Στον 21ο αιώνα ασθενείς εξακολουθούν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από κατακλίσεις. Γιατί;

Μια πρόσφατη έρευνα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας αποκαλύπτει τον βαθμό παραμέλησης των ασθενών στα νοσοκομεία.

Η ιατρική αγωγή μπορεί να μην καταφέρει να σας θεραπεύσει – μπορεί όμως να βλάψει την υγεία σας. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι οι κατακλίσεις, στις οποίες πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος, επειγόντως.

Συνήθη σημεία δημιουργίας κατακλίσεων

Συνήθη σημεία δημιουργίας κατακλίσεων

Μπορεί να περνούν απαρατήρητες, αλλά στην πραγματικότητα οι κατακλίσεις προκαλούν τρομερά επώδυνες βλάβες στο δέρμα, όταν μέρη του σώματος όπως οι γοφοί ή η φτέρνα, που έχουν λεπτό ιστό, πιέζονται όταν κάποιος είναι για αρκετή ώρα ξαπλωμένος σε στρώμα ή καθισμένος.

Το δέρμα και οι ιστοί τρέφονται από τη διαρκή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών από το αίμα. Η συνεχής πίεση σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο περιορίζει την ροή του αίματος, προκαλώντας βλάβη που μοιάζει περίπου σαν ένα έγκαυμα. Εάν αφεθεί στην τύχη της, η κατάκλιση βαθαίνει και μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη.

Οι ικανοί σωματικά άνθρωποι δεν χρειάζεται καν να σκεφτούν τον κίνδυνο της κατάκλισης – γυρίζουν και κινούνται ενστικτωδώς, ακόμα και στον ύπνο. Αλλά εάν μείνει κάποιος σε ακινησία μετά από μια επέμβαση, ή ένα εγκεφαλικό για παράδειγμα, οι κατακλίσεις είναι ένας πραγματικός κίνδυνος.

Οι κατακλίσεις, ωστόσο, μπορούν τις περισσότερες φορές να αποφευχθούν. Πραγματικά, σε παλιότερες εποχές του εθνικού συστήματος υγείας, εάν κάποιος ασθενής εμφάνιζε κατάκλιση, ήταν ζήτημα ντροπής και πειθαρχικού ελέγχου για τις νοσηλεύτριες, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μια έμπειρη νοσηλεύτρια στον ανακριτή – κατά τις έρευνες που έγιναν μετά το σκάνδαλο του νοσοκομείου Mid Staffordshire της Αγγλίας (όπου διαπιστώθηκε απώλεια 400, αλλά πιθανότατα 1200 ασθενών, λόγω σοκαριστικής έλλειψης φροντίδας).

«Δύο φορές την ημέρα, κάθε νοσηλεύτρια, ανεξαρτήτως θέσης, περνούσε από κάθε ασθενή για να πλύνει τους αγκώνες, τις πατούσες και την πλάτη του, πρώτα με σαπούνι και νερό, και, μετά το σκούπισμα, με οινόπνευμα και ταλκ. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν είχαν ποτέ κατακλίσεις», λέει η νοσηλεύτρια του παλιού Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS).

Η έλλειψη φροντίδας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό που πρέπει να μας φοβίζει είναι ότι οι κατακλίσεις είναι πλέον διαδεδομένες σε όλο το σύστημα υγείας — σύμφωνα με επίσημη αναφορά για το 2010, στην επίσημη ιστοσελίδα του NHS (NHS Choices – http://www.nhs.uk), μεταξύ 4% και 10% των ασθενών που νοσηλεύονται, αναπτύσσουν τουλάχιστον μια κατάκλιση. Για τους ηλικιωμένους ανθρώπους με δυσκολίες στην κίνηση, οι αριθμοί φτάνουν μέχρι και το 70%. Οι κατακλίσεις είναι η επιτομή του βαθιά ανησυχητικού προβλήματος της υγειονομικής περίθαλψης στη Μεγάλη Βρετανία.

