον. Περισσότερες προσλήψεις για να καλυφθούν «επιτακτικές» πάντα ανάγκες, επιδόματα για τους υπαλλήλους, μια μεγαλύτερη αύξηση δαπανών για να αντιμετωπιστούν κρίσιμα θέματα. Μερικές φορές είναι πράγματι επιτακτικές οι ανάγκες, αλλά συνήθως μπορούν να αντιμετωπισθούν με άλλους τρόπους, χωρίς αύξηση δαπανών, λέει ο υπουργός. Και επειδή φαίνεται ότι αντιμετωπίζει συχνά τη σθεναρή αντίσταση των συναδέλφων του υπουργών, συνεχίζει με νόημα: «Δεν δικαιολογείται η απραξία εξαιτίας της έλλειψης πόρων». Προφανώς έχει εντοπίσει ότι πολλοί υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες ταυτίζουν την εφαρμογή της πολιτικής τους με αύξηση των δαπανών που διαχειρίζονται. Αν δεν έχουν αυξημένα κονδύλια να διαχειριστούν, δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Απλώς μένουν χωρίς έργο και κατηγορούν τον υπουργό Οικονομίας για τη δική τους απραξία! «Δοξάζονται» προβάλλοντας το ελαφρυντικό έλλειψης πόρων.

Οι δείκτες εμπιστοσύνης

Οι πολιτικές διεργασίες και η συνηθισμένη αντιπαράθεση όλων των υπουργών με τον υπουργό Οικονομίας είναι μια συνηθισμένη πολιτική πρακτική. Αυτό, όμως, που απασχολεί περισσότερο είναι η πορεία της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει αισιόδοξος στο σημείο αυτό, επισημαίνοντας ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες βελτιώνονται συνεχώς. Οι επιχειρηματίες, αλλά και οι καταναλωτές βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Aλλωστε, και τα στοιχεία που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν την οικονομία σε θετικό έδαφος. Η αύξηση του ΑΕΠ είναι 4% και ξεπερνάει όλες τις σχετικές προβλέψεις κατά το πρώτο τρίμηνο, που παραδοσιακά δεν είναι το καλύτερο. Δεν περιλαμβάνει τα μεγάλα έσοδα της χώρας από την τουριστική περίοδο, ενώ και η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι συνήθως περιορισμένη τους πρώτους μήνες του έτους. Επίσης, σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ σημαντική είναι η άνοδος και των εξαγωγών. Τι μένει; Να πάει καλά ο τουρισμός, αλλά ο τομέας αυτός δεν είναι ο μοναδικός που προκαλεί αβεβαιότητες και φαίνεται να ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αβεβαιότητα της διεθνούς οικονομίας αλλά και στις βασικές κατευθύνσεις που αφορούν και την ελληνική οικονομία, κινήθηκε και η ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Παρίσι κατά τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Οι αβεβαιότητες, είπε ο κ. Καραμανλής, δεν θα πρέπει να αναστρέψουν την πρόοδο ούτε να αναβιώσουν εσωστρεφείς πολιτικές του παρελθόντος. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσουν έκκληση για επαγρύπνηση, ώστε οι κυβερνήσεις να προωθήσουν αλλαγές, να εφαρμόσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να συντονίσουν διαδικασίες που να δημιουργούν ανταγωνιστικές οικονομίες και ισχυρές, συνεκτικές κοινωνίες. Η κύρια εστίασή μας, συνέχισε, αφορά:

1. Τη μακροοικονομική σταθερότητα. Η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει, ακόμη, πρόκληση για πολλές οικονομίες. Τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι απαραίτητα, προκειμένου να διασφαλίζεται κατανομή πόρων αποτελεσματική, μακροχρόνια βιώσιμη, ικανή να παρέχει κοινωνική προστασία.

2. Τις διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές. Η ανάγκη για προώθηση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας είναι επιτακτική. Σημαντικές προτεραιότητες αποτελούν:

– η άρση των εμποδίων εισόδου και το άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών

– ο εκσυγχρονισμός των αγορών εργασίας, με τη βελτίωση της προσφοράς και της ζήτησης,

– η ομαλή λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών με κατάλληλες ρυθμίσεις

– η μείωση της γραφειοκρατίας.

Πολλές χώρες οφείλουν να επιταχύνουν -και εμείς, στην Ελλάδα, αυτό κάνουμε- έσπευσε να προσθέσει, τον ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενσωματωθούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι ανοικτές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο. Ειδικότερα, όσον αφορά τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης.

Του Σεραφειμ Κωνσταντινιδη
http://www.kathimerini.gr 28-5-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η Παραολυμπιακή γιορτή του Σότσι

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Παραολυμπιακών, στο Σότσι, Ρώσοι αθλητές θα μετάσχουν σε όλα τα αγωνίσματα. Απαντες τονίζουν ότι οι επιτυχίες αυτών των αθλητών, είναι δυνατές μόνο όταν η …

Η Μέρκελ… καθιστή

Η εμφάνιση της ΄Αγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είχε μια ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την καγκελάριο …

Σάο Πάολο: Η πρώτη πάσα, από παράλυτο έφηβο

Κάπως έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κορυφαία στιγμή του Παγκοσμίου δεν θα γραφτεί από τον Ρονάλντο ή τον Ρούνεϊ, αλλά από έναν παράλυτο …

Η Μέρκελ απτόητη από τον τραυματισμό

Οι πατερίτσες δεν εμπόδισαν την Αγκελα Μέρκελ να υποδεχθεί χθες στην καγκελαρία παιδιά από όλη τη Γερμανία που της έψαλαν τα κάλαντα, ενώ ο τραυματισμός της δεν θα σταθεί εμπόδιο ούτε στην παρουσία …

Κλινήρης αλλά παρούσα στα σημαντικά μίτινγκ

Η είδηση του τραυματισμού της καγκελαρίου κατά τις χειμερινές διακοπές της αποτελεί ακόμη πρώτο θέμα. Το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τις κυβερνητικές της …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Εκκωφαντική βουβαμάρα από τους φορείς των ΑμεΑ

Δικαιολογημένες απορίες συνδικαλιστών για την αδιαφορία των συνδικαλιστών. Ούτε ένας συνδικαλιστικός σύλλογος αναπήρων δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ; Σάλος από …

Prosthetic Limbs Offer a Sense of Touch

The sense of touch allows us to process data about our everyday world. Without it, we might have to visually calculate how wide to stretch our fingers each time we reached for the phone or how much …