Αναφορές από το βιβλίο «How We Treat The Sick» (Πώς αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς)

Όλα αυτά έγιναν ευρέως γνωστά με την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Πώς αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς» (How We Treat The Sick). Ο συγγραφέας του βιβλίου, Michael Mandelstam, εργάζεται εδώ και 14 χρόνια ως νομικός σύμβουλος στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Έχει συλλέξει έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών παραμέλησης και κακοποίησης από νοσοκομεία σε όλη την χώρα – το Mid Staffordshire ήταν ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά υπάρχουν υπεράριθμα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό το νοσοκομείο δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Πρόκειται για ένα συστημικό πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στη Μ. Βρετανία, με τον πρώτο κανόνα της ιατρικής «primum non nocere» (πρωτίστως, μην κάνετε κακό) να παραβιάζεται τακτικά κατά μήκος του συστήματος υγείας.

Εάν λάβει κανείς υπόψιν του πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας θεωρείται από τα καλύτερα του κόσμου, τότε πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει, συνειρμικά, το μέγεθος του προβλήματος μέσα στα ελληνικά σύνορα.
Οι κατακλίσεις είναι πάγια τακτική πια στα ελληνικά νοσοκομεία – δημόσια και ιδιωτικά. Είναι τόσοι οι άνθρωποι με αναπηρίες που αποκτούν τις κατακλίσεις τους μέσα στα νοσοκομεία, που οι κατακλίσεις μοιάζουν σαν υποχρεωτικό στάδιο της αποκατάστασής τους!
Πρώτα θα αποκτήσετε κατάκλιση, και μετά θα πάρετε εξιτήριο! Το νου σας!

Διαβάσαμε στην έκδοση συγκεκριμένα παραδείγματα ανεπίτρεπτης παραβίασης κανόνων υγιεινής, να αφήνονται ασθενείς με αναπηρία χωρίς τροφή, όπως και μια σειρά ιστοριών για ασθενείς που πέθαναν στο νοσοκομείο από αφυδάτωση, καθώς ήταν ανήμποροι να πάρουν μόνοι τους ένα ποτήρι νερό.

Μια περίπτωση ιδιαίτερα συγκλονιστική ήταν η ιστορία ενός 17χρονου κοριτσιού με μηνιγγίτιδα που μεταφέρθηκε από τα επείγοντα σε δυο διαφορετικούς θαλάμους από τους «διαχειριστές κρεβατιών», με αποτέλεσμα οι ιατροί που την ανέλαβαν να μην την βρίσκουν, ενώ η ζωή του κοριτσιού κρεμόταν από μια λεπτή κλωστή, και το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει.

Μια άλλη γυναίκα πέθανε μετά από 6 ημέρες νοσηλείας, καθώς λάμβανε την φαρμακευτική αγωγή ενός άλλου ασθενή: 12 ιατροί απέτυχαν να εντοπίσουν αυτό το θανάσιμο λάθος.

Όσον αφορά στις κατακλίσεις, είναι τόσο συνηθισμένες, και υπάρχουν τόσο σκληρά παραδείγματα, που σου κόβουν την ανάσα. Όπως το έθεσε και ο Γενικός Γραμματέας του Royal College of Nursing: «Όπου υπάρχει μεγάλη συχνότητα περιστατικών κατακλίσεων είναι σίγουρα ένδειξη ότι κάτι πάει λάθος σε βαθύτερο επίπεδο».

Μια από τις ιστορίες που τονίζει ο συγγραφέας είναι αυτή του Kenneth Ballinger, ενός 86χρονου βετεράνου που τον άφησαν να ουρλιάζει από τον πόνο στο Γενικό Νοσοκομείο του Leeds. Πέθανε έχοντας αναπτύξει πολλαπλές κατακλίσεις, συμπεριλαμβάνοντας μια στο μέγεθος της γροθιάς.

Ένας 37χρονος με Σκλήρυνση κατά Πλάκας εισήχθηκε στο Royal United Bath Hospital με πνευμονία. Οι επισκέπτες του τον έβρισκαν συχνά να είναι ξαπλωμένος σε ούρα και κόπρανα. Η οικογένεια ζητούσε επίμονα ειδικό στρώμα για την προστασία εναντίον των κατακλίσεων, αλλά το στρώμα τοποθετήθηκε την ημέρα που πήρε εξιτήριο, ενώ είχε ήδη αναπτύξει μια μεγάλη κατάκλιση. Ο παθολόγος του 37χρονου έκανε επίσημη καταγγελία στο νοσοκομείο. Η θεραπεία της κατάκλισης θα χρειαζόταν 18 μήνες, ενώ έβαζε σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία του ασθενή καθώς ο οργανισμός του λόγω της ΣκΠ δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει εύκολα. Ο 37χρονος πέθανε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Ο περιορισμένος ρόλος των νοσηλευτών

Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα δεν είναι απαραίτητα καλύτερα. Μερικά χρόνια πριν, μια δική μου ηλικιωμένη ασθενής που υποβλήθηκε σε αρθροπλαστική γόνατος ανέπτυξε κατακλίσεις στις φτέρνες. Δυο χρόνια αργότερα, που χρειάστηκε επέμβαση στο ισχίο, συνέβη το ίδιο, στο ίδιο νοσοκομείο, παρόλο που είχα προειδοποιήσει τις νοσοκόμες.

Οι νοσηλευτές στο παρελθόν ντρέπονταν εάν ασθενής τους εμφάνιζε κατάκλιση. Τί συμβαίνει τώρα; Γιατί οι ασθενείς, σε μια εποχή όπου η ιατρική έχει σημειώσει τέτοια πρόοδο, αναπτύσσουν κατακλίσεις; Γιατί χάνουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης φαγητού ή αφυδάτωσης; Γιατί τους αφαιρούν την αξιοπρέπειά τους;

Η εκπαίδευση και τα καθήκοντα των νοσηλευτών έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, και παρόλο που ο στόχος μέσα από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ήταν η καλύτερη αναγνώριση του επαγγέλματος, έχει μάλλον οδηγήσει σε χαμηλότερου επιπέδου περίθαλψη. Παράλληλα, η ευθύνη του προϊστάμενου νοσηλευτή έχει περιοριστεί, και ο τελευταίος έχει γίνει απλά ένα μέρος του συστήματος.

Οι νοσηλευτές έχουν χάσει το ηθικό κίνητρο και εξαντλούνται τόσο, που δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε την ενέργεια να παρέχουν σωστή περίθαλψη.

Η επιτροπή Υγείας (Healthcare Commission) το 2006 συμπέρανε, μετά από έρευνα, ότι η έλλειψη νοσηλευτών συντέλεσε καθοριστικά στην έκρηξη θανάσιμης μόλυνσης στο Stoke Mandeville Hospital της Αγγλίας, που προκάλεσε τον θάνατο 33 ασθενών.

Επιπλέον, δεν υπάρχει συνέχεια στην παρακολούθηση του ασθενή από μια οργανωμένη ιατρική ομάδα. Τώρα πλέον ο ασθενής περνάει από γιατρό σε γιατρό με τον ιατρικό του φάκελο, αλλά κανένας μεμονωμένος ιατρός δεν παρακολουθεί την πορεία του.

Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων έχει επισκιάσει την σημασία του ιατρικού προσωπικού. Η κυβέρνηση έχει μεταθέσει την ευθύνη στην διοίκηση, ενώ φαίνεται να αντιμετωπίζει τους κλινικούς ιατρούς σαν εμπόδιο στην εξέλιξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ποιος είναι ο ρόλος των επιτροπών ελέγχου;

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι οργανωμένες επιτροπές ελέγχου φαίνεται ότι είναι ανεπαρκείς να εξασφαλίσουν την σωστή περίθαλψη των ασθενών από τους ιατρούς. Η Επιτροπή Ποιότητας της Περίθαλψης (Care Quality Commission) έχει την δύναμη να επιβάλλει κανόνες για την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια, την διατροφή, την πρόληψη λοιμώξεων… αλλά έχει την βούληση;

Μετά από δυο χρόνια θητείας στην Επιτροπή, η Baroness Young παραιτήθηκε, εξηγώντας ότι παρόλο που η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης, αυτό που ήθελε πραγματικά είναι κάποιον που να συναινεί χωρίς κριτική αξιολόγηση.

Ουσιαστικά, δεν πιστεύω ότι οι ιατροί και οι νοσηλευτές είναι το πρόβλημα. Ξεκινούν την καριέρα τους με ιδεολογία και δέσμευση, αλλά βρίσκονται υπό την διαχείριση της διοίκησης, ενώ το σύστημα δεν τους δίνει τα σωστά εργαλεία, το σωστό πλαίσιο και την κατάλληλη υποστήριξη στην εργασία τους.
Οι εκτελεστικοί διαχειριστές της διοίκησης των νοσοκομείων είναι αυτοί που εκτελούν τις εντολές του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την οικονομική διαχείριση, οπότε σε εκείνους θα πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή μας.

Του Dr Martin Scurr
Daily Mail, Μάρτιος 2011
Απόδοση: Ελένη Στρατή, Κοινωνιολόγος

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ανασφάλεια των κοινωνικών ασφαλίσεων

Τον τελευταίο χρόνο όλα τα απρόοπτα συμβαίνουν σε όλα γενικώς τα ασφαλιστικά ταμεία και σε βάρος των ασφαλισμένων με σοβαρές αναπηρίες. Θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να μάθουμε να ζούμε με τα …

Σχέδιο Νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015»

Σχέδιο Νόμου: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» …

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τριγυρίζει…

Από αυτή τη σελίδα θα σας παίρνουμε μαζί μας στα στέκια που ανακαλύπτουμε τριγυρίζοντας στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας! Όλοι οι καλοφαγάδες της Αθήνας γνωρίζουν το Butcher Shop! Σε μια από τις …

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ διαβάζει…

Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας Ουίλλιαμ Στίλλμαν, ένας ενήλικας με σύνδρομο Άσπεργκερ, προσφέρει πληροφορίες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε γονείς παιδιών με αυτισμό. …

Νέο πολυνομοσχέδιο: τί προβλέπεται για τα ΑμεΑ

Στο νέο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής …

Σε ισχύ η νομοθεσία για την Κοινωνική Οικονομία & την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Στις 30 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν. 4019/2011, ΦΕΚ 216/Α) ο νόμος για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην …

ΟΑΕΕ: Απασχόληση Συνταξιούχων

Mε την εγκύκλιο 48/3.10.2011 του ΟΑΕΕ, επέρχονται αυστηρότεροι περιορισμοί στην απασχόληση συνταξιούχων του ΟΑΕΕ λόγω γήρατος ή αναπηρίας. Από το σύνολο των διατάξεων εξαιρούνται μόνο τα πρόσωπα που …

Οριστικές διατάξεις για την συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων, συζύγων και αδελφών αναπήρων

Με εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. 70, 13/09/2011) και του Ο.Α.Ε.Ε. (Αρ. 56/6.10.2011) κοινοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος γονέων αναπήρων τέκνων, συζύγων και αδελφών αναπήρων, σύμφωνα …

Αύξηση του παραπληγικού επιδόματος

Στα 33,57 ευρώ διαμορφώθηκε το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη για το διάστημα από 1/7/2011 έως 30/6/2012, βάσει της αναπροσαρμογής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό σημαίνει …

Έλεγχος επιδομάτων τροφίμων σε Ιδρύματα Πρόνοιας

Εγκύκλιο προς 100 ιδρύματα όλης της χώρας απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας ζητώντας να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο έλεγχος για τους ανθρώπους με αναπηρία που φιλοξενούνται και τα επιδόματα που λαμβάνουν …

Sex talks: Μιλώντας για τον εαυτό μας

Sex talks: κουβέντες για μεγάλα παιδιά Μιλώντας για τον εαυτό μας Σε πρόσφατη έρευνα Βρετανικής εφημερίδας, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα ξεκινούσε σεξουαλική σχέση με έναν άνθρωπο με …

ΟΠΑΔ: Διαδικασία χορήγησης θεραπευτικών, διαγνωστικών και ορθοπεδικών παροχών

Με απόφασή του (αρ. πρωτ. Δ2α/14992ΔΙΣ) ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θεσπίζει αυστηρότερα πλαίσια για τη χορήγηση θεραπευτικών, διαγνωστικών, ορθοπεδικών μέσων, προθέσεων, …

ΙΚΑ: Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης Ε.Κ.Α.Σ.

Με διευκρινιστική εγκύκλιο (αρ. 64/ 5-8-2011) το ΙΚΑ αναπροσαρμόζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Κ.Α.Σ, ενώ θεσπίζεται πρόσθετο επίδομα που ανέρχεται σε 30 ευρώ και θα χορηγείται …